Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 11.10.2015. 21:04

Subaru 1.6 DIT  

Novi turbak za Levorq

Novi turbak za Levorq

Boxer motori zaštitni su znak proizvođača Subaru. Novi 1.6 litreni turbo benzinac razvijen je s namjerom da zamijeni usisni 2.5 koji se ugrađivao u Legacy. Novi motor ugrađuje se u model Levorq,križanac Legacya i Impreze koji bi trebao privući kupce koji žele sportski,ali i obiteljski automobil.

Boxer motore pamtimo iz starih Citroena Ami 8 i Vise, te Alfi 33 i 145. Subaru usprkos složenijoj i skupljoj izvedbi ostaje vjeran svojoj boxer tradiciji. Ovi motori s vodoravno nasuprotno postavljenim cilindrima donose niz prednosti. Prije svega motor ima nižu siluetu te može biti postavljen niže. Samim time spušta se težište automobila i povećava stabilnost. Zbog nižeg motora niži je i poklopac motora čime se poboljšava aerodinamika.

neimenovano

Novi 1.6 litreni boxer nosi kraticu DIT što oznčava Direct Injection Turbo. Dakle, četiri cilindra imaju direktno ubrizgavanje goriva te turbinu promjenjive geometrije. Motor razvija punih 170 konjskih snaga pri niskih 4.800 okretaja i vrlo dobrih 250 njutnmetara njavećeg okretnog momenta u rasponu od svega 1.800 do 4.500 okretaja. Dakle krivulja okretnog momenta položena je gotovo ravno te ovaj motor za razliku od turbo dizelaša ima mnogo širi iskoristivi raspon. Novi turbak zamjenjuje usisni 2.5 sa 170 konjskih snaga iz Legacya. Subaru Levorq s ovim motorom do 100 kilometara na sat ubrzava za ravno 8 sekundi i postiže 215 kilometara na sat uz prosječnu potrošnju od 6.9 litara goriva i emisiju CO2 od 164 g/km.
Gotovo svakog mjeseca u auto industriji neki od proizvođača predstavi novi turbo benzinski motor dokazujući da je barem kod malih zapremina vrijeme usisnih motora zauvijek prošlo.

Subaru_1_6T_Engine_1
Ključne riječi:
Subaru Subaru Levorq Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.