Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Francuska liga prvaka: Renault Megane vs Peugeot 308

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 15.02.2016. 12:38

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Francuska liga prvaka: Renault Megane vs Peugeot 308

Francuska liga prvaka: Renault Megane vs Peugeot 308

Svega nekoliko dana nakon regionalne prezentacije četvrte generacije Renault Meganea donosimo usporedbu s najjačim domaćim rivalom, Peugeotom 308.

Ovo je definitivno dvoboj sezone – ultimativni okršaj trenutno najljućih suparnika francuske kompaktne klase: Renault Megane četvrte generacije u ulozi izazivača i atraktivan Peugeot 308 kao jedan od vodećih u segmentu.

Podsjetimo, Peugeot je predstavljen krajem 2013. godine i u pogledu dizajna, percipirane kvalitete te voznih osobina postavio je visoke standarde. Naravno, priču nužno zaokružuje i financijska strana gdje je Peugeot suzdržaniji jer novi 308 nikada nije simbolizirao iznimno povoljnu kupnju. Unutar kuće ta je uloga pripala koncernskom partneru Citroënu C4, automobilu koji je danas ozbiljno zagazio u tržišnu "starost" pa definitivno ne kontrira modernijoj 308-ici, a kamoli tek prezentiranom, vrućem i hrskavom Meganeu!

Peugeot 308 05

Prvi komercijalno bitan "lav" novoga doba bio je model 208, zatim je stigao 2008, a potom i najiščekivaniji, kompaktni 308 druge generacije. Imao je ključnu ulogu – automobilska tržišta zapadne Europe temelje se na vozilima iz C segmenta pa je 308 morao zauzeti poziciju najboljeg modela u Peugeotovoj gami. Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je u tome uspio.

Megane stiže u sličnom trenutku za drugu veliku francusku marku. Renault je u bližoj prošlosti dosta radio na učvršćivanju katkada klimavog imidža: gotovo čitava gama je nova i gotovo svi modeli dobili su povoljne ocjene od strane struke. Ali troškovi razvoja i obnove bili su enormni pa Megane IV sada ni u kojem slučaju ne bi smio kiksati.

Megane 13

I kako to u timskom sportu obično biva – u najtežem, najkritičnijem momentu ekipa je najpribranija i okreće rezultat u svoju korist, tek sekundu prije posljednjeg sučevog zvižduka. To je naš prvi zaključak nakon ekstenzivnih probnih vožnji nekoliko izvedbi novoga Meganea.

Megane utjelovljuje kulminaciju procesa stilske obnove marke i materijalizira sve elemente van den Ackerovog rukopisa. Ovaj Nizozemac je zlata vrijedan momak – od 2012. godine do danas je odradio nevjerojatan posao osuvremenjivanja kompletnog Renaultovog dizajna koji je sada simpatičan, melodičan i kristalno čist. Ali i nalik ničemu drugome – Megane se ni u kojem slučaju ne može nazvati francuskim Golfom, a još manje francuskom Astrom!

To bi prije vrijedilo za Peugeot 308 koji svojim proporcijama i siluetom otvoreno imitira liniju germanskog ideala bilo koje generacije, jer su ionako svi međusobno slični. No, bez obzira na to što dio javnosti u 308 prepoznaje još jedan pokušaj kloniranja Golfa, to je zapravo netočno – pogledajte samo njegovu unutrašnjost: jedna je od najugodnijih vizura futurističke putničke kabine, miljama daleko od Golfove.

Peugeot 308 13

Minimalizam plus elegancija: kao kod 208 i 2008, instrumenti su ugrađeni povišeno i udaljeno iza malenoga upravljača. Analogni brojčanici brzinomjera i okretomjera razmaknuti su kako bi ostali u vozačevom vidnom polju. Zanimljiv je detalj smjer kretanja kazaljke okretomjera koji okretaje motora broji u kontra-smjeru, suprotno od smjera kazaljki na satu. Svakako nešto posebno, no traži privikavanje.

Peugeotova kabina je vrlo mondena i cool, no ne i bez kompromisa – 308 ne briljira u pogledu prostranosti, posebno straga, premda realno nije tijesan automobil. Važno je naglasiti kako se za upravljačem sjedi dobro, na sjedalima koja se namještaju u širokom rasponu. No, postoje i prostraniji modeli u C segmentu.

Jedan od njih je Megane. Renaultova unutrašnjost je manje revolucionarna, ali samo na prvi pogled: raskošna sjedala i lijepa, digitalna armaturna ploča ne ostavljaju prostora prigovorima, no poput stakla ravna središnja konzola može iritirati: rukovanje svime putem zaslona ne donosi funkcionalne prednosti, eventualno tek vizualne. Pipkati po tabletu dok se vozite nije nimalo lako i tu Renault nije izuzetak.

Megane 09

Jednako tako nije ni Peugeot: model 308 vozača "muči" s previše virtualnih tipki odnosno na tablet preseljenih funkcija. S obzirom na to da se infotainment sustavom ali i klima-uređajem upravlja putem jednog te istog zaslona osjetljivog na dodir, možete zaključiti da ergonomija trpi. Tko je u stanju pratiti prikaz na ekranu, a da je istodobno fokusiran na sve ono što se događa na cesti? Peugeotovo grafičko sučelje djeluje pomalo zastarjelo i nerijetko reagira sporo (pa čak i staje), ali služi svrsi.

Tri godine nakon Peugeota, Renault je učinio – po našem skromnom sudu – istu grešku: veliki, opcionalno (i uz nadoplatu) još veći, vertikalno postavljen zaslon unosi neviđenu otmjenost u cockpit. Kao da se nalazite u prestižnom Espaceu! Ipak, unatoč očitom trudu razvojnih timova (kako Renaultovog tako i Peugeotovog), ostaje dojam da u pogledu funkcionalnosti ni najbolji tablet u najboljem automobilu ne može ponuditi lakoću upravljanja ergonomski ispravno posloženim setom klasičnih tipki na središnjoj konzoli. Idealna solucija između imanja i nemanja takvog zaslona vjerojatno je negdje na pola puta – dragi Francuzi, pogledajte kako to radi BMW!

Megane 01

Najtraženiji pogonski sklop u novom Meganeu bit će dizelski 1.5 dCi sa 110 KS. Nije nov, dapače, no sada je do krajnosti dotjeran u smislu ekonomičnosti i kulture rada. Najviše nas se dojmila tišina za vrijeme vožnje – Megane je pri brzinama između 80 i 110 km/h gotovo bešumno klizio cestom, kao da ga pogoni elektromotor! Razgovor u putničkoj kabini tekao je sasvim neometano i nakon što smo se uključili na autocestu i ubrzali do 130 km/h.

Posve novi testni automobil, s nula kilometara na brojaču, u prosjeku je trošio oko 6 l/100 km pri mješovitoj vožnji normalnoga tempa, kako se privatni automobili u većini slučajeva i voze. Pohvale zaslužuju mjenjač i ovjes koji nas je vratio u zlatno doba francuske udobnosti, ali bez žrtvovanja preciznog držanja zadane putanje. Ocjena za Megane: čista petica!

Peugeot 308 08

Stariji Peugeot 308 nešto se teže nosi s cestovnim neravninama. Podvozje mu je napetije zbog čega je stabilan kada ga tjerate zavojitom cestom, čak i ako to radite preko svih zakonskih limita, no već imalo grbava podloga izbacuje ga iz takta o čemu svjedoči poskakivanje stražnjega kraja. Podvozje 308-ice nije homogeno kao Meganeovo.

U 1,6-litrenoj dizelskoj inačici definitivno više buči, iako apsolutno gledano nije pretjerano nego tek prosječno glasan automobil. Luksuz i visoka klasa koju reflektiraju Peugeotova lounge atmosfera i odabrani materijali u kabini bila bi zaokruženija uz tiši zvuk motora. Na ekonomičnost i performanse nemamo što reći – tu su 308 i Megane al pari.

Peugeot 308 i Megane svjetla

A kakve su im cijene? Različite. Renault je ispravno procijenio trenutak u kojem se tržište nalazi i nije pretjerivao s iznosima, ne računajući samo na "tvrdoglave" kupce koji će Meganea htjeti kupiti po svakoj cijeni. Jer tko zna ima li danas uopće takvih? Ne, na početku karijere novoga modela potrebno je "istresti na cestu" što više tih automobila kako bi svojom masovnijom pojavom privukli kupce.

Zato je, kao promociju, Renault ponudio popust od 3000 kuna na prvi kontingent isporučenih vozila svih konfiguracija (motora/opreme) što je hvale vrijedna gesta. Kupci će to prepoznati i vjerojatno valorizirati. Nekakva, za hrvatsko tržište idealna kombinacija motora (Energy dCi 110 KS) i paketa opreme (drugi po redu – Zen) prema toj formuli košta 135.900 kuna. Zanimljivo, Peugeot je tu samouvjereniji – paralelna izvedba 308 BlueHDi 100 Active skuplja je punih 8500 kuna i stoji 144.427 kuna.

No koji sudionik ovoga dvoboja zaslužuje našu preporuku? Je li skuplji i zreliji Peugeot homogeniji od tek pristiglog Meganea? Upravo suprotno – naša preporuka svim potencijalnim kupcima kompaktnih automobila glasi: prošećite se do Renaultovog salona i zatražite probnu vožnju novoga Meganea. Velike su šanse da se nećete vratiti pješice!

Renault Megane 16 PALAC
Renault Megane vs Peugeot 308 TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene opisanih modela i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
308 Megane Palac gore za kupnju Peugeot Renault usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.