Vidiauto Automobili Predstavljamo Burt Reynoldsov Trans Am prodaje se za 480 tisuća dolara

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 22.12.2014. 08:51

1977 Pontiac Firebird Trans Am 6.6  

Burt Reynoldsov Trans Am prodaje se za 480 tisuća dolara

Burt Reynoldsov Trans Am prodaje se za 480 tisuća dolara

Pontiac Firebird Trans Am svjetsku slavu stekao na velikom Hollywoodskom platnu u filmu Smokey and The Bandit (1977.), s nekoć veoma popularnim Burt Reynoldsom u glavnoj ulozi koji je sam odabrao automobil za film. 

U Smokey i Banditu Burt Reynolds čitav film Pontiacu „vadi mast“ uz urlik V osmaka koji izaziva trnce u tijelu. Filmski Trans Am ostao je poznat zbog velike naljepnice orla raširenih krila na poklopcu motora čime je stekao kultni status. Može se reći kako se radi o jednom od rijetkih američkih automobila koji je bio predmet želja gotovo u čitavom svijetu. Crni Trans Am iz filma je postigao toliku slavu da je General Motors nudio specijalne Bandit verzije identične onima iz filma. Čak je Burt Reynolds sudjelovao u reklamiranju Pontiacovog bestselera. Iza ogromnog poklopca motora krije se veliki 6.6 litreni motor koji je u varijantama od 1977. do 1980. razvijao naoko skromnih 220 konjskih snaga.

1979_Pontiac_Firebird_Trans-Am_WS6_For_Sale_Front_resize

No, sasvim dovoljno za ubrzanje do stotke za samo sedam sekundi i maksimalnu brzinu od 215 kilometara na sat. Serijski su se ugrađivale gume BF Goodrich GTA, a pogon je bio naravno stražnji. Imao je sve četiri disk kočnice koje su omogućavale zaustavljanje sa 100 kilometara na sat do nule u sasvim solidnih 45 metara. Valja napomenuti kako su tih godina prosječni automobili imali zaustavni put preko 50 metara, a čak i Porsche 911 Turbo nije imao kraći zaustavni put od 42 metra. Automobil je imao četiristupanjski automatski mjenjač, no ogromni okretni moment spašavao je stvar. Usprkos sportskoj koncepciji, stražnja kruta osovina kao da je prenesena sa kakvog teretnjaka ili prikolice. Zato je za volanom Trans Am-a trebalo biti izrazito vješt da se ne bi iznenada našli u jarku umjesto na cesti.
Model koji je se prodaje na aukciji za nevjeorojatnih 480.000 dolara Pontiac je izradio specijalno za Burt Reynoldsa. Zato automobil u unutrašnjosti ima pločicu na kojoj piše „owned by Burt Reynolds“. Automobil nije sudjelovao u filmu već je nakon filma izrađen i doniran Reynoldsu. S ovom astronomskom cijenom radi se o jednom o najskupljih Pontiaca ikada.

reynolds-1-final
Ključne riječi:
Pontiac Pontiac Firebird V8 motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs