Vidiauto Testovi Testirali smo... Urbani ubojica dosade-Lexus UX 250h

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 12.03.2019. 15:36

Europska premijera 

Urbani ubojica dosade: Lexus UX 250h

Urbani ubojica dosade-Lexus UX 250h

Bili smo na predstavljanju novog Lexusa UX 250h koji bi se početkom travnja trebao zarolati i hrvatskim cestama.

Još lani je na Ženevskom sajmu predstavljena nova Lexusova uzdanica Lexus UX 200 no znali smo da ćemo imati priliku provozati hibridnu inačicu 250h tek početkom ove godine. Europsku premijeru modela UX 250h Lexus je realizirao u slikovitom zaleđu povijesnog katalonskog gradića Sitgesa. Kružna ruta od nekih stotinjak kilometara zavojite ceste trebale su zapravo pokazati raskoš voznih performansi ovog subkompaktnog urbanog crossovera.

Lexus UX 250h 07

Potražnja za automobilima ove klase raste na svim kontinentima i time obećava velike prodajne brojke, pa su se svi proizvođači munjevito fokusirali kako bi izbacili svoje modele. Lexus kao premium proizvođač, ni tu lukrativnu nišu ne prepušta slučaju i naravno nudi hibridnu izvedbu koja bi trebala konkurirati modelima BMW X1Audi Q3 ili Mercedes-Benz GLA.

Lexus UX 250h 10

Već u prvim zavojima kroz katalonske šumske predjele Parc del Garafa prema Villafranca del Penedes bilo je jasno kako je ovom modelu Lexusa naglasak na odličnom iskustvu upravljanja vozilom u zahtjevnim uvjetima, kada cesta nudi samo asfalt, a sve ostalo ostavlja spretnom vozaču da sam savlada. Cesta kao i krajolik kojim smo provozali prve kilometre podsjećaju na cestu kojom se uspinjete na Braču od Supetra prema Nerežišću, pa kasnije prema Bolu, no ovdje dojam pojačava nešto gušći promet kao i duljina takvog zahtjevnog puta.

Vožnja i motor

Lexus UX 250h 09

Automatski CVT mjenjač kojeg je odabrao Lexus za model 250h, kakve inače japanski proizvođači uvelike ugrađuju u svoje automobile, odlikuje, nažalost, glasan i neobičan rad motora pri malo agresivnijoj vožnji, no bar ne nudi nepredviđene trzaje već linearno ubrzavanje prema potrebama vozača i same vožnje. Ovakvi mjenjači, istina, malo ''kradu'' performanse ali zato nude veliku izdržljivost i trajnost. Upravo glasan motor je nešto što smo i očekivali, posebno naglašeno sada kada smo ga stavili u ovakav izazovan režim vožnje, a model F Sport nudi vozaču sportskiji zvuk što pojačava dojam.

Lexus UX 250h 06

Sigurni smo da u tom slučaju ni drugi tip mjenjača ne bi puno anulirao taj volumen zvuka. Nasuprot tome upravljačka svojstva su natprosječna za ovakvu kategoriju automobila, jer kao vozač u takvom zavoju, imate varljivi osjećaj da vozite bolid a ne povišeni SUV. Zanimljivo je da mu je radijus okretanja svega 5,21 metara što daje priliku vozaču da u uvjetima smanjenog prostora može napraviti manevar s ne pretjeranim kompliciranjem.

Lexus UX 250h 08

Vozili smo 2.0 benzinski motor potpomognut strujom u hibridnoj verziji što mu naravno bitno smanjuje potrošnju. Električni motor je ''samopuneći'' i puni se dok radi i vozi na klasičan benzinski pogon ili koristi regeneraciju prilikom kočenja. Dakle, ne postoji plug-in izvedba što olakšava priču oko kablova koje morate nositi sa sobom u prtljažniku. Probali smo se voziti na struju ručno ga prebacivši na strujni mod, no u tom slučaju ćete trebati smanjiti zahtjev na performansama vožnje ako želite neko vrijeme voziti u tišini koju vam omogućuje strujni pogon.

Lexus UX 250h 04

Hibridna verzija Lexusa UX 250h isporučuje ukupno 181 konjsku snagu, odnosno 12 konjskih snaga više od ''običnog'' UX-a, što daje opciju vozaču da mu u trenucima kada mu to zatreba, struja pomogne poboljšati vozne performanse. Nice touch! Benzinski motor je dvolitreni s 4 cilindra u liniji te s VVT-E, inteligentnim vremenskim varijabilnim upravljanjem ventila s električnim aktuatorom što bitno pridonosi performansama.

Lexus UX 250h 13

Volan je u UX 250h odlično pozicioniran i dobre mjere tako da ćete malim pokretima vrlo lako automobil provlačiti kroz zahtjevne zavoje i ako je potrebno korigirati putanju čak i unutar samog zavoja, što nije preporučljivo osim u nuždi, ali responzivnost će i u tom slučaju biti iznimna. Gotovo milimetarska preciznost dat će vam spokoj kako vas ništa ne može iznenaditi. Istina, nismo ga probali na vlažnoj ili ledenoj cesti, no vjerujemo kako bi uz korektne zimske pneumatike bio približno sličan doživljaj.

Lexus UX 250h 12

Svemu tome pridonosi dosta istraživanja Lexusovih inženjera oko toga kako da težište baterije prebace što niže i što dalje prema stražnjoj osovini o čemu je posebno na prezentaciji novinarima pričao osobno Mitsuteru Emoto (zamjenik glavnog inženjera Lexusa). Baterija je stoga smještena ispod stražnjih sjedala pa i to pridonosi odličnim voznim svojstvima. Lexus za model UX 250h proklamira emitiranje nevjerojatnih 94-97 g/km CO2 za model s prednjim pogonom, odnosno 103 g/km za E-Four, model s pogonom na sva četiri kotača što daje dobru nadu kako će trošarinsko opterećenje biti razumno jer se radi o izvrsnim vrijednostima.

Lexus UX 250h 11

Sigurnost za vozača osigurana je kroz niz rješenja koja Lexus već standardno nudi svojim kupcima kao redovnu opciju (Lexus Safety System) pa uz Dynamic Radar Cruise Control, Pre Collision System (PCS) s detekcijom pješaka, praćenje linija na cesti kroz Lane Departure Alert te Road Sign Assist (RSA), Lexus nudi i još niz drugih asistencija vozaču koja mu olakšavaju vožnju i podižu aspekt sigurnosti svih u vozilu i izvan njega.

Vanjski izgled

Vanjski i unutarnji dizajn UX 250h vođen je japanskom tzv. YET filozofijom, nešto što se može banalno prevesti kao ''čovjek-u-središtu''. Iako spominjanje filozofije u dizajnu automobila zvuči nekad ofucano, u slučaju Japanaca i ne čini se tako. Naime, znamo i sami koliko su im bitne životne filozofije koje često vole implementirati u bilo koji dio poslovnog ili privatnog života te općenito svega što rade pa u ovom slučaju to svakako ima svoje pokriće.

Lexus UX 250h 03

Počevši od prednje rešetke koja sa svojom svojevrsnom 3D teksturom kreira vrlo agresivan,  dinamičan i originalan prednji kraj. Linija dalje prati oštri oblik prednjih svjetala te se preko dvije oštre bočne linije karoserije, koje imaju i ulogu poboljšavanja aerodinamičnih svojstava, agresivnost oblika provlači sve do stražnjih svjetala koja su namjerno istaknuta van karoserije, poput malih peraja, kako bi sprječavala jača vrtloženja zraka iza sebe. Sve to potvrđuje kako su japanski inženjeri promišljali svaki detalj i osim oblika svemu dali jasnu funkciju. Čak i plastični dijelovi na prednjem blatobranu iznad kotača te same peterokraki aluminijski naplatci imaju zadatak smanjiti otpor zraka.

Lexus UX 250h 15

Aerodinamika, odnosno što manji iskazani koeficijent otpora je posebno postao bitan kod proizvođača električnih vozila, jer osim smanjene potrošnje osigurava i smanjene šuma koji stvara strujanje zraka pri većim brzinama, što može pokvariti dojam vožnje u automobilima koji se pogone na električni pogon. Do sada to vozači nisu primjećivali jer je rad motora uvijek taj zvuk anulirao, odnosno buka motora je bila dominantna.

Interijer

Lexus UX 250h 18

U press materijalima, Lexus vrlo ponosno ističe kako su inženjeri puno vremena potrošili da svaki detalj u izradi Lexusa UX 250h bude promišljen. Primjerice, na konstruiranje vrata koja će pri zatvaranju davati baš određeni zvuk za kojeg su sigurni da će se kupcima posebno svidjeti, utrošili su puno sati istraživanja. Bizarno? Za Lexus očito nije. Svaki detalj je bitan za budućeg vlasnika Lexusa.

