Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Mali kabrioleti za cijelu godinu: Opel Tigra Twin Top vs. Peugeot 207 CC vs. Renault Wind

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 05.10.2015. 02:25

VIDIAUTO Izbor tjedna – Palac gore za kupnju! 

Mali kabrioleti za cijelu godinu: Opel Tigra Twin Top vs. Peugeot 207 CC vs. Renault Wind

Mali kabrioleti za cijelu godinu: Opel Tigra Twin Top vs. Peugeot 207 CC vs. Renault Wind

Dolaskom hladnijeg vremena cijene rabljenih kabrioleta obično se snize. Iskusni kupci znaju da je jesen idealno vrijeme za kupnju automobila s otvorivim krovom.

Početkom novoga milenija svjedočili smo zanimljivom trendu temeljenom na revolucionarnom tehnološkom napretku jednoga proizvođača: u jesen 2000. godine Peugeot je predstavio inovativno koncipirani 206 CC (CC=Coupé-Cabriolet). Bila je to konvertibilna izvedba omiljenog gradskog modela, ali umjesto mekog prekrivača putnička kabina imala je čvrsti, električno sklopivi krov.

Peugeot 206_CC

Peugeot 206 CC

Komplicirani, senzacionalno osmišljeni mehanizam s elektromotornim aktuatorima i hidrauličnim sustavom mogao je za svega dvadesetak sekundi otvoriti (ili zatvoriti) segmentni čvrsti krov koji se potom smještao ispod povećeg poklopca u zatku vozila. Ova je "predstava" iznimno atraktivna slučajnim prolaznicima, a zbog kratkog trajanja može se izvoditi i za vrijeme kratkoga čekanja na semaforu.

peugeot1_200x150

Takozvana "topless" vožnja je ponovno postala hit, a ne privilegija bogatijih kupaca koji su i prije mogli uživati u blagodatima jednoga Mercedesa SLK. Prednosti koje je 206 CC donio u budžetnu klasu bili su brojni: čvrsti krov je pružao kvalitetnu zaštitu od meteoroloških utjecaja pa se vozilo moglo upotrebljavati tijekom cijele godine. Mehanizmi su bili komplicirani, no dovoljno pouzdani, a cijene ovih kabrioletića nisu bile previsoke. Istovremeno, nestao je strah i od razrezanih mekanih krovova, inače noćne more svih vlasnika kabrioleta.

Ubrzo se na novi Peugeot 206 CC čekalo mjesecima. Iskoristila je to konkurencija, s modelima po uzoru na malenog "francuskog lava". U svega nekoliko godina nastao je niz kabrioleta slične koncepcije: Renault Megane CC, Opel Astra TwinTop, Volkswagen Eos, ali i Peugeot 307 CC. U sljedećem valu su i ostali uhvatili korak: Ford Focus CC, Nissan Micra C+C, Mitsubishi Colt CZC, ali se pojavio i Peugeot 207 CC. Deset godina su kabrioleti sa sklopivim čvrstim krovom dominirali segmentom, a onda su, gotovo u isto vrijeme, nestali.

Konkretne razloge masovnog izumiranja pristupačnih CC-a neka objasne povijesni analitičari, no za pretpostaviti je da su u pitanju uobičajene cikličke "modne" promjene unutar autoindustrije – kupci su se u međuvremenu "navukli" na nešto drugo, možda na crossovere ili kompaktna SUV vozila i sada u njima pronalaze istu onu atraktivnost koju su im početkom tisućljeća pružali ovi povoljni kabrioleti.

Pročitajte našu usporedbu Koji kabriolet kupiti: Fiat 500C, VW Buba Cabrio ili DS3 Cabrio?

No, odustajanje od proizvodnje CC modela ne znači da se oni i dalje ne nalaze među nama. Prodano ih je na desetke tisuća i možda je upravo sada pravo vrijeme za kupnju ponekog dobro očuvanog, "neproblematičnog" primjerka. U prilog tome ide dosta toga: kabrioleti nisu kupovani za masovno gutanje kilometara, tipično imaju nepoblematične benzinske motore i za njima vlada razmjerno mali interes kupaca. Zbog skromne tržišne ponude njihove cijene nisu "zabetonirane" te su podložne dogovoru, a prvi su im vlasnici bili obično boljega imovinskog stanja pa su i automobili često "noćili" u garažama.

Vrijedna je informacija kod traženja solidnih primjeraka CC-a, no valja znati da se u Hrvatskoj nikada nisu prodavali u značajnim brojkama, posebno ne nakon što smo dospjeli "u bananu", 2009. godine. Ali sačuvane, nekarambolirane, tehnički ispravne i optički atraktivne kupe-kabriolete s malo kilometara, od prvoga vlasnika i u tvorničkom stanju možete pronaći "preko grane" – prije svega u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji te drugdje. Pokreću ih Euro 3 ili čišći motori pa nema prepreke za uvoz, točnije unos i registraciju u Republici Hrvatskoj, uz relativno mala dodatna davanja.

U ovoj ćemo se usporedbi detaljnije baviti s tri modela iz niže klase CC-a, novijih godišta proizvodnje. To su Opel Tigra Twin Top (2004.–2009.), Peugeot 207 CC (2007–2014.) i Renault Wind (2010.–2013.).

opel_tigra-2004_r3.jpg

U kategoriji 4-metarskih kupe-kabrioleta mnogi zaboravljaju na Opel Tigru Twin Top. A zapravo nudi zdravu dozu gušta za upravljačem, uz male dimenzije. Dvosjed iz Rüsselsheima koji se proizvodio u pogonima francuskog karoserista Heulieza prikladan je za vožnju u svim vremenskim uvjetima, pa i zimi.

