Vidiauto Novosti Najave 5 Euro NCAP zvjezdica za novi Seat Leon

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.12.2020. 06:33

Sigurnost 

Seat Leonu 5 zvjezdica za sigurnost po strožem Euro NCAP-u

5 Euro NCAP zvjezdica za novi Seat Leon

Seat Leon je dobio visoke ocjene u svim kategorijama, a u tome mu je pripomogao i novi serijski prednji središnji zračni jastuk koji je smješten između sjedala vozača i suvozača.

Euro NCAP je dodijelio ocjenu od pet zvjezdica za sigurnost novoj generaciji modela Seat Leon. To je rezultat napora uloženih tijekom razvoja modela Leon kako bi se stvorilo vozilo koje predstavlja jedno od najsigurnijih vozila dostupnih na tržištu, posebno ako se u obzir uzme da su metode ispitivanja organizacije Euro NCAP u 2020. godini postale još strože. Ključna je promjena u pogledu postupaka testiranja uvođenje pokretne zapreke u okviru testa frontalnog sudara, čime se zamjenjuje blaža varijanta testa deformacije udarom o fiksnu prepreku. Taj test organizaciji omogućuje analizu stupnja zaštite putnika unutar vozila, no također procjenjuje kako toj sigurnosti pridonose strukture prednjeg dijela automobila.

Seat Leon crash test EURONCAP_03

No to nije jedina promjena u postupku ispitivanja. Bočni su udari unaprijeđeni kako bi se uključile prilagodbe u pogledu brzine i sile bočnog udara, čime se težina te kategorije testiranja dodatno povećava. Euro NCAP po prvi put procjenjuje i bočni udar na daljinu, čime se usredotočuje na zaštitu i potencijalnu interakciju između vozača i suvozača.

Seat Leon crash test EURONCAP_02

Organizacija Euro NCAP dodatnu je pozornost posvetila najnovijoj generaciji sustava za sprječavanje sudara i potpora za vozača te je uvela nove scenarije kako bi se ocijenila tehnologija autonomnog kočenja u nuždi (AEB), uključujući vožnju unatrag i skretanje na raskrižjima. Tu je također mehanizam kojim se procjenjuju sustavi nadzora stanja vozača, pomoću kojih se prepoznaju umor i dekoncentriranost vozača, u okviru procjene sigurnosnih sustava. Cijeli niz najsuvremenijih sigurnosnih sustava temelji se na kombinaciji senzorskih podataka, radi čega Seat Leon može vidjeti cestu pred sobom i, što je najvažnije, prilagoditi se promjenjivim situacijama u vožnji. Sustavi kao što su autonomno kočenje u nuždi (AEB), Side i Exit Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova, potpora kod prometnog zastoja, Light Assist i Pre-Crash Assist međusobno surađuju kako bi se za vozilo i putnike koji se u njemu nalaze osigurao najviši stupanj zaštite.

Seat Leon crash test EURONCAP_01

Na primjer, sustav Pre-Crash Assist može reagirati za svega 0,2 sekunde ako prepozna predstojeći sudar – zatezanjem sigurnosnih pojaseva, aktivacijom uređaja za svjetlosno upozorenje te zatvaranjem prozora i panoramskog krova – čime pomaže zaštititi putnike u vozilu. Pridodaju li se tomu integracija sedam zračnih jastuka, uključujući novi serijski prednji središnji zračni jastuk, Front Assist s prepoznavanjem vozila, pješaka i biciklista, Emergency Steering Assist i Junction Assist, Lane Assist i sustav poziva u nuždi e-Call, dolazi se do zaključka kako je Leon jedan od najsigurnijih vozila na tržištu, čak i kada se suoči s novim metodama testiranja koje upotrebljava Euro NCAP.

Seat Leon crash test EURONCAP_05

Novi serijski prednji središnji zračni jastuk onemogućuje eventualni kontakt između vozačeve i suvozačeve glave u slučaju bočnog sudara. Uz funkcije prepoznavanja vozila, pješaka i biciklista, sustav Front Assist također obuhvaća sustave Emergency Steering Assist i Junction Assist. Tijekom intervencije sustava za nadzor okoline Front Assist, nakon vozačeve prvobitne kretnje kola upravljača radi izbjegavanja prepreke, Emergency Steering Assist provodi ciljane zahvate upravljanja i kočenja kako bi se pronašla idealna putanja za sprječavanje sudara.

Seat Leon crash test EURONCAP_04

Euro NCAP testu podvrgnute su kako varijanta s motorom na unutarnje izgaranje tako i s plug-in hibridnom tehnologijom, a obje su postigle odlične ocjene u svim kategorijama: Odrasli putnici 92 %, djeca 88 %, ranjivi sudionici u cestovnom prometu 71 % i sigurnosni sustavi 80 %. Organizacija Euro NCAP iznova procjenjuje svoje prakse testiranja svake dvije godine, a one za 2020. godinu najstrože su i najtemeljitije do sada. Marka SEAT predana je nastavku razvoja vozila koja će požeti uspjeh u okviru tih testova, bez obzira na to koliko će strogi oni biti.

Ključne riječi:
crash test EURO NCAP ocjena Leon Seat sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.