Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.09.2015. 15:29

Stigla je treća generacija 

Potpuno nova Honda Jazz

Potpuno nova Honda Jazz

124.990 kuna je početna cijena za jedini dostupan 1,3-litreni i-VTEC benzinski motor u novom Jazzu. Do kraja 2015. godine planira se u Hrvatskoj prodati 20 vozila, a u 2016. ukupno 60 vozila.

Hatchback Honda Jazz je predstavljena 2001. godine i do sada je prodana u 5,5 milijuna primjeraka. Treća generacija stiže nakon druge predstavljene 2008. godine i dalje nastavlja istim putem - ponuditi što više prostora za putnike, a manje za motor. Inače, novi Jazz dolazi i s novim motorom.

Novi Jazz 2015 ima visoku liniju prozora, oštre pregibe na karoseriji, a u interijeru se nalazi futuristička kontrolna ploča. Bitna je i preglednost u vožnji koja je dobivena velikim prozorskim površinama dok je kontrolna ploča usmjerena prema vozaču, s 3D dizajnom.

Honda_Jazz_2

Glavne prednosti novog Jazza su fleksibilnost i praktičnost, dužina vozila je za 95 mm duža (3995 mm), za 30 mm je veći međuosovinski razmak, povećan je razmak između sjedala za 20 mm, prostor za koljena veći je na stražnjim sjedalima za 65 mm dok je na stražnjim sjedalima prostor za noge veći za 115 mm.
Prostor u kabini za putnike je po dužini identičan kao s limuzinom dužine 5 metara, s tim da širina vozila ipak u tom slučaju nije ista.

354 litara je obujam prtljažnika Honde Jazz, što je za 17 litara više nego u prethodnoj generaciji, a obaranjem stražnjih sjedala obujam raste na 1314 litara. Podržana su poznata Hondina magična sjedala koja omogućuju preklapanje stražnjih sjedala kao i prostor ispod sjedala, a sve je to dobiveno smještanjem rezervoara goriva ispod prednjih sjedala. 1280 mm je visina predmeta koji se mogu straga prevesti, što je za 55 mm više nego u starom Jazzu. Ukoliko je potrebno prevoziti dugačke predmete, za 80 mm je povećan prostor, na 2480 mm.

Honda_Jazz_3

Honda Eco Assist za upozorenje na promjenu stupnja prijenosa mijenja osvjetljenje instrument ploče od zelene u tamnoplavu te nam time sugerira kad je vrijeme za sljedeći stupanj prijenosa. U središnjem dijelu postavljen je veliki brzinomjer, lijevo je manji okretomjer, a desno su informacije putnog računala. Honda Connect je stigao i u Jazz, dostupan je u Comfort i Elegance paketima opreme.

Performanse motora 1.33 i-VTEC u Hondi Jazz, u usporedbi sa starim 1.2 i-VTEC motorom

Performanse motora 1.33 i-VTEC u Hondi Jazz, u usporedbi sa starim 1.2 i-VTEC motorom

Novost je 1.3 benzinski motor koji u nižim okretajima koristi Atkinsonov režim rada s visokim kompresijskim omjerom 13,5:1 dok u višim okretajima koristi Otto režim rada. Snage je 102 KS (75 kW) pri 6000 okr/min, a okretni moment je 125 Nm. 11,2 s je ubrzanje do stotke, najveća brzina Honde Jazz je 190 km, a emisija CO2 je 116 g/km, što je puno bolje od starih motora obujma 1.2 i 1.4 litre koji više nisu dostupni u Jazzu.

Dijagram efikasnosti - podaci za ručni i CVT mjenjač u Hondi Jazz

Dijagram efikasnosti - podaci za ručni i CVT mjenjač u Hondi Jazz

Novi je i 6-stupanjski ručni mjenjač s kraćim omjerima od prve do pete brzine, smanjena je buka u mjenjaču, a smanjena je i potrošnja goriva. Za mjesec dana stiže CVT mjenjač s novim remenom, smanjeni su otpori, ubrzanje do stotke je za 12 s, krajnja brzina je 182 km/h, a emisija CO2 je 106 g/km. Softver Early Downshift During Braking koči pri vožnji po nizbrdici, ulaskom u zavoj također se automatski koči putem CVT mjenjača.
Poboljšane su postavke amortizera, upravljač je nešto precizniji jer je zamjerka prethodnom Jazzu bila da ne prenosi realno osjećaj i da je bio premekan. Agile Handling Assist na stražnjem unutarnjem kotaču reagira kočenjem pri naglom skretanju kako bi se brže ispravilo vozilo.

U svim paketima opreme je dostupan sustav koji predviđa kočenje do 30 km/h i sam će zakočiti ako vozač ne reagira na prepreku ispred vozila, postoji i upozorenje na prelazak preko bijele crte te automatsko mijenjanje svjetala iz dugih u kratka kao i prepoznavanje prometnih znakova. Novost je automatski limitator brzine koji prati prometne znakove i održava maksimalnu brzinu koliko je dopušteno prometnim znakom, iako je i dalje moguće voziti brze pritiskanjem papučice do kraja.

Početna cijena za Hondu Jazz 1.3 i-VTEC Trend je 124.990 kuna dok verzija s CVT mjenjačem košta 151.690 kuna.

Uskoro ćemo na VidiAuto.com testirati novi Jazz, a do tada možete pročitati test prethodne generacije Honda Jazz 1.4 Executive

Ključne riječi:
2015 cijena u Hrvatskoj hatchback Honda Jazz
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs