Vidiauto Novosti Najave Predstavljena je nova Mercedes A klasa

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.02.2018. 19:30

Nova generacija 

Mercedes je predstavio još bolju A-klasu koja nudi i poluautonomnu vožnju

Predstavljena je nova Mercedes A klasa

Mercedes se s novom A klasom još više približava mlađim i dinamičnijim kupcima, a osim toga nudi mnogo novosti u doživljaju vožnje koje će se svidjeti svima.

Nova Mercedes-Benz A-klasa mladenačka je i dinamična kao nikad prije, ali i odrasla i udobna. Što se tiče tehnologije, nova A-klasa ne samo da zauzima prvo mjesto zahvaljujući MBUX – Mercedes-Benz User Experience sustavu nego također nudi niz funkcija koje su prije bile rezervirane za luksuznu klasu. U određenim uvjetima vožnje po prvi put je u mogućnosti voziti poluautonomno, a na zahtjev su dostupna MULTIBEAM LED prednja svjetla. Svi modeli nove A-klase pokretani su novim dizelskim i benzinskim motorima . Nova A-klasa će se moći naručiti od ožujka, a u salonima će se naći tijekom svibnja.

Mercedes A klase sprijeda

Čisti dizajn koji ističe površine nove A-klase sljedeći je korak Mercedes-Benz dizajnerske filozofije „Senzualne čistoće“, kako je nazivaju. Na temelju kompaktnog dvodijelnog dizajna, optimizirane dimenzije i proporcije dovele su do nove interpretacije dizajna A-klase. Progresivni dizajn prednjeg kraja s niskim poklopcem motora, vodoravnim LED svjetlima s kromiranim elementima te dnevnim pozicijskim svjetlima u obliku baklje osigurava emocionalno privlačni izgled. Istaknuta prednja maska s Mercedesovom zvijezdom, čija silueta se otvara prema dnu što je nasljedstvo prethodnika, uključuje klinove u obliku dijamanta i središnju srebrnu prečku koja ističe sportsku notu ovog modela.

Vozilo je produženo većim međuosovinskim razmakom i karakterističnom bočnom linijom. Poklopac motora se više spušta u odnosu na prethodni model, čime se naglašava dinamični prednji kraj. Veći lukovi kotača, za kotače dimenzija od 16 do 19 inča, ističu sportski karakter A-klase te zbog njih niže leži na cesti. Vozilo straga ima širi izgled zahvaljujući više istaknutim bokovima kabine, što također više ističe ramena i šire razmaknute reflektore modularnog dvodijelnog stražnjeg branika. Tanka dvodijelna stražnja svjetla osiguravaju emocionalno privlačni izgled.

Mercedes A klase sa strane

Uz koeficijent otpora zraka Cd od 0,25 i prednji poprečni presjek (A) od 2,19 m2, nova A-klasa je aerodinamični lider u ovom segmentu. Po prvi put u kompaktnoj klasi, Mercedes-Benz koristi dvodijelni AIRPANEL (opcija). Ovaj sustav zaklopki iza prednje maske otvara svoje zaklopke ovisno o potrebama hlađenja. U otvoru za zrak ispod registracijske pločice nalazi se dodatni sustav zaklopki, što dodatno poboljšava performanse sustava.

Unutrašnjost nove A-klase je potpuno redefinirana s njezinim modernim i avangardnim izgledom. Jedinstvena unutrašnja arhitektura posebno je oblikovana avangardnim dizajnom prednje ploče: po prvi put je uklonjen pokrov iznad instrumenata. Zahvaljujući tome, glavno tijelo prednje ploče u obliku krila izdužuje se od jednih do drugih vrata bez vizualnog diskontinuiteta. Široki zaslon je u potpunosti samostojeći. Dodatna istaknuta značajka su ventilacijski otvori sa sportskim izgledom turbine.

