Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedili smo gradske kavalire Ford Fiesta vs Hyundai i20 vs Opel Corsa

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 11.04.2016. 16:25

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedili smo gradske kavalire Ford Fiesta vs Hyundai i20 vs Opel Corsa

Usporedili smo gradske kavalire Ford Fiesta vs Hyundai i20 vs Opel Corsa

Gradski automobili su toliko evoluirali da ih mirne duše možemo nazvati subkompaktima. Usporedili smo tri modela za klijentelu konzervativnijeg ukusa - Ford Fiestu, Hyundai i20 i Opel Corsu.

Svako društvo teži napretku, a jedan od indikatora je broj vozila po glavi stanovnika. Naravno, prosječna starost voznoga parka također je relevantan podatak, a kako bi oba pokazatelja bili pozitivni potrebno je kupovati suvremene, sigurne i nove automobile. Druga je priča koliko je to uistinu moguće.

U onim obiteljima gdje postoji potreba za više od jednog vozila, ono drugo je obično manjega formata. Rjeđe i kraće se vozi od "glavnog" obiteljskog automobila i ne mora imati osobito snažan motor. U navedeni obrazac sjajno se uklapaju naši kandidati: pokreću ih benzinski motori s (još uvijek) parnim brojem cilindara, povoljni su za održavanje, kompaktnih su dimenzija i bez poznatih tipskih mana. Usporedili smo Ford Fiestu, Hyundai i20 i Opel Corsu – tri "gradska kavalira", idealne partnere ponajprije vozačicama.

Sva tri se odlikuju simpatičnim dizajnom bez ekscesa, a u ovisnosti od odabrane boje i razine opremljenosti odgovarat će potrebama vozača raznih dobnih skupina. Izvedbe koje uspoređujemo u mnogim su detaljima sukladne: pokreću ih provjereni, četverocilindrični benzinski motori bez turba što možda zvuči staromodno, ali sigurno je najpouzdanija i najneosjetljivija pogonska opcija današnjice. Atmosferski motori se tijekom vožnje ponašaju maksimalno predvidivo, bez izraženih skokova u isporuci snage, ali i bez sklonosti slabašnosti. Ono snage što imaju, uvijek mogu isporučiti.

Slično se može reći i za ponudu prostora: nema ga previše, ali je ravnomjerno raspoređen. Sve je za nijansu manje nego u tzv. Golf-klasi, ali i dovoljno prostrano za putnike različite tjelesne građe i njihovu prtljagu. Kratak podsjetnik na pradavna vremena, kada se s obiteljskim Fićekom sretno odlazilo na more i u planine dokazuje da su Fiesta, i20 i Corsa neupitno sposobni odgovoriti na slične zahtjeve u današnje doba. Ipak, razmazili smo se do te mjere da ih kategoriziramo "gradskim automobilima". A mogu oni i daleko više od toga.

Jedan mi je prijatelj ispričao zašto je kupio Renault Clio, nakon što je godinama imao Megane. Veli, dvaput godišnje odlaze na dulji put, kada sa sobom nose mnogo prtljage, a tijekom preostalih 11 mjeseci samo se voze po gradu. Zato se odlučio za vozilo nižega ranga koje ga je koštalo 20.000 kuna manje. Kaže, djeca i tu bez problema stanu na stražnju klupu, a za onih 100 litara prtljage koje ne mogu ponijeti sa sobom, nekako se uvijek snađu.

Nakon što je preuzeo svoj novi Clio, prijatelj je planirao investirati u nosače za bicikle i krovnu kutiju jer bi ga to stajalo bitno manje od razlike u cijeni između novog Clija i novog Meganea, druge opcije koju je razmatrao. No, na kraju ni to nije bilo potrebno - stvar je riješio kupnjom dodatna četiri bicikla koja sada stoje u vikendici na moru.

