Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Otkačeni urbani crossoveri: Citroën C4 Cactus vs Nissan Juke vs Suzuki Vitara

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 21.03.2016. 00:17

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Otkačeni urbani crossoveri: Citroën C4 Cactus vs Nissan Juke vs Suzuki Vitara

Otkačeni urbani crossoveri: Citroën C4 Cactus vs Nissan Juke vs Suzuki Vitara

Među gradskim crossoverima uistinu ima maštovitih vozila. Odabrali smo tri zanimljiva modela primjerena hrvatskom džepu: Cactus, Juke i Vitaru.

Europska automobilska tržišta u blagom su rastu, što se – istina stidljivo – preslikava i na hrvatsko. Kako u Europi tako i kod nas najveće povećanje tržišnog udjela bilježi segment crossovera. Recesija je gotovo izbrisala velika SUV vozila, no u međuvremenu su proizvođači naučili gradivo pa gotovo svi nude neku vrstu crossovera. Njihovo porijeklo opisano je nazivom – radi se o križancima SUV-a i još nečega, često kompaktnih automobila ili karavana, ali i monovolumena pa i kupea. A broj varijacija na zadanu temu raste iz dana u dan.

S obzirom kako ovaj segment nema strogo definirana pravila, malo toga ograničava maštu konstruktora. Za sada se inventivnost dizajnera najviše ogledava u vanjskom (rjeđe i unutarnjem) oblikovanju njihovih uradaka koji su tehnički ipak "čvrsto na zemlji". Crossoveri se obično baziraju na mehanikama srodnih im gradskih odnosno kompaktnih modela (ovisno o veličini). Tako proftiraju svi, pa i kupci: ono što je proizvođaču jeftinije u proizvodnji, vlasnicima kasnije stvara manje troškova oko održavanja i servisiranja.

Cactus vs Juke vs Vitara na jednoj slici

Cactus, Juke, Vitara

"Crossoverizacija" je dugotrajan trend koji već sada utječe na smjer razvoja automobilske industrije, više nego val "monovolumenizacije" koji ju je – u manjem obimu – zahvatio krajem prošloga stoljeća. Ljudima se sviđa povišena pozicija sjedenja, dobra preglednost i osjećaj da se voze u "drugačijem" vozilu. A današnji crossoveri ne zaostaju ni u važnim aspektima kao što su ekonomičnost, performanse, praktičnost i nabavna cijena.

Okupili smo tri provokativna predstavnika gradskih odnosno subkompaktnih crossovera koji nude dovoljno svakodnevne praktičnosti. Cijenom s ove strane razuma, alternativa su klasičnim kompaktima. Usporedili smo idealno konfigurirane izvedbe Citroën C4 Cactus, Nissan Juke i Suzuki Vitara.

Kod crossovera predmetne konfekcijske veličine (Cactus – 4157 mm, Juke – 4135 mm , Vitara – 4175 mm) ne postoji konsenzus oko vrste pogonskog agregata. Preciznije, potraga za idealnom motorizacijom ne vodi nužno ka (turbo)dizelu. Najbolji dokaz je naš trio fantasticus: Cactusa ne preporučamo s (trocilindričnim) benzincima ali kao dizel je poželjan, Juke je solidan s (downsizing) turbobenzincem, a Vitaru preporučujemo s (atmosferskim) benzincem.

Citroen C4 Cactus

citroen_c4-cactus-uk-2014_r36.jpg

Dovođenje Cactusa do serijske zrelosti zapravo je ostvarenje još jedne hrabre Citroënove ideje, one o konceptu automobila štedljivog poput kaktusa. Poznato je da kaktusi dobro odolijevaju suši, a tako bi se i C4 Cactus trebao odnositi prema kapljicama goriva. Skromna žeđ BlueHDi100 motora uistinu je nešto posebno. I manje vješti vozači ostvarivat će prosječnu potrošnju manju od četiri litre na 100 kilometara. Zatreba li dinamike, BlueHDi će je istoga trenutka pružiti. Ili jedno, ili drugo – samo istovremeno ne, a odluka je u rukama vozača. Ukratko, Cactus je ovdje potencijalno najskromniji potrošač.

Cactus BlueHDi100 sa srednjim paketom opreme Feel košta 130.713 kuna – više nego čemu ste se nadali? Moguće, no Cactus je impresivan automobilčić. Iako naziv sugerira povezanost s modelom C4, Cactus koristi PF1 platformu modela C3. Posebnost je upotreba tzv. Airbumpsa, zračnih jastučića izrađenih od poliuretana, koji pokrivaju prednji i stražnji kraj te bokove vozila i služe kao zaštita od ogrebotina i udaraca u uvjetima skučenog parkiranja. Standardno su crne boje, a opcionalno (i uz nadoplatu) smeđe.

citroen_c4-cactus-2014_r1.jpg

Interijer Citroena C4 Cactus

Citroën nudi i panoramski stakleni krov s posebnom toplinskom izolacijom koja klasičnu žaluzinu čini suvišnom. Ušteda na masi postignuta je i eliminiranjem podiznog mehanizma stakala u stražnjim vratima, a mlaznice za pranje vjetrobrana integrirane su u brisače. Time je smanjeno rasipanje tekućine za pranje stakla pa je ugrađen manji spremnik, što također doprinosi smanjenju ukupne mase vozila.