Lexus UX 250h 19

Posebni Sashiko šavovi kojim su obrubljena sjedala i upravljač, romboidni uzorci prošiva na sjedalima s rupicama za ventilaciju, wireless LED osvjetljenje na ventilacijskim otvorima pogonjeno električnom indukcijom, prozori iznimne brzine i tišine zatvaranja, sve to zajedno želi naglasiti kako Lexus ne odustaje od luksuza sa smislom i funkcijom. Engawa koncept u njihovoj arhitekturi inače promiče spajanje vanjskog i unutarnjeg prostora u jedinstvenu cjelinu, pa iako nespojivo s interijerom automobila ovdje su čak i to uspjeli ispričati kroz oblikovanje kokpita na više razina, kako bi osjećaj povezanosti s vanjskim prostorom ispred vozača, bio vizualno povezaniji u svojevrsnu cjelinu.

Lexus UX 250h 17

Udobnost sjedenja na prednjim sjedalima je iznimna, dok je na stražnjoj klupi sjedenje udobno sve dok ste unutar gabarita prosječne visine, jer ćete svoja koljena u suprotnom morati nagovoriti na malo strpljenja i žrtve tijekom vožnje, no to je boljka svih subkompaktnih SUV-ova.

Lexus UX 250h 01

Upravljanje funkcijama na ekranu se radi preko trackpada položenog na središnjem grebenu na kojem je prirodno položena ruka vozača. Ekran je širok, no nije i osjetljiv na dodir, jer je udaljen od lakog dohvata vozača, pa svim funkcijama auta kojima morate upravljati putem infotainment sustava, radit ćete isključivo putem ugrađenog trackpada, za što ćete trebati malo uhodavanja i ''finog treninga'' prstiju s obzirom na količinu mogućnosti koje ovaj, pomalo kompleksan, infotainment sustav nudi. Na upravljačkoj se ploči, iza upravljača, nalazi neobično postavljena ručica za odabir opcija stila vožnje od klasične do sportske. Za ovu funkciju je šteta što se ne nalazi odmah pored mjenjača, što je nekako ipak prirodnija pozicija te opcije.

Prtljažnik

Lexus UX 250h 20

Prtljažnik je veličine 320 litara ako prtljagu stavljamo do visine sjedala ili do 1.231 litre ako preklopimo sjedala i stavimo prtljagu do krova. Postavili smo nešto prtljage u prtljažnik pa na priloženim fotografijama možete vidjeti omjere.

Lexus UX 250h 14

To nije mnogo, no nije ni malo jer se ovdje radi o gradskom SUV vozilu, pa bi i golemi prtljažnik bilo nepotrebno bacanje resursa kojeg uglavnom nećete koristiti veći dio vremena, dok ćete u slučaju izleta ili većeg putovanja lako postaviti krovnu kutiju koja će vam ostaviti dovoljno komfora u kabini.

Zaključak i cijena Lexus UX 250h

Cijena za Lexus UX 250h je još nepoznata, no u Americi (SAD) se kreće od 32.000 USD do 36.000 USD pa je za vjerovati da će sličan raspon biti kod nas samo izražen u EUR. Pri tome treba imati na umu naše astronomske trošarine, carine i davanja općenito. Dakle, možemo očekivati cijene od oko 33.000 EUR za osnovnu varijantu, pa sve do 45.000 EUR za najopremljeniju luksuznu inačicu.

Lexus UX 250h 05

Ako država uzme u obzir hibrid vozila za sufinanciranje bit će ovo dobra prilika za svakoga tko želi imati luksuznog izvanserijskog subkompaktnog SUV-a s prepoznatljivim japanskim stilom. Ovo je auto namijenjen onima koji gledaju imati trajniju vrijednost s obzirom na solidnost izvedbe te pouzdanost koju nudi Lexus kao brand. Lexus UX 250h je za ljude koji vole napredno i tehnologiju, a pri tom se ne žele odreći luksuza. Lexus UX 250h je odabir za one ljude koji se žele distancirati od prosjeka, mnogih drugih kupaca u Hrvatskoj koji se suprotno tome baš teže utopiti u masi vlasnika gomile polovnih Audija Q3 ili BMW-a X1 dovučenih na auto-labudicama iz Njemačke za potrebe prodaje na auto ''buvljacima''.

Lexus UX 250h 02

Samim fokusiranjem na to da svojim budućim kupcima objasne zašto im je filozofija bitna, proizvođači poput Lexusa kao da žele poručiti kako su prilično samouvjereni i potpuno sigurni kako će kupci pronaći njih prije nego li oni pronađu kupce. Lexus cilja na pametne, urbane i informirane kupce koji vide u automobilu isto što i sami inženjeri koji su ga stvarali. Kompleksan, višeslojan i dobro složen inovativan stroj koji je s druge strane nudi trajnost, pouzdanost i jednostavnost u korištenju.Lexus UX 250h nije automobil za svakog, a posebno ne za one koji žele biti utopljeni u prosječnost.

Lexus UX 250h 21
Ključne riječi:
Lexus UX 250h
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs