Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Toyotin sustav bežičnog punjenja baterija automobila

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.02.2014. 13:42

Toyota Motor Corporation 

Toyotin sustav bežičnog punjenja baterija automobila

Toyotin sustav bežičnog punjenja baterija automobila

Hibridno ili električno vozilo bit će potrebno samo parkirati iznad zavojnice, bez potrebe za spajanjima žicom, kao do sada.

Toyota ovaj sustav bežičnog punjenja baterija automobila korištenjem magnetske rezonance upravo počinje testirati, a metoda punjenja funkcionirat će pri frekvenciji od 85 kHz. Snaga bežičnog punjenja je 2 kW, a baterije bi se trebale napuniti za 90 minuta, koristeći se izmjeničnim naponom od 200 V.

Nakon što se vozilo parkira iznad zavojnice smještene u tlo, sustav punjenja emitira magnetsku rezonancu koja prenosi električnu energiju zbog promjene intenziteta magnetskog polja, a prijenos se događa između zavojnice koja iz tla odašilje i zavojnice u vozilu koja prima struju. Iz Toyote izjavljuju i kako sustav neće emitirati elektromagnetske smetnje za opremu i uređaje u okolini, a nema niti opasnosti od oštećenja uslijed velike mase vozila.

Bežični sustav punjenja Toyota

Vizualizacija Toyotinog bežičnog sustava za punjenje baterija vozila

Ukoliko se vozilo ne parkira točno iznad zavojnice, odnosno ukoliko se zbog veće visine vozila ne poklapaju emitirajuća i prijemna zavojnica, sustav je sposoban izbjeći negativnu pojavu smanjenja učinkovitosti prijenosa. Ipak, kako bi se vozilo parkiralo na optimalan način za punjenje, Toyota je u Inteligentnom sustavu za pomoć pri parkiranju razvila funkciju pomoći pri parkiranju tako da se vozaču prikazuje položaj zavojnice na parkiranom mjestu.

Toyota će sustav bežičnog punjenja testirati godinu dana koristeći tri plug-in hibridna vozila u japanskom Aichiju, a testovi će pratiti zadovoljstvo korisnika, koliko je punjenje jednostavno te učestalost i trajanje punjenja. Prikupljeni podaci koristit će se za daljnji razvoj tehnologije i konačnu komercijalizaciju.

Ključne riječi:
plug-in hibridni pogon punjenje baterija Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.