I Cactusova unutrašnjost je neobična: primjerice, zračni jastuk je umjesto u armaturnu ploču, po prvi puta u povijesti ugrađen u stropnu oblogu. Kako bi se integriralo što više fizičkih kontrola, Cactus standardno koristi zaslon osjetljiv na dodir. Stražnja sjedala se preklapaju u jednom komadu (kao kod Spačeka) – sve ove mjere, uz korištenje aluminija u karoseriji, doprinose smanjenju mase vozila.

Suzuki Vitara

suzuki_vitara-2014_r33.jpg

Tijekom razvoja Vitare i Suzuki se vodio sličnom filozofijom, ali bez pretjerivanja s redukcijom. I bez spartanskih detalja Vitara je lagano vozilo, a optika terenca ga subjektivno povećava. Spretno ukomponiran DNA SUV-a implementiran je u viši B-segment što je, strateški gledano, odličan potez.

Lokalna, europska proizvodnja (Esztergom, Mađarska) dokida carinu, a sliku zaokružuje jednostavna ponuda odličnih pogonskih agregata. Suština Vitarinog uspjeha leži u idealno složenoj cjelini te povoljnoj cijeni. Ako smatrate da je naziv Vitara neprimjeren vozilu koji nema veze s terencem s kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća, odgovorit ćemo da smo svjedočili i gorim "zloupotrebama" u autoindustriji – ili ćete se prilagoditi ili ćete umrijeti! Činjenica je da su Japanci napravili dobar posao.

Dokazuje to i hrvatsko tržište gdje se Vitarin uspjeh mjeri stotinama isporuka, a potražnja ne jenjava! Cijena je najveći magnet za kupce, slično kao i prije nekoliko godina s modelom SX4. Cjenik počinje stavkom 111.248 kuna – za normalno opremljen automobil s klimom! Povoljna je okolnost Vitarin bazni motor koji je apsolutno preporučljiv.

suzuki_vitara-2014_r1.jpg

Interijer Suzuki Vitare

S četiri ventila po cilindru i dvostrukom begastom osovinom u glavi vrlo je jednostavan. Jedino "moderno" u njegovom tehnikom opisu je varijabilno upravljanje usisnim ventilima i multipoint ubrizgavanje – ako dodamo da mjenjač ima svega pet brzina, Vitarin pogonski sklop izgleda arhaično u vrijeme downsizing turbo-trocilindraša. A zapravo se radi o relativno novome motoru...

U višim paketima opreme pali se pritiskom na gumb. Odlikuje ga tih i miran rad, bez vibracija. Nevjerojatno je koliko brzo dosegne radnu temperaturu. Na pritisak gasa odgovara trenutno i ubrzava linearno. Ono što slijedi je vožnja bez stresa: spojka je mekana, ručica mjenjača preciznih hodova – Vitara možda više nije terenac, ali je i dalje pravi Japanac, u najboljem smislu riječi!

Nissan Juke

nissan_juke-uk-2014_r24.jpg

A Juke? Karijera mu je u laganom zalasku, ali ga provokativan dizajn i dalje čini mladolikim. Čest je gost naših prometnica, a nakon temeljitog osvježenja proširena mu je i paleta motora. Pored 1.5 dCi agregata sa 110 KS nudi se i s novim 1,2-litarskim turbobenzincem koji je 1.6 atmosferski motor poslao u mirovinu. Njegovih 115 KS i 190 Nm okretnog momenta idealna je mjera za kompaktni SUV, posve dovoljno i za brzu cestu.

Uz tri načina vožnje – ekonomičnu, normalnu i sportsku – Juke 1.2 DIG-T je zabavan autić. U Sport načinu rada postaje prilično radikalan (i posve neprimjeren za urbana okruženja), a odziv motora može se usporediti s onim u Jukeu Nismo! Modusi rada Normal i Eco prihvatljiviji su svakodnevnoj vožnji i dužim putovanjima.

nissan_juke-2014_r1.jpg

Interijer Nissana Juke

Vozačka je pozicija u skladu s motorom više sportska nego udobna. Stražnja klupa je skromna – možda tu i mogu sjediti tri odrasle osobe, ali ne i putovati – naravno zbog nedostatka prostora i udobnosti. Druga dva suparnika su "gostoljubiviji". Prtljažnik je malen, ali ne i nedostatan.

Pobjednik usporedbe

Agresivni Juke, maštoviti Citroën ili atraktivna Vitara? Odabir pobjednika nije težak jer ga je već odabralo tržište: Suzuki Vitara nudi najatraktivniji paket povoljnog, hrvatskom džepu primjerenog urbanog crossovera i sigurno mu ne nedostaje atraktivnosti. Odlično mu stoji benzinski motor sa 120 KS! Konfigurirajte ga s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom, a stupanj opremljenosti birajte prema želji. Dodatnu podršku dat će vam marka Suzuki – u Hrvatskoj priznat i vjerodostojan jamac trajnosti i kvalitete.

suzuki_vitara-POBJEDNIK
Cactus vs Juke vs Vitara TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su redovne cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Cactus cijena u Hrvatskoj Juke usporedba Vitara
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.