Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi VW koncern na CeBIT-u predstavlja kokpit kojim se upravlja gestama

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.03.2014. 15:52

CeBIT 2014 

VW koncern na CeBIT-u predstavlja kokpit kojim se upravlja gestama

VW koncern na CeBIT-u predstavlja kokpit kojim se upravlja gestama

U Hannoveru se održava CeBit 2014, sajam informatičkih tehnologija, na kojem Volkswagen koncern predstavlja Connected Car i električnu mobilnost.

Na štandu veličine 850 m2 Volkswagen koncern predstavlja kokpit kojim se upravlja gestama. Radi se o futurističkom konceptu odnosno posebno dizajniranoj simulaciji kokpita koji se sastoji od infotainment sustava. Obavlja se beskontaktno upravljanje navigacijim izbornicima i medijskim kontrolama. Vrhunac ove tehnologije je 3D slika ruke koja se prikazuje na ekranu sustava dok korisnik rukom upravlja funkcionalnostima sustava.

Volkswagen predstavlja eT, električni transporter namijenjen dostavljanju pošte, a specifičan je po tome što ima funkciju samostalnog praćenja vozača uz rub ceste. Odnosno, prati vozača poput sjene ili pak dolazi do vozača koji se nalazi na kraćoj udaljenosti od vozila. Volkswagen eT ima funkcije „come to me“ i „follow me“.

Volkswagen eT

Volkswagen eT

Porsche Panamera S E-Hybrid s hibridnom tehnikom donosi umrežavanje vozila i vozača, ali putem pametnog telefona. Tako vozač putem smartphonea može upravljati vanjskim punjenjem baterija visokog napona, uz transparentniji nadzor. Vozač može pristupiti i kontrolirati ključne podatke o vozilu putem aplikacije na pametnom telefonu. Funkcija E-mobility podijeljena je u četiri izbornika: pregled statusa punjenja baterije, upravljanje (management) dometom vožnje, timer punjenja te dodatni daljinski upravljač kojim se upravlja klima uređajem. Porsche Panamera S E-Hybrid je paralelni plug-in hibrid i dolazi s dva motora (benzinskim i električnim) koji vozilo do stotke ubrzavaju za 5,2 sekundi, a najveća brzina je oko 270 km/h. Snaga oba motora je 416 KS.

Porsche Panamera S E-Hybrid (2)
Porsche Panamera S E-Hybrid (3)
Porsche Panamera S E-Hybrid (4)

Nađete li se u Hannoveru, možete se od paviljona do paviljona voziti u jednom od 15 modela Volkswagen e-up! Vozilo se koristi kao shuttle, a istovremeno Volkswagen prezentira kako se u budućnosti može upravljati flotama, pratiti informacije o lokaciji vozila, puniti akumulator, pratiti domet vozila. Informacije se u realnom vremenu šalju na štand IT odjela Volkswagen koncerna. Na štandu se podaci obrađuju i prezentiraju.

Volkswagen e-up!

Volkswagen e-up! kao shuttle

Inače, IT odjel Volkswagen koncerna dnevno obradi čak šest milijuna e-mailova te se brine za 300.000 računala, a deset međunarodnih računalnih centara jamči besprijekoran promet podataka.

Ključne riječi:
CeBIT e-up! Panamera Porsche Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 8. veljača 1985.

Umro osnivač Jaguara

Sir William Lyons umro je sa 83. godine na današnji dan 1985. u svom domu Wappenbury Hall, Engleska. Jedan od najvećih uspjeha osnivača globalno poznatog osnivača Jaguara bio je model E-type.

vs