Vidiauto Automobili Oldtimeri Volkswagen Transporter/Bus - Bully

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 05.02.2013. 12:16

Ikona hippy generacije

Volkswagen Transporter/Bus - Bully

Volkswagen Transporter/Bus - Bully

Tijekom godina svojeg postojanja Bully je služio kao vozilo vatrogasaca, hitne pomoći, policije, vojske, vozilo za kampiranje, no najveću popularnost i zapaženost je doživio kao omiljeno vozilo hippy pokreta tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina

Nakon rata, godine 1945. u Wolfsburgu su došli na ideju da koristeći dijelove svojih postojećih automobila izrade malo teretno vozilo. Prvi prototip je izgledao zaista smiješno. I motor, ali i kabina bili su smješteni na stražnjem dijelu vozila, a prednji je zauzimala nenatkrivena teretna površina. Uskoro su se u Volkwagenu dosjetili da kabinu pomaknu naprijed, a ostatak vozila prekriju karoserijom. Tako je rođen Volkswagen Transporter, popularni Bully (ili Bulli).

Uvećana buba

Serijski automobil je predstavljen 12. studenog 1949. Kako je mjesto za putnike bilo sprijeda, iznad prednje osovine, motor straga, dok je između bio teretni prostor postignuta je gotovo idealna raspodjela mase. Za svoje vrijeme Transporter je bio pravo tehničko remekdjelo. Što se mehanike tiče Volkswagen Transporter bio je vrlo sličan, gotovo identičan Volkswagen Bubi, tako da su oba vozila do 1970. koristila večinu identičnih dijelova.

0.099420001026483497_bully_1_v

Prvi modeli su iza putničke kabine imali, za ono vrijeme fantastično velik teretni prostor od gotovo 4600 litara. U svibnju 1950. predstavljena je kombi verzija s bočnim prozorima i sjedalima straga koje je bilo moguće ukloniti, a iste godine mjesec dana kasnije, na tržište dolazi i microbus verzija. No, to su bili samo počeci prave navale varijanti ovog popularnog vozila. 1951. uslijedila je verzija Microbus Samba s mjestima za devet putnika i velikim staklenim površinama koje su se sastojale od čak 21 prozora. Iduće godine slijedi i pick up verzija, 1958. Pick up s dvostrukom kabinom, a 1962. povišena verzija.

0.100679001026483497_bully_2_v

Druga generacija

Unutrašnjog prvog transportera bila je za današnje pojmove izuzetno spartanski uređena, no za svoje vrijeme Transporter «komforom» nije nimalo zaostajao za osobnim automobilima. Do 1955. godine jedini raspoloživi instrument u unutrašnjosti bio je mjerač brzine, dok su modeli proizvedeni kasnije imali «pravu instrument ploču». Nakon velikog uspjeha prve Volkswagen 1967. predstavlja i drugu generaciju Transportera - T2.

Vw_transporter_t2zwischen_v_sst

Automobil je dobio jednodijelno zaobljeno vjetrobransko staklo, bočna klizna vrata te stepenicu, usisnici zraka za ventilaciju pomaknuti su na prednji dio vozila, a žmigavci su prebačeni ispod svjetala. Znatno je poboljšana i sigurnost te je automobil bio osjetno krući. Polovicom sedamdesetih model je dodatno poboljšan te je dobio mnogo veća stražnja svjetla a žmigavci su ponovno prebačeni iznad svjetala. Unatoč poboljšanjima tim je izmjenama model mnogo izgubio na svom šarmu.

volkswagen-t-01

Kraj sna

Kraj proizvodnje popularnog okruglog Bully-a označila je 1979. godina, kada je predstavljen transporter treće generacije, i kockastog dizajna - Tip 25. Jedino što je ovaj model povezivalo s prethodnikom bio je motor smješten straga, sve ostalo bilo je novo i modernije, no popularnost Transportera je ipak pala. Kupci jednostavno nisu mogli prežaliti okrugli i simpatični Bully.

0.102098001026483497_bully_3_v

Definitivni kraj Volkswagen Transportera sa stražnje smještenim motorom uslijdio je 1990. kada je predstavljen danas još aktualni model. Gotovo kroz svoju čitavu povijest Bully bio najprodavanije i najpopularnije vozilo takve vrste u Njemačkoj i velikom dijelu Europe. Slično kao i Volkswagen Buba samo s minimalnim izmjenama preživio je čak tri desetljeća. To najbolje ilustrira o kako kvalitetnom i tehnički naprednom vozilu se radilo. Za pogon su cijelo vrijeme bili zaduženi benzinski bokser motori hlađeni zrakom kojima je kroz godine povećavan obujam i snaga. Dizel motori uvedeni su tek kod «kockaste» generacije 1981. godine. Iste godine uvedeni su i novi bokser motori hlađeni vodom.

0.073982001026483497_bully_368

Tijekom godina svojeg postojanja Bully je služio kao vozilo vatrogasaca, hitne pomoći, policije, vojske, vozilo za kampiranje, no najveću popularnost i zapaženost je doživio kao omiljeno vozilo hippy pokreta tijekom šezdesetih i 70-ih godina. Tada su se životopisno obojani Transporteri pretvoreni u priručne domove mogli vidjeti na svakom koraku u Njemačkoj, a česti su bili i u SAD-u. Bully je bio i ostao najljepši i «najslađi» automobil toga tipa u povijesti, a niti jedno drugo gospodarsko vozilo nikada nije uživalo toliku popularnost.
Na slikama ispod možete vidjeti evoluciju Bully-a kroz povijest. Prvi model je Panelvan (1953.), pokraj njega je Samba (1966.), a ispod njih su Microbus (1970.) i Kombi L (1978.). Slika sasvim desno prikazuje unutrašnjost modela Clipper L iz 1969.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.