Vidiauto Novosti Najave Peugeot i-Cockpit slavi desetu godišnjicu

Autor: DR Objavljeno: 21.03.2023. 05:14

Peugeot i-Cockpit slavi desetu godišnjicu

Peugeot i-Cockpit slavi desetu godišnjicu

Prije više od deset godina Peugeot je odlučio u prvoj generaciji modela 208 uvesti revoluciju u element koji se u povijesti automobila najmanje mijenjao: položaj vozača. Otad je proizvedeno gotovo 10 milijuna primjeraka te je i-Cockpit postao dio cijele game vozila.

Dio je svakog modela i glavni junak priče o uspjehu. Ta je priča započela 2010. kad je na Salonu automobila u Ženevi predstavljen konceptni automobil Peugeot SR1, elegantni coupé-kabriolet na kojem su prikazane neke od zamisli koje marka razvija. To je uključivalo i revolucionarni položaj vozača koji je okrenuo tradicionalna pravila o dizajnu i ergonomiji naglavačke.

Peugeot_SR1_2

Timovi marke Peugeot željeli su unaprijediti vozačevo sjedalo da bi pobudili više emocija te osigurali bolju ergonomiju i veću sigurnost. Mali tim dizajnera i inženjera bacio se na posao: relativno je brzo razvijen prijedlog o manjem upravljaču. Dotad su upravljači bili veliki, a informacije s instrumentne ploče očitavale su se kroz upravljač. Smatrali su da zbog konvencionalnog položaja instrumenata i upravljača dolazi do odvlačenja pažnje. Najbolji je položaj za čitanje informacija s ekrana u ravnini očiju i  zato informacije moraju biti dostupne u ravnini očiju. Novi položaj u kombinaciji s manjim upravljačem doveo je do nastanka posve novog sustava i razvoja ekrana koji je poznat pod nazivom „head-up displej”. Dodan je zaslon na dodir koji je doveo do pojednostavnjenja upravljanja funkcijama i omogućio povezivost. Tada je Peugeot prvi put ugradio zaslon na dodir u automobil.

PEUGEOT_3008_2023_017_FR

Prva generacija modela 208 izazvala je oduševljenje jer je sustav i-Cockpit bio dio serijske opreme. Ubrzo je bilo jasno da je riječ o inovaciji koja mijenja iskustvo vožnje. Otkad se pojavio, i-Cockpit neprestano se razvija i modernizira. Druga generacija modela Peugeot 3008 i 5008, predstavljene 2016., bile su opremljene inačicom s digitalnim zaslonom od 12,3 inča koji se može u potpunosti izmijeniti i personalizirati, a ispod središnjeg zaslona postavljeni su prekidači koji dodatno pojednostavnjuju pristup glavnim funkcijama. U drugoj generaciji modela 208 predstavljenoj 2019. uvedena je 3D digitalna instrumentna ploča.

PEUGEOT_408_2206CN_123

i-Cockpit otišao je još jedan korak dalje u novim modelima 308 (2021.) i 408 (2022.) kad je uveden novi i-Connect infotainment sustav, s novim kompaktnim upravljačem koji može prepoznati položaj ruku vozača kad upotrebljava sustave za pomoć u vožnji i prekidačima osjetljivim na dodir koji se mogu konfigurirati za klimatizaciju, telefonske kontakte, radijske postaje i postavke za pokretanje aplikacija, gdje korisnik sam odabire koju će funkciju postaviti.

PEUGEOT_INCEPTION_CONCEPT_2301CN404

Koncept Peugeot Inception predstavljen na sajmu CES u Las Vegasu početkom godine, pokazuje razvoj koji se očekuje za Peugeot i-Cockpit, u još intuitivnijem obliku s revolucionarnim novim upravljačem Hypersquare, koji nudi nove funkcije za novu generaciju odraslu uz tablet-računala i pametne telefone.

Ključne riječi:
i-Cockpit obljetnica Peugeot
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs

.::.