Vidiauto Automobili Oldtimeri De Lorean DMC 12

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 31.01.2013. 10:34

Time machine

De Lorean DMC 12

De Lorean DMC 12

Sjećate se Spielbergove trilogije “Back to the future”? Ili bolje sjećate li se “Time machine”? Da, uz Michael J. Foxa i ludog znanstvenika glavnu je ulogu igrao sportski automobil koji je pomoću smeća mogao putovati kroz vrijeme. Ljubiteljima automobila taj neobičan sportski automobil s krilnim vratima sigurno je ostao u sjećanju. Bio je to De Lorean DMC 12.

Čovjek koji je preporodio GM

0.442596001046168324_del_368

Priča o stvaranju “Timemachine” nalikuje bajci. Sve je išlo i bolje nego što se očekivalo. No bajka se, nažalost, ubrzo pretvorila u noćnu moru… Tvorac ovog genijalnog automobila je kontroverzni Amerikanac John Z. De Lorean. Prvi De Loreanov posao vezan uz automobile bio je američki Packard. Nakon uspjeha s prvom mjenjačkom kutijom u aluminijskom kućištu prelazi u GM gdje od Pontiaca uspijeva stvoriti vrlo profitabilnu marku. Slijedeća stanica bio je Chevrolet. Rezultat: povećanje prodaje od čak 400%. Bez obzira na fantastične prodajne rezultate čelnici GM-a stalno su De Loreanu nešto prigovarali. Napokon, 1975. on odlazi iz GM-a i njegov san tada postaje stvarnost – osnivanje vlastite kompanije i proizvodnja vlastitog automobila.

Predstavljanje kasni tri godine

1975. godine De Lorean Motor Company – DMC – je osnovana u Detroitu. Uskoro DMC premješta ured u luksuzno sjedište u neboderu na newyorkškoj Park Aveniji. John De Lorean tada objavljuje kako kompanija DMC razvija poseban automobil. “Cilj je dizajnirati i napraviti automobil koji će biti maksimalno siguran, pouzdan, komforan, koji će se dobro ponašati na cesti, imati dobre performanse, biti izuzetno zabavan u vožnji te iznad svega elegantan.” Taj automobil zvao se De Lorean DMC 12. Iako je prezentacija DMC-a 12 bila zakazana za 1978. godinu, prvi primjerak u SAD stiže tek tri godine kasnije. Automobil je imao PRV-6 motor kojeg je napravio francuski Renault, iako s potpisom Volva. I mjenjač je također djelo Renaulta. Većinu elektroničkih komponenata napravio je malo poznati Lucas. Elektronika je bila jedna od najgorih točaka automobila. DMC-ov čovjek Dick Brown nazvao je elektroniku “kaosom”.

Vrata za odlazak u budućnost

0.743782001046168324_del_2_v

Prepoznatljiva De Loreanaova karakteristika bila su krilna vrata, detalj koji je garantirao originalnost u odnosu na ostale sportske automobile. Uz “cool” izgled, imala su i praktičnu ulogu jer je za njihovo otvaranje na parkiralištu bilo potrebno duplo manje mjesta nego kod klasičnih automobila. O dizajnu nećemo uopće pisati. Najbolje se prepustiti slikama i uživati u Giugiarovom radu. Kako bi stekli pravi dojam spomenut ćemo kako je De Loreanova visina samo 114 cm! Uostalom, ako ga je Spielberg stavio u “Back to the future” onda je sve jasno. Motor je, prema planu, bio postavljen straga, a cijela je konstrukcija nosila karoseriju od nehrđajućeg čelika. Pogon je bio na stražnje kotače s peterostupanjskim manualnim mjenjačem. Interijer, izuzetno kvalitetno napravljen, bio je presvučen kožnim presvlakama, prozori i retrovizori pokretakli su se električnim putem, a volan se mogao namještati. Klima uređaj je također bio dio serijske opreme obzirom da su prozori bili veliki samo 12.7 centimetara. Ponašanje u vožnji bilo je vrhunsko – ipak je Lotus ovdje imao svoje prste. Dijelovi karoserije od nehrđajućeg čelika nisu bili lakirani tako da nije postojala mogućnost prohrđavanja. Usput, DMC je lakirao samo tri automobila namijenjena testiranju.

