Vidiauto Novosti Autobiz Kompakti će poskupjeti za 1 do 2 posto

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.01.2017. 11:42

Novi posebni porez 

Kompakti će poskupjeti za 1 do 2 posto

Kompakti će poskupjeti za 1 do 2 posto

Primjena novog izračuna Posebnog poreza na motorna vozila (PPMV) od 1. siječnja 2017. donijet će poskupljenje novih vozila za nekoliko tisuća kuna, a više klase će biti obuhvaćene još i većim poskupljenjem.

Prema nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila (NN 115/2016), PPMV će se obračunavati kao zbroj vrijednosne i CO2 komponente. Rezultat će to većim cijenama novih osobnih vozila koje su već u primjeni.

Izračuni posebnog poreza na motorna vozila (PPMV) prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu pokazuju da će većina novih osobnih vozila poskupjeti. Jeftiniji modeli, pogotovo oni s motorima starije generacije koji ispuštaju veće količine CO2, poskupjet će nekoliko tisuća kuna“, kazao je pomoćnik direktorice Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver pojašnjavajući kako preliminarni izračuni pokazuju da će ovom izmjenom doći do oscilacije u cijenama vozila kompaktne klase od 1 do 2 %, dok će više klase biti i značajnije obuhvaćene, ovisno o CO2 parametru.

S druge strane, primjena Zakona će zasigurno značajnije smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila s visokim CO2 vrijednostima koja su u strukturi dosadašnjeg uvoza rabljenih činila više od 50%. Prosjek starosti rabljenih vozila uvezenih u Hrvatsku u 2017. godini je oko 8 godina.

Prodaja automobila i bdp
Hrvoje Paver

Hrvoje Paver, pomoćnik direktorice Sektora za trgovinu HGK

Iz grafa HGK-a (izvor Promocija Plus) je vidljivo kako prodaja novih vozila ne prati porast BDP-a u RH. „Značajnijem oporavku prodaje novih vozila doprinijela bi manja penalizacija prilikom uvoza vozila od dosadašnje, koja u RH iznosi od 30 do 60%, dok je ukupno porezno opterećenje u susjednim zemljama, primjerice u Sloveniji od 23 do 35%, a u Mađarskoj od 29 do 31%. U 2016. godini prodano je oko 40.000 novih vozila, što još uvijek nije ni 50 posto pred recesijskih 88.000 vozila“, rekao je Paver zaključivši da trgovce novim motornim vozilima očekuje zahtjevna godina s neizvjesnim rezultatom.

Ključne riječi:
HGK prodaja automobila rabljeni automobili
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs