Vidiauto Novosti Najave Nove oznake na benzinskim postajama

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.08.2018. 06:15

Nove oznake u EU 

Od listopada nove oznake goriva na benzinskim postajama

Nove oznake na benzinskim postajama

Od 12. listopada na svim benzinskim postajama dolazi do promjena oznaka za gorivo, a novost se odnosi na Europsku uniju.

Od 12. listopada očekuju nas velike promjene na svim benzinskim postajama u Europskoj uniji. Naime, tada na snagu stupa nova direktiva Europske unije o označavanju vrste goriva. Osim na benzinskim postajama, svi novi automobili će imati identične oznake kod čepa spremnika goriva.

nove oznake na benzinskim postajama 4

Tako će uz svaki motorni benzin stajati oznaka E5, E10 ii E85 u kružnici, a ta će oznaka ujedno potrošačima jasno govoriti o tome koliko je maksimalni postotak etanola u gorivu; odnosno E5 znači maksimalno 5 %, E10 maksimalno 10 % itd. Kod nas se očekuje kako će većina goriva imati oznaku E5.

nove oznake na benzinskim postajama 2

Kod dizela oznake su nešto drugačije, pa će one u kvadratu nositi oznake B7 ili B20, gdje će to značiti do 7 % ili 20 % udjela biogoriva. Vozači starijih vozila će se morati posavjetovati s distributerima marke čije vozilo posjeduju kako bi mogli znati koju vrstu goriva trebaju točiti.

nove oznake na benzinskim postajama 3

Oznake za plin su prilično jednostavne, a koristit će romb u kojem će pisati H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. Promjene oznaka će osim država Europske unije imati i Island, Norveška, Lihtenštajn, Makedonija, Srbija, Turska i Švicarska.

Ključne riječi:
nove oznake benzina oznakena benzinskim postajama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs