Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.12.2013. 13:19

Terenac za offroad po gorama i planinama 

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST

Testirali smo koliko je Dacia Duster Extreme dobar terenac za teške uvjete, a pravo mjesto za test je Velebit. Vozili smo se cijeli dan po Velebitu i isprobali 1.5 dCi motor u svim uvjetima. Kratki prevjesi, izbočeni blatobrani i zaštita podnice jamče Dusteru solidne terenske sposobnosti. I to za prilično korektnu cijenu.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Velebit je uvijek surov, u bilo koje doba godine, a Dacia Duster kao da izaziva takve predjele pod svoje kotače. Tijekom sedmodnevnog testa, osim neizostavne gradske i izvangradske vožnje, Duster smo podvrgnuli i pravom offroad testu po prostranstvima Velebita.

Mali podsjetnik: Rumunji su u Ženevi u ožujku 2009. godine predstavili neočekivan koncept imena Duster. Izgled je asocirao na sportski coupe dok je u unutrašnjosti nudio praktičnost jednog MPV-a. Iznimno zanimljiv i atraktivan koncept, nešto na što nismo navikli kod Dacije. A što se tiče imena Duster rumunjski je proizvođač tijekom 80-ih godina u svojem programu imao terensko vozilo tog imena.

Cilj: Velebit
Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (2)
Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (3)
Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (4)

Kako bi se u jednom danu prešlo što više raznoraznih cesti i „cesti“ potrebno je rano ustati i već u jutarnjim satima startati po predivnim predjelima Velebita. Do Otočca smo se vozili autocestom i na tom dijelu vožnje, od Zagreba, testirali smo potrošnju Dustera koja je iznosila nešto više od 10 litara pri brzini od 130 km/h. Od njemačkih kolega saznajemo kako je potrošnja na autocesti oko 12 litara, ukoliko se s Dusterom vozi maksimalnom brzinom od oko 170 km/h. Sva sreća, silaskom na lokalne ceste potrošnja se smanjila na 7 litara, dok nam je u offroad vožnji, koja se sastojala od prve ili druge brzine, Duster trošio 8 litara.
Duster nema reduktor, ali su ugradili vrlo kratku prvu brzinu koja u gradskoj vožnji niti nema smisla tako da smo u većini startanja kretali iz druge brzine. Naravno, ukoliko je startanje bilo na kakvoj uzbrdici, prva brzina je obavezna. Vratimo se na Velebit, na mnogobrojne makadamske ceste koje se stotinama kilometara protežu po raznim nadmorskim visinama. Kratka prva brzina je odlična i prilikom spuštanja jer nema potrebe za stalnim kočenjem i opterećivanjem kočnica nego to obavlja motor.

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (1)

Šihta koju smo prošli preko sjevernog dijela Velebita

Duster smo vozili po vrlo lošim cestama kakve se mogu pronaći samo na Velebitu; radi se o uskim putovima, s vrlo oštrim kamenjem kao podlogom, strmim usponima i padovima, lokvama vode kroz koje se mora proći. Iz Zagreba smo krenuli s opranim Dusterom i takav je bio dok nismo došli do makadama, a od tog trenutka više nismo razmišljali o vanjskom izgledu, jesu li nam stakla prljava, kakve su gume... Cilj je bio proći što više kilometara (u jednom danu smo na Velebitu prošli gotovo 200 kilometara, a usput smo snimali GPS uređajem svoju putanju). Osim glavnih cesti, povremeno smo skretali i u šikane, te se provezli dijelovima na kojima samo postoje tragovi drugih guma. Velebit, naročito sjeverni dio je predivan; svakih nekoliko minuta morali smo stati i diviti se pogledu koji je priroda u svojem originalnom obliku pružala. Uz igru sunca, oblaka i magle dojam je bio odličan, kao što možete vidjeti na našim fotografijama. Fascinirala nas je usječena cesta koja prolazi kroz Dabarske kukove iznad Došen Dabra i Ravnog Dabra, kroz handmade tunele ispod kuka Kukaline.

Osim predjela, očarala nas je i lakoća upravljanja Dacijom Duster. Odziv na gas na takvim predjelima je bio odličan, automobil nije trzao, sve je potpuno odmjereno. Ugledali bismo puteljak prema vrhu i hrabro krenuli prema gore. Duster je bez ikakvih pogovora prihvatio velike nagibe, sklisku podlogu. Tijekom vožnje niti jednom nismo bili u situaciji u kojoj smo morali prihvatiti poraz u borbi s prirodom. Već sada možemo zaključiti kako je Dacia Duster u test verziji Extreme s 1.5 dCi turbodizelskim motorom snage 109 KS pravi offroad terenac. Kada imate ovakav automobil onda ćete ga vjerojatno i manje maziti nego neki skuplji model, s boljim i kvalitetnijim materijalima u unutrašnjosti. Prolazak kroz lokve vode također ne zabrinjava jer je Duster od podloge podignut za 210 mm (dubina gaza je 350 mm). Pristupni kut u prednjem dijelu vozila je 30 stupnjeva, dok je odlazni kut u stražnjem dijelu vozila 36 stupnjeva tako da s Dusterom možete ići po izrazito neravnom terenu. Kut pregiba je 23 stupnja.
Interesantno, vožnja po neravnim cestama i putovima nije previše utjecala na udobnost, moramo priznati da smo se navečer, nakon povratka u Zagreb dobro osjećali. Nismo zapamtili pretjerano loš ovjes, s obzirom na ceste kojima smo prošli. Što se tiče naginjanja, s time Duster nema problema i nema straha pri vožnji.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 Delsey TEST
Dacia Duster na „normalnim“ cestama
Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (2)

Dakle, s Dusterom se kreće iz drugog stupnja prijenosa i tada ste pravi car na cesti. Naime, druga se brzina vrti do 50 km/h tako da smo s Dusterom uvijek bili najbrži pri startanju sa semafora. Pri tome nismo forsirali motor, jer ipak se ovdje radi o samo 109 KS. Ali, kako druga brzina glumi i prvu i drugu brzinu, taj omjer omogućuje dugačko i snažno ubrzavanje. Prebacivanjem u sljedeću (treću brzinu) ubrzavanje se i dalje nastavlja snažno, ostavljajući pri tome sve iza (osim onih u sportskim automobilima koji ne mogu podnijeti da je Duster brži od njih). Zanimljivo je i skretanje pod 90 stupnjeva na križanjima - tada se skreće u trećoj brzini, te nema nikakvog smisla prebacivati u drugu brzinu jer okretaji rastu, što je za dizelski motor suvišna radnja.

U gradskoj vožnji testirani Duster je najbolje voziti u području oko 2000 o/min i tada prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa. Tada se okretaji smanjuju na oko 1500 i daljnjim ubrzavanjem i dostizanjem do 2000 okretaja opet je vrijeme za sljedeću brzinu. Ako se baš želite voziti nešto agilnije, dovoljno je motor vrtjeti na 2500 okretaja. Na autocesti se Duster u šestoj brzini, pri 130 km/h, vrti na 3000 okretaja. Inače, motor se vrti do maksimalnih 5000 okretaja i tada nastupa blokada. U Dusteru se nalazi univerzalan okretomjer koji pokazuje do 7000 okretaja.

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (7)

Poznati 1.5 dCi motor je pouzdan i dokazan na više modela u ponudi Renaulta i Dacije

Renaultov turbodizelski 4-cilindarski motor s 8 ventila obujma 1461 cm3 najveću snagu od 81 kW odnosno 109 KS omogućuje pri 4000 okretaja, a okretni moment od 240 Nm dostupan je pri 1750 okretaja (uz kompresijski omjer 1:15,7). Masa praznog vozila je 1294 kilograma, a najveća brzina je 168 km/h. Najveća dopuštena nosivost je 550 kilogram tako da se ukupna najveća dopuštena masa penje na 1844 kilograma. Emisija CO2 iznosi 137 g/km.

Ponuda dizelskih motora sastoji se od spomenutog 1.5-litrenog dostupnog u nekoliko verzija - 90 KS, 107 i 109 KS. Verzija iz 1,6-litrenog benzinskog motora izvlači 105 KS i to je jedini benzinac dostupan u ponudi.

Vratimo se još malo na mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa koji je zaista odličan, ima kratke hodove ručice i vrlo je precizan i ugodan u vožnji. S obzirom da test(irani) Duster ima pogon na sve kotače (4x4) ručno je moguće kontrolirati prijenos snage putem prekidača koji je malo nepraktično smješten u donjem dijelu kokpita, ispod komandi za ručni klima uređaj. Na kružnom prekidaču moguće je odabrati samo prednji pogon, zatim automatski pogon u kojem automobil sam prenosi snagu i na stražnje kotače po potrebi te kao treća opcija nudi se forsirani pogon na sve kotače. U slučaju trećeg, zaključanog prijenosa na sve kotače vožnja je moguća do 80 km/h, a zatim se sustav sam prebacuje na automatiku.

Što se tiče ostalih komponenti, upravljač je solidno precizan, ali se može podešavati samo po visini. Kočnice su jako dobre i ta je komponenta jako bitna u svakom slučaju, naročito kada se krećete po vrletima kakve nudi Velebit. Tu se ne smijete zafrkavati ako niste sigurni u kočnice. Iako se straga nalaze bubnjevi, nismo primijetili ništa loše u kombinaciji s diskovima na prednjim kotačima.

Duster je u vožnji pregledan, iako se radi o velikom terencu dužine 4315 mm. Ima velike retrovizore, prave „kamionske“. Što se tiče izolacije u vožnji, ona je iznenađujuće dobra - u vožnju automobil nije previše bučan, a i na autocesti se možete brzo s njime voziti, bez velike buke.
međuubrzanja su dobra i imamo osjećaj kao da automobil uvijek ima snage. Ne naginje se previše u vožnji i možemo zaključiti da je vrlo stabilan. Već smo na Velebitu zaključili da je Duster dosta stabilan i ima mekan ovjes, odnosno bolje rečeno nije pretvrd.

Interijer

Ovo nije automobil koji će vas očarati unutrašnjošću, ali to niti ne očekujete. Korišteni su tvrdi materijali koji su istovremeno i dobri za održavanje jer nema straha od ogrebotina. Unutrašnjost nije potrebno maziti i paziti. Jedan detalj nam je zasmetao - izrazito vidljiva crna spužva smještena između prednjeg vjetrobranskog stakla i kokpita. U stvarnosti, izgleda kao da je kokpit „propao“ za jedan centimetar i izolacija je postala vidljiva.

Extreme paket opreme donosi i nešto zanimljiviju unutrašnjost korištenjem bijelih detalja na upravljaču, ručkama na vratima te na otvorima za ventilaciju. Ipak, koliko god da se radi o dobrom dizajnerskom potezu na sivo-crnoj podlozi kokpita, bijeli otvori ventilaciju se vide u oba vanjska retrovizora tijekom vožnje, što može smetati kada se vozimo po sunčanom vremenu i kada sunce obasjava bijele okvire ventilacijskih otvora.

Drugi dijelovi unutrašnjosti su standardni, a do izražaja dolaze presvlake na sjedalima na kojima se ističu grafike s natpisom Duster (iste takve grafike su prisutne i na vanjskom dijelu vozila). Spomenimo još i piano finiš kod autoradija i klima uređaja, a tipke su uglavnom nemaštovito dizajnirane. Ali, funkcionalne su (osim za promjenu prijenosa snage na kotače, koja je neergonomski smještena). U Daciji smo vidjeli i trag vremena koji je danas rijetko vidjeti - „pipac“ kojim se mogu vrata zaključati i otključati s unutrašnje strane. Još nešto - brava za otključavanje vozačkih i suvozačkih vrata je ispod kvake.

Prostora u Dusteru ima jako puno, nećete osjetiti nedostatak niti na prednjim niti na stražnjim sjedalima, a tu je i zaista velik prtljažnik obujma od 408 litara (ako se odlučite za set za popravak gume, tada je obujam 443 litre). Preklopite li stražnju klupu tada se obujam povećava na 1604 odnosno 1570 litara, ovisno o rezervnom kotaču. Naravno, prtljažnik bi bio još i prostraniji kada bi ovo bila verzija sa samo prednjim pogonom (ona ima obijam od 475 litara).

Što se tiče multimedije, Dacia Duster Extreme dolazi s dodatnim navigacijskim uređajem koji je ipak poželjan po nepoznatim predjelima. GPS uređaj nije integriran u kokpit nego je naknadno dodan i poželjno ga je maknuti navečer, ukoliko automobil ostavljate na javnom parkiralištu. Ipak, i u tom slučaju ostaje trag - nosač jasno asocira da se na njemu postavlja GPS uređaj. Zgodno je riješeno slušanje glazbe putem USB sticka, koji se spaja na audio sustav, a pored se nalazi i AUX ulaz. Zgodno je što se na audio sustav može spojiti mobilni telefon, putem Bluetootha, a CD čita i MP3 diskove. Kvaliteta zvuka je prosječna.