Genetski kod Tigre TT preslikan je od Corse C, a i motori su GM-ovi. Najčešći je 1,4-litreni benzinski s 90 KS, nešto rjeđe se pronađe 1,8-litreni atmosferac sa 125 KS ili pak maleni 1.3 dizelaš sa 70 KS. Greške neće biti ni s jednim od navedenih strojeva, ali preporuku dajemo manjem "ottu", kako zbog održavanja, dijelova, potrošnje ali i poreza.

opel_tigra-2004_r1.jpg

Prtljažnik Tigre TT je najveći u ovoj usporedbi: 440 litara u osnovnom stanju i 250 litara sa spuštenim krovom – sasvim dovoljno za romantična putovanja u dvoje. Ali i u gradskoj gužvi se Tigra TT dobro snalazi, poput svakog modernog gradskog automobila. Otvaranje krova odrađuje za vrlo hitrih 18 sekundi, a cijene dobro očuvanih primjeraka s manje od 60.000 kilometara iznose oko 35.000 kuna.

peugeot_207-cc-2009_r8.jpg

U trenutku predstavljanja modela 207 CC Peugeot je već raspolagao dugogodišnjim iskustvom s kabrioletima s tvrdim sklopivim krovom. Ovo je jedan od najprodavanijih CC-a svih vremena. Nudi relativno dobru prostranost, udoban ovjes i široku paletu motora. Stražnja sjedala su gotovo neprikladna za odrasle osobe, ali mogu poslužiti kao dodatni prostor za odlaganje. Dakle, 207 je također dvosjed.

peugeot_207-cc-2009_r1.jpg

Unutrašnjost je uredna i pregledna. Zbog sklopivog krova se sjedi nešto niže, no armaturna ploča i središnja konzola visoke su kao i kod "obične" 207-ice, što nižim vozačima može stvarati smetnju. Samo ovaj model iz našega trija nudi i po dubini prilagodljiv upravljač. Otvaranjem krova (i pospremanjem u dio prtljažnog prostora) raspoloživ kapacitet se s početnih 370 litara smanjuje na svega 145 litara. Sâmo otvaranje i zatvaranje krova odvija se spektakularno, glatko i hitro (za 26 odnosno 29 sekundi).

Među motorima nema osobitog favorita: "osnovni" 1.6 VTi benzinac sa 120 KS je razvijen u suradnji s BMW-om te je za ovo vozilo više nego dovoljan, no postoje i THP "turbaci" sa 150 odnosno 155 KS. Vožnja s otvorenim krovom rijetko uključuje jurnjavu – uostalom, nije ovo sportski automobil! Tko voli, može birati i između dva štedljiva 1,6-litrena dizelaša s 90 ili 110 KS. Cijene Peugeota dosta variraju, ali za pedesetak tisuća kuna biste trebali pronaći dobar 207 CC.

renault_wind-2010_r6.jpg

Novi vjetar u niži segment CC-a u ljeto 2010. godine donio je Renault Wind. Proizvodio se u susjednom Novom Mestu, skupa s Twingom. Wind je čisti dvosjed s prtljažnim prostorom kapaciteta 270 litara. Ima jednodijelni čvrsti krov koji se u jednom potezu (električno) preklapa iza vozača i suvozača. Zbog toga su Windove bočne proporcije malo osebujne, no atraktivni detalji i "džepni format" daju mu dozu ekskluzivnosti. Wind se proizvodio vrlo kratko i rijetko ga viđamo na cesti, što u kombinaciji s novijim godištima proizvodnje može predstavljati dodatni argument kupnji.

Renault Wind temeljen je na takozvanoj B-platformi Alijanse Renault-Nissan i oslanja se na mehaniku Twinga druge generacije. Češći je motor četverocilindrični 1,2-litreni TCe Energy downsizing turbo-benzinac sa 100 KS koji se u to vrijeme ugrađivao u Clio, a danas ga u modificiranom obliku pronalazimo i u Capturu i Meganeu.

renault_wind-2010_r2.jpg

Druga opcija je snažan 1,6-litreni atmosferac koji je se nalazio i pod poklopcem Twinga R.S. Njegovih 133 KS gotovo je i "previše" za karoseriju Winda, ali tko kaže da se takav automobil ne može voziti umjereno? Ukratko – Wind je dobra prilika, uz uvjet da pronađete redovno servisiran i lijepo očuvan primjerak. Potrošnja goriva i održavanje zbog standardne mehanike ne bi trebali predstavljati problem, a novija godišta proizvodnje (ni najstariji primjerci nemaju više od pet godina) također govore u prilog tom vozilu. Cijene na tržištima rabljenih mogu varirati, ali za 60 do 70 tisuća kuna računajte s besprijekornim automobilom registriranim na vaše ime.

renault_wind- opel tigra peugeot 207 cc tablica

Napomena: navedene cijene su okvirne i odnose se na očuvane rabljene primjerke iz domaćih automobilskih oglasnika.

Ključne riječi:
206 CC Opel Palac gore za kupnju Peugeot Renault Tigra Twin Top Wind
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.