Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 04.05.2015. 23:10

Ilmor motor budućnosti 

5.takt postaje stvarnost

5.takt postaje stvarnost

Američki proizvođač Ilmor, specijaliziran za proizvodnju trkaćih motora, u završnoj je fazi razvoja motora koji ima 5. taktova rada te bi trebao unijeti revoluciju među motore s unutarnjim izgaranjem. Ilmor je postao poznat tijekom 1998. i 1999. godine kada je u Formuli 1 isporučivao motore za pobjedničke bolide McLarena.

Novi 5-taktni trocilindrični motor zapremine 700 ccm razvija fantastičnih 130KS i 165 Nm najvećeg okretnog momenta. Princip rada je slijedeći: dva cilindra imaju visoku kompresiju te rade kao standardni 4-taktni, a ispušni plinovi iz njih idu u centralni cilindar niske kompresije u kome ti plinovi omogućavaju dodatno pokretanje radilice. Upravo se u 3. cilindru odvija 5. takt rada.

ilmor-engineering-5-stroke-engine_100226338_m

Zbog neobične koncepcije s cilindrima različitih kompresijskih omjera, Ilmor deklarira prosječni kompresijski omjer od skoro dizelaški visokih 14,5:1. Sam motor je vrlo kompaktan i, što je najvažnije, ne zahtijeva nikakve posebne proizvodne tehnologije. Inženjeri iz Ilmora očekuju nova poboljšanja na procesu rada, odnosno dodatno povećanje efikasnosti. Očito 185 konjskih snaga po litri zapremine koliko prvi prototip motora razvija, nije dovoljno. Samo će vrijeme pokazati radi li se doista o revoluciji ili će i ovaj patent završiti u ropotarnici povijesti kao Wankel i Boxer (čast Subaru izuzecima) motori. U svakom slučaju razvoj motora još nije dosegao vrhunac!

maxresdefault
Ključne riječi:
boxer Ilmor Wankel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs