Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba klasičnih obiteljskih limuzina: Mazda 6 vs Opel Insignia vs Peugeot 508 vs Toyota Avensis

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 12.10.2015. 09:02

VIDIAUTO Izbor tjedna – Palac gore za kupnju! 

Usporedba klasičnih obiteljskih limuzina: Mazda 6 vs Opel Insignia vs Peugeot 508 vs Toyota Avensis

Usporedba klasičnih obiteljskih limuzina: Mazda 6 vs Opel Insignia vs Peugeot 508 vs Toyota Avensis

Moderna interpretacija klasične obiteljske limuzine - koja je limuzina s četvorim vratima najpreporučljiviji izbor obiteljskog vozila? Ispitali smo četiri omiljena modela privatnih kupaca.

Klasične limuzine s trovolumenskom karoserijom u drugoj su polovici dvadesetog stoljeća predstavljale najbrojniju skupinu unutar raznih tipova automobila. U vrijeme Ford Taunusa, Opel Rekorda ili Peugeota 404 pitanje se svodilo samo na dimenzije i cijenu, jer gotovo sve što se tada kretalo na kotačima izgledalo je poput limuzine. Odnosilo se to čak i na automobile "džepnoga formata" – Fiat 1100, NSU Prinz, DKW Junior, Peugeot 204, Citroën Ami 6 i druge.

No, limuzine - odnosno sedani - tijekom godina gube dominantnu poziciju. U ulozi obiteljskih automobila postupno ih potiskuju kompaktni karavani koji postaju sve veći i ugledniji, zatim monovolumeni koji su prostraniji, varijabilni i maštoviti, odnosno crossover/SUV frakcija koja je sve brojnija i većini kupaca ultimativno privlačna.

Ne zaboravimo jedan konkretan model koji je prije petnaestak godina unio pomutnju među potencijalne kupce sedan automobila: Škoda Octavia ne spada ni u jednu od navedenih kategorija, izgleda poput limuzine, no zapravo je "liftback". Praktična je, prostrana i ne tako skupa, ali zahvaljujući uglednim dimenzijama i neprijepornim kvalitetama ostavlja malo prostora za prigovore. Posljedica: Octavia je preotela kupce "pravih" sedana i nesmiljeno hara mnogim europskim tržištima.

mazda_6 peugeot 508 toyota avensis opel insignia

I tako smo došli do zanimljive situacije gdje klasična limuzina traži prostor za "preživljavanje". Pronalazi ga u dvije prilično prostrane "niše": tržišna ponuda se danas dijeli na takozvane poslovne limuzine te na premium limuzine, uz moguća preklapanja.

Premium marke poput Mercedesa, Audija i BMW-a nemaju poteškoća s prodajom svojih sedana, premda su im cijene itekako paprene. Ima dakle dovoljno kupaca koji žele posjedovati vidljiv dokaz vlastitoga financijskog statusa. A što se ovoga drugog dijela tiče, pojam poslovne limuzine posljednjih se godina najčešće vezuje uz Volkswagen Passat.

S obzirom kako se premium proizvodi kupuju srcem i uz preduvjet debelog novčanika, a poslovni automobili putem (nerijetko namještenih) javnih natječaja, mi ćemo se ovdje pozabaviti s dilemama privatnih kupaca koji su si odlučili priuštiti limuzinsko vozilo srednje klase. Iz ne osobito bogate ponude non-premium marki odabrali smo četiri zanimljiva modela. To su Mazda 6, Opel Insignia, Peugeot 508 i Toyota Avensis.

Ukratko o dizajnu: svi kandidati se odlikuju dinamičnim, sportskim izgledom što proizvođači rado ističu i u svojim prospektima odnosno oglasima. Ipak, fluidne, kupeaste i "mišićave" karoserije kriju i poneku manjkavost: pretjerano zagrijavanje putničke kabine ljeti, malo prostora za glave stražnjih putnika, kratak poklopac inače velikih prtljažnika i nepreglednost prilikom sporog manevriranja ili parkiranja samo su neki od problema s kojim se u svakodnevici susrećemo.

S druge strane, sjajan izgled sa stranica prospekata moguće je ostvariti jedino izborom određenih, skupih detalja – viših paketa opreme, velikih kotača, posebne boje te eventualno daljnjih, opcionalnih karoserijskih dodataka. A to sve košta! Kada dođe vrijeme za zamjenu guma (ili kupnju zimskih guma), vlasnika će neugodno iznenaditi spoznaja kako su gume od 18 ili 19 cola višestruko skuplje od onih promjera 16 cola kakve imaju modeli s nižim paketima opreme. Posebni, višeslojni lakovi stoje po par tisuća kuna više od "običnog" metalika, a besplatnih nemetalik (ili pastelnih) boja praktički više i nema u ponudi, osim neatraktivne bijele ili obične crne.

Govoreći o motorima, jasno je da će se privatni kupci odlučiti za dizelski pogon. Razloga je nekoliko: kupac novog vozila ujedno je i prvi vlasnik jednog relativno skupog automobila pa je za očekivati da će ga koristiti tijekom sljedećih 100 do 150 tisuća kilometara, kada ga dizelski pogonski sklop vjerojatno neće neugodno iznenaditi skupim servisima ili popravcima. Plaćanje tih cehova bit će "privilegijom" sljedećih vlasnika. No unatoč tome, rabljena dizelska limuzina će nakon određenog broja godina vrlo lako pronaći kupca, mnogo lakše nego da se pod prednjim poklopcem nalazio benzinac.

toyota_avensis-sedan-2015_r3.jpg

Toyota Avensis

Nadalje, obiteljska namjena pretpostavlja da u prvom planu nisu vrhunske performanse nego ekonomičnost, što nas je i vodilo prilikom odabira motora i paketa opreme iz cjelokupne ponude. Idemo redom: Toyota je s nedavnim, drugim po redu redizajnom Avensisa pretresla motorsku paletu te mu je dodala odličan, u suradnji s BMW-om razvijeni 1,6-litreni agregat snage 112 KS.

toyota_avensis-sedan-2015_r2.jpg

Interijer Toyote Avensis

Okretni moment ovoga D-4D motora iznosi 270 Nm unutar korisnog pojasa između 1750 i 2250 okretaja pa ne čudi da je i u praksi štedljiv. Iako je aktualna generacija Avensisa originalno prikazana još početkom 2009. godine, snažno prerađeni prednji i stražnji kraj plus potpuno redizajnira unutrašnjost s novom armaturnom pločom učinkovito mu skrivaju godine. Cijena bogato opremljene izvedbe s drugim po redu paketom opreme Luna iznosi 195.900 kuna.

peugeot_508-2014_r3.jpg

Peugeot 508

Slično je i s Peugeotom 508 – i taj model ima već priličan tržišni staž, iako ne toliko dugačak kao Toyotin ili Opelov predstavnik. Petstoosmica je s lanjskim redizajnom dobila markantniji izgled i profinjenije detalje u kabini, dok su motori u osnovi već neko vrijeme poznati. Preporučamo 1.6 BlueHDi sa 120 KS i 300 Nm pri 1750 okretaja u minuti. Uz drugi po redu paket Active Peugeotova limuzina stoji 203.082 kuna do registracije.

peugeot_508-2014_r1.jpg

Interijer Peugeota 508

S obzirom da je Francuz, Peugeot je vrlo komforno vozilo s udobnim prednjim sjedalima, ali istovremeno čvrsto stoji na asfaltu. Na cesti ne ostavlja dojam da je stvoren za agresivnu vožnju, a kada to shvatite, potrošnja goriva past će ispod svih očekivanih vrijednosti. Tijekom konfiguriranja treba paziti da ga ne opremite previše jer tada postaje neracionalno skup, ali će zvukom zatvaranja vrata još uvijek podsjećati na neke bitno jeftinije automobile.

opel_insignia-sedan-2013_r4.jpg

Opel Insignia

Opel je Hrvatima tradicionalno draga marka. Kada se pojavila, inovativna je Insignia dugogodišnje "potrošače" Vectri gotovo šokirala! Zahvaljujući tom modelu Opel je ponovno počeo napredovati, a Insignia nakon punih sedam (!) godina još uvijek izgleda moderno i svježe. Svoj zreli staž odaje tek mnoštvom gumba na središnjoj konzoli, što nije nužno nedostatak jer u vrijeme "tabletizacije" armaturnih ploča definitivno olakšava rukovanje.

opel_insignia-sedan-2013_r1.jpg

Interijer Opel Insignije

Aktualna paleta Opelovih dizelskih motora nastala je daljnjim razvojem nekadašnjih Fiatovih 1.9 JTD agregata i oni su svi zapremine dvije litre. Zanimljiva opcija je 2.0 CDTi Ecotec sa 120 KS i 300 Nm (320 Nm kratkotrajno, uz Overboost) pri 1750–2500 okretaja u minuti. Cijena: 188.607 kuna uz drugi po redu paket opreme Edition. Uz doplatu od svega 3800 kuna isti se automobil nudi s (istim) motorom nešto veće snage, 136 KS.

Ostala nam je još Mazda6. S predatorskom njuškom napala je i pokosila sve suparnike, pri čemu je ugrozila i neke premium modele. Najnovija je ovdje i tehnološki ispred ostalih, ali Japanci tu prednosti moraju i naplatiti – zbog toga nema dizelske Mazde 6 ispod 200.000 kuna!

mazda_6-sedan-2015_r24.jpg

Mazda6

Mazda koristi snažan 2,2-litreni dizelski Skyactiv motor s ozbiljnih 150 KS što velikim dijelom kompenzira razliku u cijeni. Dakako, razlika se poznaje i u performansama: odlikuje se ubrzanjem do 100 km/h za samo devet sekundi i najnižom potrošnjom goriva u praksi. Tajna leži u malenoj masi (mada je dimenzijama najveća, Mazda 6 je najlakša ovdje) te efikasnom motoru s punih 380 Nm (između 1800 i 2600 okretaja u minuti). Uz solidan, drugi po redu paket Challenge Šestica stoji 227.722 kuna.

mazda_6-sedan-2015_r8.jpg

Interijer Mazde 6

Preostalo nam je još proglasiti pobjednika, a to je u ovome slučaju lako – Mazda 6 je trenutno najprivlačnija obiteljska limuzina, s istinskim sportskim potencijalom. Naravno, tridesetak tisuća kuna viša cijena u odnosu na konkurente može je učiniti nedostižnom, mada smo mišljenja da onaj tko kupuje automobil za 200.000 kuna, vjerojatno može "izmisliti" i dodatnih 27.000 tisuća. Ako ipak ne može, našu podjednaku preporuku zaslužuju i svi ostali kandidati, a konačan izbor slobodno prepustite osobnim preferencijama.

Tablica Mazda6 Insignia Avensis 508

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

mazda_6-sedan-2015_r3.jpg
Ključne riječi:
508 Avensis cijena u Hrvatskoj Insignia Mazda6 Opel Palac gore za kupnju Peugeot Toyota usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.