Vidiauto Automobili Predstavljamo Renault Clio RS s 275 KS

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 31.05.2016. 22:36

Konceptni automobil 

Renault Clio RS s 275 KS

Renault Clio RS s 275 KS

Konceptni Renault Clio R.S. je nastao za manje od pet mjeseci, a ispod haube se nalazi 2-litreni turbomotor s 275 KS i 360 Nm okretnog momenta.

Mala jurilica je nastala povodom 40 godina postojanja odjela Renault Sport, a puna oznaka modela je Renault Clio R.S. 16. Motor je preuzet iz Méganea R.S. 275 Trophy-R, a kako bi se ostvario puni potencijal ovog snažnog motora opremljen je šasijom i ovjesom bogatim rješenjima razvijenim za utrkivanje.

Renault Clio R.S. 16 (8)

U agresivnom dizajnu posebno se izdvajaju 19-inčni naplatci i 60 mm šira karoserija kako bi postao Renault Sportov najsnažniji cestovni automobil. Istovremeno, s Clijom R.S. 16 slavi se povratak Renaulta u Formulu 1 kao samostalnog konstruktora (pogledajte boju karoserije), a brojka 16 u nazivu veže se uz bolid R.S. 16.

Renault Clio R.S. 16 (9)

Budući da motor razvija 360 Nm okretnog momenta, inženjeri su na Cliju morali izmijeniti dijelove ovjesa - spojili su i prilagodili dijelove koji su im već na raspolaganju iz serijskih Méganea, Kangooa i Espacea. I elektronički sustav trebalo je temeljito izmijeniti jer se arhitektura sustava u Méganeu R.S. 275 Trophy-R poprilično razlikuje od one u Cliju R.S. Amortizeri Clija R.S.16 upotrebljavaju opruge Méganea R.S. 275 Trophy-R s kliznim uloškom, prilagodljive u jednom smjeru. Kočioni sustav, čelični diskovi promjera 350 mm smješteni na aluminijske bubnjeve, također je preuzet iz Méganea.

Renault Clio R.S. 16 (3)

Blatobrani su prvo podrezani kako bi se napravilo mjesta za 19-inčne kotače, a zatim su im dodana proširenja od kompozitnih vlakana. Blatobrani su prošireni postavljanjem pragova što je bliže moguće vratima kako bi se istaknuo trkaći duh automobila. Straga su napravljene minimalne promjene - difuzor, koji pridonosi aerodinamičkoj učinkovitosti automobila upotpunjen je spojlerom uzetim s Clija Cup. Razvijen primjenom računalne dinamike fluida i opsežnih testiranja u zračnom tunelu, taj spojler pruža dodatnih 40 kg potiska pri 200 km/h.
U interijeru školjkasta sjedala i šesttočkovni sigurnosni pojasevi dodatno ističu sportski dojam dok su stražnja klupa i klima-uređaj uklonjeni kako bi se smanjila masa automobila.

Renault Clio R.S. 16 (1)

Nakon prvog predstavljanja na Velikoj nagradi Monaka, Clio R.S.16 javnosti će se pokazati i u Velikoj Britaniji na Festivalu brzine u Goodwoodu (23. – 26. lipnja 2016.).

Renault Clio R.S. 16 (7)
Renault Clio R.S. 16 (5)
Renault Clio R.S. 16 (4)
Ključne riječi:
Clio RS Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.