Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD Style hibrid TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 12.03.2015. 10:59

Elektro-benzinska rapsodija 

Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD Style hibrid TEST

Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD Style hibrid TEST

Može na struju, može na benzin, a može i kombinirana vožnja - ovo su glavne karakteristike svakog hibridnog vozila. Testirali smo kompaktnu Toyotu Auris hybrid sa 136 KS.

Toyota Auris hybrid još je jedan član Toyotine sada već mnogobrojne obitelji hibrida koja se uskoro još širi s Avensisom i s RAV4. Hibride je Toyota usavršila - u kolovozu 1997. Toyota je u Japanu predstavila „Coaster Hybrid EV“, a u prosincu "Prius" prvo hibridno putničko vozilo namijenjeno masovnoj proizvodnji; prva generacija Priusa stigla je u Europu u 2000. godini.
Poticaji koje je naša država davala (i dalje daje u iznosu od 30.000 kuna za hibridna vozila) učinili su da hibridi budu isplativ odabir. Sjećamo se cijena hibrida u Hrvatskoj prije ulaska u Europsku uniju kada je Prius koštao oko 30.000 eura. Cijene su novim pravilima o emisiji CO2 i uz poticaje znatno snižene tako da svakodnevno svjedočimo pitanjima naših čitatelja i prijatelja te na forumu o tome kada će opet biti dostupni poticaji.

Razlike u dimenzijama između Aurisa i hibridnog Aurisa nema, dužina, širina i visina vozila su iste, kao i međuosovinski razmak od 2600 mm. Zbog takvog razmaka vozilo je i udobno na neravnim i lošim cestama. Postoji i karavanska izvedba Touring Sports, također i u hibridnoj izvedbi.
Oduševile su nas dvije potpuno suprotne stvari pri startanju kod Aurisa hibrida: lagana, u potpunosti tiha vožnja na struju te izrazito agilna i ubrzavajuća vožnja na kombinirano benzinski-električni pogon. Ubrzavanja su snažna, kao u jumbo jetu ili barem kakvom Airbusu dok se rula po pisti prilikom polijetanja zrakoplova. Zaista, osjećaj je isti jer nema izmjena stupnjeva prijenosa tako da ubrzavanje traje non-stop, sve dok se ne dostigne željena ili maksimalna brzina.

U prednjem lijevom dijelu vozila smješten je elektromotor s permanentnim magnetom, najveće izlazne snage 60 kW, uz najveći okretni moment od 207 Nm. Pokreće ga hibridna (trakcijska) Nikal-metalhidridna baterija s naponom 7,2 V po modulu. Ukupno je ispod stražnjih sjedala smješteno 28 modula, a ukupni napon je 201,6 V. Kapacitet baterije je 6,5 Ah.

Vozilo se pokreće pritiskom na gumb, bez potrebe za korištenjem ključa. Upute za vozilo imaju 750 stranica; pravo štivo za čitanje danima i danima :)

Toyota Auris u vožnji

Hibridi nisu više nikakva novost, prisutni su već duži niz godina, a s poticajima za kupnju (30.000 kuna) koje je naša država počela s vremena na vrijeme davati sve su češći na cestama. Ljudi su počeli prepoznavati prednosti hibridnih vozila, nestao je strah od novoga jer Toyotin prvi hibridni model, Prius, uskoro će ući i u četvrtu generaciju. Nisu problem niti baterije koje se ne troše tako brzo pa da ih treba mijenjati, a i brzina vožnje te doseg su sve bolji. Tako smo se u nešto laganijem ritmu vožnje, kada iza nas nije bilo nikoga jer ne smijemo usporavati druga vozila kako bismo se mi vozili na struju, vozili i do dva kilometra u tihom načinu vožnje, slušajući samo zvuk guma na asfaltu. Uspijevali smo postići brzinu nešto iznad 40 km/h. Jasno, smisao vožnje s elektromotorom u kombinaciji uz 1,8-litreni atmosferski VVT-i benzinac ukupne snage 136 KS jeste da nam elektromotor pomogne kad god je to moguće, ako su se baterije tijekom vožnje i kočenja dovoljno napunile. A baterije se baš brzo pune u vožnji.