Mercedes A klase interijer

Prednja ploča podijeljena je u dva trodimenzionalna vodoravna dijela: donji dio je vizualno odvojen od glavnog tijela s ”utorom” te kao da lebdi ispred prednje ploče. Ambijentalno osvjetljenje naglašava ovaj efekt, ističući dojam slobodnog lebdenja podstrukture. Zahvaljujući opcijskom ambijentalnom osvjetljenju sa 64 boje, sad je dostupno pet puta više boja nego prije. Ne samo da je povećana raznolikost nego i emotivna prezentacija također postavlja standarde u ovom segmentu: različite boje kombiniraju se u svjetove od deset boja što omogućuje avangardne prikaze svjetlosti sa spektakularnim promjenama boja.

Nova A-klasa prvi je Mercedes-Benz model koji ima potpuno novi multimedijski sustav MBUX - Mercedes-Benz User Experience, koji također prelazi u novu eru Mercedes me povezivosti. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova mogućnost da uči zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX može se individualizirati i prilagođava se korisniku, čime se stvara emocionalna veza između vozila, vozača i putnika.

Mercedes A klase interijer 2

Unatoč svom sportskom izgledu, nova A-klasa ima značajno veću iskoristivost, što ju čini mladenačkom,ali i odraslom kao nikad dosad. Više prostora za ramena, laktove i glavu te lakši pristup stražnjim sjedalima jasne su prednosti, kao i veći i više obiteljski i rekreacijski prihvatljiv prtljažnik. Značajno je poboljšana i sveobuhvatna vidljivost, što doprinosi sigurnosti i dojmu prostranosti. Kapacitet prtljažnika iza stražnjih sjedala je 370 litara – 29 litara više u odnosu na prethodni model. Zahvaljujući dvodijelnim stražnjim svjetlima, otvor prtljažnika je 20 cm širi nego prije, a pod prtljažnika je 11,5 cm duži.

Nova A-klasa uključuje najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom vozaču, što daje najvišu razinu aktivne sigurnosti u segmentu s funkcijama koje su preuzete iz S-klase. A-klasa je po prvi put, u određenim uvjetima, u mogućnosti voziti poluautonomno. Kako bi to učinila, detaljno prati situaciju u prometu: poboljšani radarski sustavi i sustavi kamera omogućuju joj da vidi do 500 m prema naprijed. A-klasa za ove funkcije pomoći također koristi podatke s karata i navigacije. Na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC sustav, kao dio Driving Assistance paketa, u mogućnosti je pružiti podršku vozaču u raznim za rutu specifičnim situacijama te prediktivno i praktično namjestiti brzinu, na primjer, prilikom ulaska u zavoj, dolazak u križanje ili kružni tok. Unutra se također nalaze, na primjer, Active Emergency Stop Assist i intuitivno razumljivi Active Lane Change Assist sustavi.

Mercedes A klase AMG

Nova A-klasa standardno se oprema proširenim Active Brake Assist sustavom. Ovisno o situaciji, sustav može učinkovito pomoći ublažiti posljedice stražnjih sudara sa sporo kretajućim vozilima ispred, vozilima koja se zaustavljaju ili stoje, čak i s pješacima i biciklistima, ili ih u potpunosti spriječiti.

PRE-SAFE PLUS sustav može prepoznati neizbježni stražnji sudar. Ako opasnost od sudara i dalje ne nestane, sustav može snažno aktivirati kočnice vozila ako ono miruje, čime se minimizira rizik od ozljeda smanjenjem trzaja prema naprijed uzrokovanog stražnjim sudarom.

Mercedes A klase straga

U trenutku početka prodaje A-klase, ili ubrzo nakon, u ponudi će biti sljedeće tri izvedbe motora: A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm; sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke, (kombinirana potrošnja goriva 5.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 120 g/km) ili šest stupanjskim ručnim mjenjačem (kombinirana potrošnja goriva 5.6 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 133 g/km); A 250 sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (165 kW/224 KS, 350 Nm; kombinirana potrošnja goriva 6.0 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 141 g/km) i A 180 d sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (85 kW/116 KS, 260 Nm; kombinirana potrošnja goriva 4.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 108 g/km).

Cijene nove A-klase još nisu objavljene, no očekuje se da će biti slične još uvijek aktualnom modelu, odnosno, početna bi cijena A-klase trebala biti oko 200.000 kuna.

Ključne riječi:
A-klasa Mercedes-Benz
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.