Pouka: uz malo "mozganja" nema situacije u kojoj se ne bismo mogli snaći. Najlakše je potrošiti novce, a poslije razmišljati i žaliti. Postoji mudriji način prilagodbe danim okolnostima jer čovjekova je sposobnost prilagodbe začuđujuća.

Hyundai i20 02

Hyundai i20

Nakon ove psihoanalitičke digresije vratimo se našim kandidatima. Najnoviji u floti je Hyundai koji je na tržištu tek nešto više od godine dana. S druge strane Opel i Ford su stari znanci. Osobito Corsa, koja je u srži prilično star automobil, ali ga neprestano osvježavanje održava vitalnim. Unatoč navodima u reklamama, "nova" Corsa samo je deklarativno nova – temelji se na platformi koju je koristio i paralelni model Fiat Grande Punto. Vjerujemo da smo time sve rekli.

Opel Corsa 09

Opel Corsa

Ipak, Corsa ima svoje solidne vrijednosti – jedna od njih je zrelost. Nema detalja na ovom modelu koji nije ispravljen ili dorađen ukoliko je za to bilo potrebe. Corsa nudi izvrsnu poziciju za upravljačem, ugodan iako napet ovjes i poznatu Opelovu armaturnu ploču, po želji i sa zaslonom osjetljivim na dodir. Opelovih koncesionara ne manjka po čitavoj Hrvatskoj, a cijena održavanja je prihvatljiva. Ni sâm automobil nije skup i nakon nekoliko godina postaje tražena roba na tržištu rabljenih. Zvuči dobro – a što nude druga dvojica?

Ford Fiesta 07

Ford Fiesta

Fiesta je po prirodi dinamičnija – to posebno ističe ovjesom koji je među najboljima u kategoriji. Za armaturnu ploču i nepreglednu središnju konzolu to se ne bi moglo reći, a poput Corse i u Fiesti se dobro sjedi. Nema bitnih razlika u veličini putničke kabine i prtljažnika, pa ni u cijeni – odabir će se svesti na osobne preferencije. Koliko se ukusi razlikuju toliko su i ova dva modela različita, bez da bi jedan u nečemu kvalitativno odskakao od drugoga.

Hyundai i20 09

Interijer Hyundaija i20

Svježinu donosi Hyundai. Modelom i20 konačno se i unutar B-segmenta približio europskim standardima, štoviše – na jednakoj je razini. Trenutkom ulaska u kabinu i20 postaje jasno kako je za čitavu generaciju ispred Corse i Fieste, a malo je iznenađenje (nekima i razočarenje, no bez prave osnove) da je Hyundai ostao vjeran standardnom tipu benzinskog motora, bez turba.

Ford Fiesta 09

Interijer Forda Fieste

Probna vožnja će pokazati kako 1,2-litreni Kappa motor s Multipoint ubrizgavanjem goriva nije mjerilo eksplozivnosti, a navedenih 84 KS u prvi mah zvuči pretjerano s obzirom na percipirane performanse. Razlog tomu je tihi rad motora i općenito tiha i udobna vožnja koja subjektivno prikriva brzinu – sjetite se samo koliko bučnije je bilo nekada, u Fići!

Opel Corsa 10

Interijer Opel Corse

Hyundai u svakom pogledu djeluje moderno i odraslo, primjerice u pogledu širine i prozračnosti putničke kabine ili dizajna armaturne ploče. Valja istaknuti kako je i20 vlasnik prestižne nagrade za industrijski dizajn Red Dot Award 2015 koja potvrđuje naša opažanja. Zbog svega navedenog, ali i solidnog tvorničkog jamstva na vozilo, Hyundai I20 pobjeđuje u ovoj usporedbi – uz napomenu kako i ostala dva automobila imaju svoje čvrste kvalitete. Birajući između i20, Fieste i Corse, kupac teško može pogriješiti!

Hyundai i20 08 - POBJEDNIK
Fiesta vs i20 vs Corsa TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela u karoserijskim izvedbama s petorim vratima i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Corsa Fiesta Ford Hyundai i20 Opel usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.