Vidiauto Novosti Događanja Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.04.2013. 14:43

Michelin 

Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

U vrijeme pada prodaje i učetverostručenja troškova goriva od 2008. do 2012. godine gume postaju stavka koja omogućuje uštedu, pokazuje nova Michelinova guma X Line Energy namijenjena vožnji po autocestama i glavnim cestama.

Michelin je na hrvatskom tržištu predstavio novu liniju kamionskih pneumatika X Line Energy koji donose uštedu goriva, dugotrajnost, učinkovito kočenje na mokroj cesti, udobnu vožnju, precizno upravljanje, a gazeći sloj i utori se mogu više puta obnavljati. Kamionski prijevoznici nalaze se u vrlo teškoj situaciji - količina prevezenog tereta smanjena je za 19% (period od 2008.-2011, u Zapadnoj Europi), prodaja kamiona pala je za 9,4% (podatak za cijelu Europu, 2012. u odnosu na 2011. godinu, u Hrvatskoj se proda oko 1500 novih kamiona godišnje), a ovim brojkama pridodajmo i podatak kako je u 2012. godini broj ugašenih autoprijevoznika povećan za 25%.

Michelin konf-3_800

Okrugli stol „Rješenja za uštede u industriji transporta"

Troškovi energije su se od 2008. godine učetverostručili, pogledamo li cijenu barela nafte koji je tada koštao oko 30 dolara. Udio goriva u troškovima prijevoznika povećan je s 28 na 40%, a troškovi prijevoza robe rasli su za 3%. Sve ovo bilo je povod održavanju okruglog stola u Zagrebu na temu „Rješenja za uštede u industriji transporta“ na kojem su sudjelovali predstavnici Michelina, istovremeno predstavljajući svoju novu gumu X Line Energy, Anton Kolak, predsjednik Nadzornog odbora Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i Boštjan Paušer, instruktor eko vožnje iz Slovenije.

Guma će na manjim kamionima doprinijeti optimizaciji opterećenja i osigurati nizak otpor kotrljanja, dajući joj dugotrajnost i prelazak većeg broja kilometara. Kamioni koji voze na duge relacije autocestama i drugim glavnim cestama korištenjem ove gume uštedjet će do 500 litara goriva, nakon prijeđenih 130.000 kilometara, odnosno 1000 eura. Pri tome će se smanjiti i emisija CO2 za 1,3 tone.

Zahvaljujući novom i širom profilu s pet blokova dobiven je niski otpor kotrljanja, a poprečni utori u obliku kapljice kiše nalaze se na tri središnja rebra, što omogućuje bolje performanse gume nakon 2/3 istrošenosti - tako se stvara više utora. Guma ima više žica nego kod prethodnika Michelin X Energy SaverGreen XT, a deblji je i sloj ispod profila u sredini samog profila. Korišten je novi materijal Carbion koji povećava kilometražu uz veću otpornost na abraziju.

Ključne riječi:
guma Michelin
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.