Vidiauto Automobili Oldtimeri Baby Corvette

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 12.11.2013. 20:17

Opel GT (1968-1973) 

Baby Corvette

Baby Corvette

U vrijeme kada su u SAD-u vladali moćni automobili zapremine i preko 7000 kubičnih centimetara u General Motorsu su se sjetili da bi u Europi mogli ponuditi sličnu, ali umanjenu verziju. Godine 1962. započeo je GM-ov razvoj malog sportskog automobila za Europu usporedno sa trećom generacijom Chevrolet Corvette. 

Pod nazivom Experimental GT godine 1965. Opel je po sajmovima pokazivao svoj novi sportski automobil koji nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim. Istovremeno s razvojem vlastitog prototipa angažirao je legendarnog talijanskog dizajnera Giotta Bizzarrinia da izradi svoj model GT-a. Bizzarrini 1900 GT Europa izrađen je u 12 primjeraka, no voditeljima projekta se ipak više svidio vlastiti Opel GT. Premijeru pod nazivom Opel GT doživio je tijekom 1968. godine. Iste godine predstavljena je treća generacija Chevrolet Corvette, a Opel GT je u biti bio umanjena verzija američkog klasika. Dugačak poklopac motora sa prednjim farovima koji kada nisu u uporabi se spuštaju u prednjem dijelu, putnički prostor pomaknut u stražnji dio te kratki stražnji prevjesi karoserije postali su trenutni hit.

1

Ispod poklopca motora skrivala se tehnika već poznata u modelima Kadett B (1100) i Admiral (1.9 GT). Osnovna inačica bila je pokretana slabašnim 1.1 litrenim agregatom snage svega 60 konjskih snaga koje su u kombinaciji sa četverostupanjskim manualnim mjenjačem omogućavala ubrzanje od tek 16 sekundi i maksimalnu brzinu od tek 155 kilometara na sat. Čak niti snažnija varijanta 1.9 GT i 1.9 GT/J sa svojih 90 konja i ubrzanjem od 10.5 sekundi te brzinom od 185 kilometara na sat nije pružala performanse u skladu s izgledom. Stražnje bubanj kočnice, mjenjač sa četiri brzine i kruti stražni ovjes sa stražnjim pogonom nisu bile na razini ultimativnog sportskog automobila. Ovjes je u odnosu na standardne opelove automobile bio malo utegnut te se GT manje naginjao u zavojima, no nije imao upravljivost niti dinamičke osobine primjerice BMW-a 2002 ili Alfa Romea 1750. U Njemačkoj je GT koštao od 11.000 maraka za varijantu 1.1 do 14.000 maraka za 1.9, a ukupno je proizvedeno oko 100.000 svih varijanti. Opel GT bio je toliki hit u Europi da je General Motors odlučio ponuditi ga i u SAD-u pod nazivom Buick Opel GT.

Ključne riječi:
Opel, GT, Chevrolet Corvette, Kadett B, Admiral
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.