Vidiauto Novosti Autobiz Koliko su ispravna gospodarska vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.11.2018. 15:25

Istraživanje 

Projekt TIPATA: na 48 % gospodarskih vozila utvrđena tehnička neispravnost

Koliko su ispravna gospodarska vozila

Fakultet strojarstva i brodogradnje i Centar za vozila Hrvatske predstavili rezultate projekta o gospodarskim vozilima nakon pregledanih više od 200 vozila iz različitih kategorija.

Na današnjem okruglom stolu u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Centra za vozila Hrvatske, predstavljeni su rezultati projekta o tehničkoj ispravnosti autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najveće dopuštene mase veće od 7,500 kg (TIPATA). Glavni cilj projekta bio je utvrditi stvarni broj tehnički neispravnih autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najveće dopuštene mase veće od 7,500 kg na cesti, te na temelju tako određenih rezultata predložiti znanstveno utemeljenu frekvenciju obaveznih tehničkih pregleda.

Okrugli stol_TIPATA_Ante Hari Rako, Goran Pejić, Zoran Lulić (6)

Kroz dvije godine koliko je ukupno trajao projekt, pregledano je više od 200 vozila iz različitih kategorija, te je pregledom na cestama utvrđena neispravnost na 48,1 % vozila dok je u redovitim i periodičkim tehničkim pregledima neispravnosti na razini približno 25 %. Iz toga se zaključuje da vozila koja su u redovitom prometu imaju praktički dvostruko veći stupanj neispravnosti nego vozila koja pristupaju redovitim tehničkim odnosno periodičkim tehničkim pregledima. Analizom rezultata uočava se povezanost stupnja neispravnosti vozila i starosti vozila, pri čemu postotak neispravnih vozila raste sa starošću vozila.

Okrugli stol_TIPATA (4)

Profesor Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao zaključak projekta navodi: ''Na osnovu rezultata zaključeno je da se dosadašnja frekvencija pregleda ne bi trebala značajno mijenjati. S obzirom na rezultate ne bi se smjelo ići u smjeru relaksacije propisa.Temeljem provedenog istraživanja i analize prikupljenih podatka zaključuje se da bi se period bez periodičkog tehničkog pregleda mogao produljiti s dvije godine na tri godine, a da bi se starost vozila za šestomjesečni periodički pregled trebala pomaknuti sa sedam na najmanje pet godina starosti. Za vozila starija od deset godina, a koja prema istraživanju imaju više od 50 posto neispravnosti, potrebno je osmisliti dodatne mjere i poticaje kako bi ih se povuklo iz redovite uporabe, odnosno prometa''.

Okrugli stol_TIPATA (3)

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske dodao je: ''Zanimljiv je pokazatelj kako se vozila ciljano pripremaju za redovni tehnički pregled, ali nakon toga u uporabi dolazi do tehničkih neispravnosti koja se zanemaruju. S obzirom na to kako gospodarska vozila prelaze znatno veći broj kilometara od osobnih, te u pravilu prevoze veći broj ljudi i/li tereta, iznimno je važno da takva vozila budu tehnički ispravna u svakom trenutku sudjelovanja u prometu''. 

Ključne riječi:
ispravnost vozila teretna vozila tipata
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 18. kolovoz 1940.

Smrt Waltera P. Chryslera

Svoju je ljubav prema strojevima i prometalima započeo kao šegrt u radionici za proizvodnju lokomotiva i ekspresno se popeo do mjesta predsjednika American Locomotive Company. Od 1919. bio je predsjednik Buick-a, a 1925. osniva vlastitu tvrtku.

vs