Ako su baterije u prethodnoj vožnji ostale napunjene tada je startanje obično tiho, bez rada benzinskog motora. Ustreba li, benzinski se motor pokreće u djeliću sekunde. Na kraju krajeva, benzinski se motor tijekom jedne gradske vožnje upali i ugasi barem nekoliko desetaka puta, ako ne i više. Pri svakom puštanju papučice gasa u vožnji motor će se ugasiti. Nadalje, ustreba li pri energičnijoj vožnji snage, električni motor će uskočiti kao pripomoć.
Tada se čuje onaj poznati, pomalo nabijajući zvuk koji dolazi zbog CVT mjenjača koji nema stupnjeve. Pri normalnoj vožnji, bez promjene dinamike, vožnja je vrlo tiha, ali pri ubrzavanju ili pretjecanju začut ćete zvuk kakav smo nekada slušali na automatik motorima. CVT mjenjač je zaista savršen što se tiče mijenjanja brzina, tu nema nikakvih trzaja kao kod klasičnih automatskih mjenjača. Ponaša se kao da ima samo jednu brzinu. Mekan je, ali precizan/direktan upravljač.

Ručica mjenjača je posebna kao na svim hibridnim Toyotama. Podsjeća na joystick za igranje igara na računalu, ima vrlo male dimenzije, ali i odaje zvuk udaranja prilikom mijenjanja moda vožnje. Možda je trebalo napraviti nešto mekše udaranje ručice o stjenke vodilica. Osim Drive, Neutral i Reverse moda tu je i Brake (B) koji sluzi da se koči s motorom. Vrlo praktično i bitno prilikom vožnje po dugim nizbrdicama kada bi kočnice mogle doći do usijanja. Mi smo tijekom testa koristili B i pri kočenju na semaforima, kako bismo ugodnije usporili automobil. U usporedbi s Toyotom Yaris, osjeti se masa vozila tako da su i usporavanja s Aurisom nešto slabija. Nema osjećaja lomljenja auta pri nagnutom položaju kao prije kod Priusa druge generacije, dok se to nije primjećivalo na Priusu trećoj generaciji.

Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD (1)

Ispred ručice mjenjača smještene su tipke kojima se može birati između tri načina (moda) vožnje - EV mode, Eco mode i Power mode. U potpuno električnom EV modu forsira se vožnja samo na struju, ali ako se papučica gasa jače stisne i kazaljka uđe u drugu polovicu Eco područja tada se pokreće benzinski motor. U tom je načinu vožnje potrebno dosta oprezno pritiskati papučicu gasa tako da smo taj mod koristili samo pri vožnji u kolonama. Maksimalna brzina koja se sa sporijim ubrzavanjem može postiži je nešto iznad 40 km/h, a s napunjenim baterijama može se prijeći oko dva kilometra. Naravno, sa svakim kočenjem i otpuštanjem papučice gasa baterije se pune. Eco mod je područje u kojem se optimizirano vozi, bez gubitka na performansama dok Power (Pwr) mode forsira sportskiju vožnju - tada kazaljka koja pokazuje način vožnje prelazi iz bijele u crvenu boju.
Potrošnja nam je u prosjeku nakon više od pet stotina prijeđenih kilometara u gradskoj vožnji bila oko 6 litara. Odlaskom na ceste izvan grada potrošnja se spusta na nešto iznad 4 litre.

Time se zaista vidi kako su hibridi opasna konkurencija dizelskim motorima koji se kod nas daleko vise kupuju. Dobit ćete nisku potrošnju, tiho vozilo koje će vam omogućiti „odmaranje“ svaki put kad stojite na semaforu te dovoljno snage i momenta za snažniju sportskiju vožnju koja ne daje sportske performanse jedino na autocesti. Tada je Auris nešto tromiji, ali ne da nas to smeta nego samo nije toliko agilan kao u gradskoj vožnji.
Jednu stvar moramo zamjeriti, a to je nepostojanje stalnog prikaza stanja napunjenosti baterija. Mošemo ga imati na velikom ili malom ekranu, ali ne baš uvijek ako želimo neke druge informacije i zabavu ispred sebe. Ako već postoji kazaljka nivoa goriva u rezervoaru, onda bi svoje mjesto pored te kazaljke obavezno moralo pronaći i nekoliko crtica koje pokazuju kakve su nam baterije. Baterije ne oduzimaju prostor u kabini niti prtljažniku tako da zbog toga nema nikakvih ustupaka. Jedino se primjećuje veća masa vozila u situacijama kada je potrebno malo jače stisnuti kočnicu. Ali, brzo se naviknete na to. Čim smo stisnuli papučicu gasa, shvatili smo prednosti hibridnih vozila. Auris dobro vuče na autocesti, s tim da ima malo mekše kočnice.

Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD (4)

Testirana Toyota Auris nudi pomoć pri parkiranju putem ugrađene stražnje kamere, s prikazom uživo slike na ekranu. Ono što ide na živce jeste stalno i dosta glasno bipanje sve dok smo bili u modu za vožnju unatrag. Šteta što se to ne može isključiti. Postoje prednji i stražnji parking senzori koji bipaju kada se u blizini vozila nalazi kakva prepreka, a njihovo bipanje je tiše od bipanja pri vožnji u rikverc, što baš i nema smisla jer se ne može zvučno znati da smo preblizu prepreci. Tako da je vožnja unatrag s okolnim preprekama pomalo izluđujuća. Inače, Auris je u vožnji vrlo pregledan, a stražnjoj preglednosti u vožnji pomažu i maleni prozorčići na boku vozila.

Za kraj vozačkog dijela testa ostavili smo najzanimljiviji detalj, a to je automatsko, djelomično autonomno parkiranje koje nije u potpunosti samostalno jer vozač kontrolira brzinu kretanja pridržavajući stisnutu papučicu kočnice. Sustav pomoći pri parkiranju (Simple-Intelligent Parking Assist) omogućuje samo uzdužno parkiranje, kada su vozila parkirana jedno iza drugoga. Sve započinje snimanjem terena, što ne zahtijeva ništa posebno osim da se s vozilom, nakon pritiska na gumb smješten lijevo pored upravljača, prođe pored parking mjesta. Za detekciju (snimanje terena) se koriste parking senzori prednjeg branika, s tim da se može parkirati na slobodno parking mjesto samo sa suvozačke strane, uz uključeni pokazivač smjera (žmigavac). Vozilo će snimiti situaciju i druga vozila te prepreke, a zatim samostalno početi upravljati upravljačem. Brzina kretanja je do 30 km/h, a slobodno mjesto treba biti duže oko barem jedan metar nego što je dužina Aurisa (znači, nešto više od 5 metara). Mi smo morali odabrati smjer vožnje, prema naprijed ili natrag. Kad bismo se uparkirali samo smo zaustavili vozilo i to je to. Vrlo jednostavno, učinkovito, sigurno i zabavno parkiranje je položilo ispit.

Vanjski izgled

Izvana, Auris izgleda vrlo moderno, izaziva pozornost i pitanja prolaznika o automobilu. Auris u prednjem dijelu nema onako poseban izgled kao što ga imaju Yaris i Aygo. Donja maska hladnjaka asocira na taj X dizajn, ali nije u potpunosti na tom tragu. Prednji kraj je dinamičan, razigran i ne pati od monotonosti, uz nekoliko kromiranih lajsni. Lajsne se protežu bočnom stranom, uz stakla te završavaju u donjem dijelu stražnjeg kraja vozila. Straga su već prepoznatljiva svjetla, vizualno prisutna i na boku vozila. Teško je ne zamijetiti posebne dvostruke krakove na aluminijskim naplatcima s gumama 205/55 R16.

Interijer

Toyota je davno odabrala plavu boju kao asocijaciju na hibride. Tako je i u novoj Toyoti Auris hibrid - na instrument ploči s brzinomjerom s desne strane te pokazivačem moda u kojem se vozi na lijevoj strani prevladava plava boja. Plavom su bojom osvijetljeni i prekidači, plavo je pozadinsko osvjetljenje ekrana automatskog klima uređaja, plava je tema infotainment sustava na 7-inčnom ekranu kao i minijaturna ručica CVT mjenjača. Kao šećer na kraju, pomalo je skriven plavi digitalni sat s točnim vremenom kojeg se Toyota ne želi odreći, žto predstavlja poveznicu sa starijim modelima Toyote.

Kokpit je u crnoj boji, u kombinaciji mekane plastike i imitacije kože ispred suvozača.
Kao što je u većini novih Toyotinih modela, i u Aurisu je kokpit postavljen vertikalno, s ravno odrezanim dizajnom.
Iako je unutrašnjost u prednjem dijelu načičkana velikim brojem gumbića, ekrana i ekrančića, ipak je sve vrlo pregledno tako da smo vozeći novi Auris vrlo brzo ostvarili povezanost s vozilom. Volimo kad su komande klima uređaja s okruglim prekidačima tako da je kontrola temperature zraka u vožnji time najpraktičnija.
Oba prednja sjedala se mogu podešavati i po visini, vrlo su udobna u vožnji i bit će dobra tijekom kako dužih tako i gradskih kraćih vožnji.
Auris je u unutrašnjosti prostran, nije nimalo skučen iako se radi o kompaktnom automobilu, a prostranosti ne smetaju niti baterije smještene ispod suvozačkih sjedala.

Toyota Auris 1.8 VVT-i HSD (3)

Prtljažnik je solidno prostran, dubok, a obujam od 360 litara se može proširiti obaranjem stražnjih, djeljivih sjedala.

Multimedija

Kao većina hibrida, i Toyota Auris je nakrcana opremom i mogućnostima. Srednja oprema Style pruža sve danas moderne funkcije - povezivanje s pametnim telefonom kako bi se u vožnji moglo telefonirati, slušati sva glazba s telefona na zvučnicima auto radija te spojiti na Internet putem mobitela. Na sustav bez prijevoda na hrvatski jezik sa 7-inčnim rezistivnim ekranom se može prenijeti cijeli telefonski imenik, pozivne liste, poruke, odabrati melodija dolaznog poziva. Može se konfigurirati e-mail, pretraživati internet, pristupiti servisima Street View, Panoramio, cijenama goriva, vremenskoj prognozi. Iz nekog razloga nismo se uspjeli konektirati i koristiti ove servise.

Fora je aplikacija The Glass of Water koja na ekranu virtualno oponaša čašu s vodom kako biste tijekom vožnje mogli vidjeti i koliko agresivno vozite. Ako vozite smireno, voda iz čaše se neće proliti, ali ako snažno ubrzavamo tada će se voda izliti iz čaše. Na kraju vožnje aplikacija će pokazati informacije inače dostupne preko putnog računala - vrijeme vožnje, prosječnu brzinu te koliko je vode prosuto tijekom vožnje.
Zvuk na zvučnicima u prednjem i stražnjem dijelu je srednje jak, ali se zato može slušati maksimalno glasno bez gubitka kvalitete zvuka. Postavke zvuka daju podešavanje srednjih, niskih (bass) i visokih tonova.

U izborniku se može odabrati navigacija s glasovnim navođenjem, a navigacija je punokrvna s velikim brojem podešavanja i mogućnosti.
Ispod komandi klima uređaja smješten je najbitniji ulaz današnjice - onaj za USB, a ispod njega još jedan bez kojeg se danas teško može, a to je 12-voltna utičnica za punjač.
Na upravljaču obloženom kožom nalaze se tipke za audio podešavanja, promjenu podataka putnog računala na monokromatskom ekranu pored brzinomjera, javljanje na telefonski poziv i glasovno upravljanje.

Cijena za Auris hybrid

Cijena testiranog Aurisa hibrida s opremom style je 172.100 kuna, a ako iskoristite poticaje u iznosu od 30.000 kuna tada cijena pada na 142.100 kuna. Početna cijena je 161.990 kuna (uz poticaje 131.990 kuna). Pogledali smo na cjenik svih motornih izvedbi - benzinac starta od 113.900 kuna, a dizelaš 123.900 kuna.

©VidiAuto.com, 03/2015.

Tehničke karakteristike

Auris 1.8 VVT-i HSD Style
Vrsta motora: Hibridni
Obujam motora: 1798 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 99 KS pri 5200 o/min
Snaga u kWh: 73 kWh pri 5200 o/min
Okretni moment: 142 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,90 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 3,90 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,60 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,80 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 l/100 km
CO2 emisija: 84 g/km
Duljina: 4275 mm
Širina: 1760 mm
Visina: 1460 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 360 l
Masa vozila: 1410 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 172100 kn
Ključne riječi:
Auris cijena hibrid test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 2. srpanj 1992.

Milijun Corvetta

Dizajner prve Corvette Zora Arkus Duntov izvezao je milijunti primjerak Chevrolet Corvette iz tvornice Bowling Green, Kentucky. Time je Corvette postao najuspješniji i najprodavaniji sportski automobil u povijesti SAD-a.

vs