Vanjski izgled

Bijela boja karoserije obogaćena je grafikom na vratima, poklopcu motora i prtljažnika koja asocira na kompas, zasigurno bitan instrument u prirodi. Šteta što kompas nije smješten u unutrašnjosti. Straga se nalazi i naljepnica 4WD, a tu su i strelice koje pokazuju mjesta na kojima se s Dusterom može manevrirati kada je vozilo potrebno izvlačiti ili pak podizati.
Vizualno, Duster solidno izgleda, rekli bismo da je najbolje dizajniran u cjelokupnoj ponudi rumunjske Dacije koja je u Renaultovom vlasništvu. Jasno, ne radi se o modernom izgledu kakav njeguju današnji SUV/terenci/crossoveri, ali dizajn je prilagođen ljudima koji žele automobil kojim će u bilo kojem trenutku sići na makadam, zemljanu površinu ili u vodu. Naravno, i snijeg je poželjan, jer ipak imate pogon na sva četiri kotača. Na svim Dacijama uvijek nam je smiješno (pre)velik otvor rezervoara.

Jedan detalj koji će Daciju Duster stalno isticati bilo u gradu bilo u prirodi jesu offroad lampe smještene na nosačima na krovu. Moramo priznati da mu daju dodatnu čar i snažniji izražaj na cesti, odaju da se radi o automobilu koji može ići tamo gdje većina automobila ne ide. Lampe na krovu se uključuju pomoću posebnog prekidača smještenog s lijeve strane upravljača, ali samo u kombinaciji s uključenim dugim svjetlima. Želite li biti efektni na cesti, možete uvijek imati uključen taj prekidač za lampe, a kada nekome blendate kako biste ga pozdravili ili pak u šumi upozorili na sebe prilikom prolaska kroz nepregledne i strme zavoje tada će se uz duga svjetla upaliti i lampe na krovu.

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (5)

Predivni krajolici Srednjeg Velebita idealna su prilika za testiranje Dustera (lokacija: Kukaline, u blizini Bačić Dulibe)

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 TEST (6)

Tunel kao iz snova, u kombinaciji s maglom (lokacija: Kukaline, u blizini Bačić Dulibe)

Opremljenost

Bacili smo pogled i na opremljenost vozila, a dostupna su četiri paketa opreme. Osnovni paket donosi ABS, dva zračna jastuka, servo upravljač, ručno otvaranje prednjih i stražnjih stakala, predpripremu za radio. Paket Ambiance donosi ručni klima uređaj, svjetla za maglu, električno otvaranje prednjih stakala, bočne zračne jastuke. Paket Laureate je najjači i donosi radio s CD/ MP3, Bluetoothom i USB-om te komandama na upravljaču, putno računalo, već spomenuti paket modularnost, aluminijske naplatke od 16''.
Paket Extreme koji smo imali na test vozilu u odnosu na većinu opreme iz paketa Laureate još donosi 2 offroad svjetla, navigacijski sustav Zumo 350 LM s kartografijom cijele Europe, estetske elemente po unutrašnjosti, kromirani završetak ispušne cijevi, kukice za vuču, mat krom obloge prednjeg i stražnjeg odbojnika, a naplatci su čelični u veličini 16 cola.

Dacia Duster 1.5 dCi Extreme 4x4 cijena

Testirani Duster je iz limitirane serije Extreme, a početna cijena za dizelski motor snage 109 KS je 110.900 kuna, ipak kada se toj cijeni pridoda dodatna oprema, cijena se penje na 142.550 kuna (eura 18.900 eura). Za te novce nećete dobiti nijedan drugi terenac s pogonom na sva četiri kotača. Što se tiče dodatne opreme, Dacia za cijenu od 2350 kuna daje paket pod nazivom modularnost (preklopljiva stražnja klupa djeljiva u omjeru 1/3 i-2/3, vozačevo sjedalo i upravljač su podesivi po visini), dok se za 1900 kuna dobije kontrola proklizavanja i dinamička kontrola putanje vozila (ESP+ASR).

Najjeftiniji dizelaš s 1,5-litrenim motorom snage 90 KS i opremom Ambiance ima cijenu od 113.000 kuna, a najjeftinija verzija s pogonom na sve kotače košta 139.000 kuna. Želite li voziti benzinskog Dustera, cijena se ovisno o paketu opreme i pogonu kreće od 84.000 do 131.000 kuna. Pogon na sve kotače u benzinskoj varijanti dostupan je od 105.000 kuna.

©VidiAuto.com, 11.2013.

Tehničke karakteristike

Duster 1.5 dCi Extreme 4x4
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1461 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 109 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 81 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,50 s
Maksimalna brzina: 168 km/h
Potrošnja (grad): 5,90 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,00 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 l/100 km
CO2 emisija: 137 g/km
Duljina: 4315 mm
Širina: 1822 mm
Visina: 1625 mm
Međuosovinski razmak: 2673 mm
Obujam prtljažnika: 408 l
Masa vozila: 1294 kg
Gume: 215/65 R16
Euro NCAP ocjena: 3
Cijena: 142550 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Dacia dCi Duster test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs