Vidiauto Novosti Najave Više od tri desetljeća Hondinog VTEC-a

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.01.2016. 16:42

Variable Valve Timing and Lift Electronic Control 

Više od tri desetljeća Hondinog VTEC-a

Više od tri desetljeća Hondinog VTEC-a

33 godine na tržištu se nalaze Hondini VTEC motori. Prva ugradnja bili su motocikli, a šest godina kasnije prvi VTEC motor ugrađen je u automobil.

Hondini VTEC agregati imaju zanimljivu priču o svojem početku. Jedan Hondin inženjer inspiraciju za konstrukciju VTEC motora dobio je gledajući ražanj na kojemu su se pekli pilići. Zaista nevjerojatan tok svijesti. I razumljivo, jer vizionari su oduvijek crpili inspiraciju iz svijeta koji ih okružuje.

Puni naziv VTEC tehnologije, koju se nerijetko uvrštava u deset najvažnijih unaprjeđenja agregata s unutarnjim izgaranjem je „Variable Valve Timing and Lift Electronic Control“. Pojednostavljeno, radi se o tehnologiji varijabilne kontrola rada ventila koja je zaslužna za manju potrošnju goriva pri nižim okretajima te veću snagu i okretni moment pri visokim okretajima.

Novi VTEC turbo motor za sljedeću generaciju Honde Civic, od 2017. godine

Novi VTEC turbo motor za sljedeću generaciju Honde Civic, od 2017. godine

Svoj debi prvi Hondin VTEC agregat imao je 1983. godine u motociklu CBR 400. Od tada je VTEC tehnologija doživjela čitav niz unapređenja. S ugradnjom VTEC tehnologije u automobile Honda je čekala punih 6 godina.

Za povijest Hondinih VTEC agregata važne su još dvije godine - 2001. godina u kojoj je VTEC tehnologija unaprijeđena s VTC sustavom varijabilne kontrole otvaranja ventila koji je dodatno smanjio potrošnju i poboljšao performanse te netom završena 2015. godina u kojoj je sada već legendarni VTEC sustav po prvi puta uparen s turbo punjačem u novom Civic Type R-u.

Ključne riječi:
Civic Honda Type R VTEC
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. rujan 1925.

9-27-1925  Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

U šumi Eifel započela je gradnja jednog od najpoznatijih svjetskih trkališta, Nurburgring. Staza je imala oko 21 kilometra i 72 zavoja. Tijekom godina staza odnijela brojne živote, a danas se u izvornom obliku koristi samo za rijetke prigode.

vs