Totalno drukčiji od drugih

0.747357001046168324_del_3_v

Po svemu gore navedenom DMC 12 je bio prilično drugačiji od ostalih sportskih automobila 1981. godine. Samim time prodaja je krenula strelovito. Neki od prvih kupaca uplatili su 1000$ predujma uopće na znajući koliko će automobil koštati. Na kraju, cijena je iznosila 26 000$, mnogo više od planiranih 12 000$. Kritike su varirale – mnogi su se žalili na performanse koje nisu bile dostatne za “fight” s Corvette-om, a bilo je i problema na pojednim modelima iz prve serije. Dick Brown je tako morao sam “redizajnirati” modele iz prve serije kako bi ih mogao prodati. Ti problemi uskoro su sanirani nakon što se proizvodna traka u Irskoj usavršila. Irska? Da, De Lorean DMC 12 se proizvodio u tvornici u Irskoj gdje je uz pomoć britanske vlade osnovana kompanija DMCL – De Lorean Motor Company Limited.

De Lorean uhićen

Sredinom 1981. nitko u DMC-u nije ni pomišljao na ono što će se dogoditi godinu dana kasnije. Fantastična prodaja natjerala je De Loreana da poveća produkciju na čak 400 jedinica tjedno, no to je ipak bilo previše za jedan sportski automobil u to vrijeme. I onda dolazi kobna 1982. godina. Prodaja je rapidno pala i DMC se grčevito bori za preživljavanje. Na našavši sponzore kompanija De Lorean odlazi u stečaj. Definitivni kraj za legendarni “Time machine” bio je događaj koji je uzdrmao Ameriku – John De Lorean uhićen je pod sumnjom za šverc droge. Kompanija Consolidated kupila je većinu ostavštine DMC-a i uspjela proizvesti nekoliko modela 1983. godine.

Irci tvrde suprotno

DMC je 1981. godine proizveo 6539 jedinica, 1982. samo 1126, a 1983. godine Consolidated je proizveo 983 primjerka. No, radnici u tvornici u Belfastu tvrde kako su proizveli preko 10 000 automobila. Misterij neće nikada biti otkriven jer je DMC-ova arhiva odavno izgubljena.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

250203_del_gold_v

    I zlatni De Lorean DMC 12
U jednoj banci u američkom gradiću Snyder, Texas, nalazi se poseban De Lorean DMC 12 čija je karoserija pozlaćena 24 karatnim zlatom. Odličan magnet za potencijalne klijente brižno je čuvan u staklenoj konstrukciji. Taj automobil nikada nije vožen niti je ikada okusio kap benzina u rezervoaru. Uz ovaj neobični zlatni teksaški DMC 12 identičan model postoji još negdje u svijetu…

    

250203_del_btf_v

Zvijezda kultnog filma iz 80-ih
Uz Michael J. Foxa i ludog znanstvenika glavnu ulogu u legendarnoj trilogiji Back to Future (Povratak u budućnost) igrao je De Lorean. I dok mu je u prvome nastavku za vremenski skok bilo potrebno nuklearno gorivo, kasnije je De Lorean time Machine evoluirao te kao gorivo koristio smeće, a mogao je i letjeti. Za potrebe snimanja filmova korišteno je više desetaka primjeraka no svega nekoliko njih bilo je u potpunosti prerađeno. Danas su ti primjerci kultni sakupljački objekti koji dosežu cijene veće od nekoliko stotina tisuća dolara.

Proizvodnja:    1981.-1983.
Motor:    V6, 12v, 2849 cm3
Snaga (kW/KS):    96.9/130 @ 5500/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s):     9.6
Maksimalna brzina (km/h):    209
Broj primjeraka:    8648

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.