Vidiauto Automobili Predstavljamo PRVI TEST Direktno iz Barcelone: Nova Mazda MX-5 ND

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.08.2015. 19:11

Europska premijera, Miata je uvijek spremna za akciju 

PRVI TEST Direktno iz Barcelone: Nova Mazda MX-5 ND

PRVI TEST Direktno iz Barcelone: Nova Mazda MX-5 ND

Novu Mazdu MX-5 upravo testiramo u okolici Barcelone na europskoj premijeri. Prvi dojam: ovo je i dalje istinski roadster koji ispunjava sve želje u vožnji.

Nova Mazda MX-5 četvrte generacije stiže 10 godina nakon postojećeg modela i posljednji je model koji donosi Mazdinu već dokazanu Skyactiv tehnologiju. Ali, ovo je i prvi Skyactiv model s pogonom na stražnje kotače.

O Mazdinom roadsteru prvi put predstavljenom davne 1989. godine već se sve zna; i dalje je to najprodavaniji roadster na svijetu, a s 940.000 prodanih primjeraka ušao je i u Guinessovu knjigu rekorda. U svakoj generaciji u ponudi su po dva motora, a Mazda i dalje ostaje vjerna atmosferskim motorima, bez turbine i downsizea, što veseli mnogobrojne fanove širom svijeta. Filozofija jedinstva jahača i konja (Jimba itai) protkana je kroz sve Miate, pa tako i u novoj. Inače, MX-5 model u SAD-u se zove Miata, a u Japanu se model prodaje pod nazivom Eunos Roadster (Eunos je Mazdina marka, poput Toyotinog Lexusa, Nissanovog Infinitija).

I mi smo u redakciji VidiAuto portala tijekom desetak godina imali jednu Miatu druge generacije koja se prodavala od 1998. do 2005. s kojom smo svaki put bili oduševljeni, nakon svakog pokretanja 1,6-litrenog motora snage 110 KS.

Lagani dvosjed s motorom u prednjem dijelu vozila i sa stražnjim pogonom garantirao je zabavu, uz vjetar u kosi.

U trećoj generaciji, koja je bila aktualna od 2005. godine do sada Mazda je povećala dužinu vozila s prvotnih 395 cm na oko 4 metra, a najnovija Miata je ponovo mala, dužine je oko 391 cm te je ponovo mase ispod 1000 kg, točnije model s 1.5-litrenim motorom snage 131 KS ima 975 kg. Dakle, čak je za 5 kg lakši od prve MX-5. Jači motor obujma 2.0 litre snage je kao i prethodnik, 160 KS, a snaga ovog motora inače poznatog iz Mazde3 smanjena je sa 165 KS na 160 zbog američkog tržišta na kojem se koristi benzinsko gorivo s manje oktana. Dakle, Mazda nije razvijala dva 2.0 motora, za europsko i američko tržište nego je u ponudi samo jedan motor, u Americi snage 155 KS (snaga je smanjena zbog kompresije 14:1).

Nova Mazda MX5 ponovo je postala elegantna, silueta joj je vrlo sportski orijentirana i drago nam je da smo nakon deset godina dobili tako zanimljiv roadster u ruke. Osjećaj je sada više premium, iako su materijali na kokpitu od tvrde plastike, ali dobro izgledaju, naročito uz prošiv. Osvojili su nas ventilacijski otvori, detalji s unutrašnje strane vrata, upravljač i instrumenti. 
Izvana je Mazda MX-5 vrlo malo povezana s ostalim modelima iz Mazde, dok je unutrašnjost vrlo slična novim modelima. To se možda neće svidjeti starim vlasnicima koji su navikli da je Miata drugačija i izvana i iznutra. Ipak, vanjski dizajn je tako dobar da ćete odmah zaboraviti na prethodnu rečenicu vezanu uz interijer koji inače izgleda jako dobro kao i u svim novim Mazdama iz ove godine jer Mazda se potrudila dodatno uljepšati interijer na modelima koji su redizajnirani (Mazda6 i Mazda CX-5).

Ali, ono što i nas, a sigurno i vas zanima jeste kakva je nova Miata na cesti.

Sjeli smo u MX-5 s 4-cilindričnim uzdužno postavljenim motorom G160 snage 160 KS. Boja je, naravno, crvena Soul. Vozački položaj se dobro može podesiti, ali upravljač dopušta podešavaje samo prema gore-dolje, i dalje nema podešavanja po dubini. Sam upravljač je nešto mekši nego kod prethodnih Miata, ali pri većim brzinama otvrdne. Mjenjač sa 6 brzina je jedan od najboljih koje smo ikada koristili - precizan, čvrst, kratkih hodova. Zaista, teško da može biti bolji. Druga brzina je na modelu G160 nešto kraća tako da je maksimalna brzina oko 90 km/h pa se za dostizanje 100 km/h treba nešto ranije prebaciti u treću brzinu. Cijelo vrijeme motor daje sportski zvuk, vozač stalno uživa i osjeća cestu. S obzirom da je nova Miata kraća za oko 9 cm od prethodne, prolasci kroz zavoje su lakši, uzbudljiviji i precizniji. Nema poskakivanja vozila, Skyactiv je dobro povezao šasiju i karoseriju.

Nova MX-5 nije pretvrda u vožnji s gumama 205/45 R17, ovjes dobro upija sve neravnine, a stražnji kraj ne pokazuje nikakvu odijeljenost od prednjeg kraja vozila. Auto nismo nimalo štjedjeli, vrištao je vrlo često, a naročito kada smo prolazili kroz tunele. Tada idu barem jedna ili dvije brzine niže i auto daje 100 posto sebe, bez imalo sebičnosti. Miata se ponaša i dalje kao pravi sportaš, pravo cestovno vozilo s kojim možete ići veseli na posao, na vikend ili pak samo na večernje piće. Skyactiv je omogućio da motor, iako je atmosferski, gotovo uvijek ima momenta - na primjer u vožnji po zavojima na uzbrdici u trećoj brzini na ispod 1500 okretaja motor bez pogovora povuče, kao da ima neku malu turbinu. Upravo je to karakteristika Skyactiv motora koji  su uvijek spremni na akciju.

Prosječna potrošnja nam je nakon 150 km po zavojima, ravnim otvorenim dionicama, vožnji pored mora i u gorju bila 9,8 litara.

Cijena za Mazdu MX-5

Početna cijena za 1.5 G130 je 199.386 kuna. Dakle, početna cijena je za 30.000 kuna viša nego što je koštao prethodnik. Jači model ima cijenu 277.080 odnosno 295.080 kuna

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.