Vidiauto Novosti Događanja Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.04.2013. 14:43

Michelin 

Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

Gume X Line Energy štede gorivo i omogućuju obnavljanje gume

U vrijeme pada prodaje i učetverostručenja troškova goriva od 2008. do 2012. godine gume postaju stavka koja omogućuje uštedu, pokazuje nova Michelinova guma X Line Energy namijenjena vožnji po autocestama i glavnim cestama.

Michelin je na hrvatskom tržištu predstavio novu liniju kamionskih pneumatika X Line Energy koji donose uštedu goriva, dugotrajnost, učinkovito kočenje na mokroj cesti, udobnu vožnju, precizno upravljanje, a gazeći sloj i utori se mogu više puta obnavljati. Kamionski prijevoznici nalaze se u vrlo teškoj situaciji - količina prevezenog tereta smanjena je za 19% (period od 2008.-2011, u Zapadnoj Europi), prodaja kamiona pala je za 9,4% (podatak za cijelu Europu, 2012. u odnosu na 2011. godinu, u Hrvatskoj se proda oko 1500 novih kamiona godišnje), a ovim brojkama pridodajmo i podatak kako je u 2012. godini broj ugašenih autoprijevoznika povećan za 25%.

Michelin konf-3_800

Okrugli stol „Rješenja za uštede u industriji transporta"

Troškovi energije su se od 2008. godine učetverostručili, pogledamo li cijenu barela nafte koji je tada koštao oko 30 dolara. Udio goriva u troškovima prijevoznika povećan je s 28 na 40%, a troškovi prijevoza robe rasli su za 3%. Sve ovo bilo je povod održavanju okruglog stola u Zagrebu na temu „Rješenja za uštede u industriji transporta“ na kojem su sudjelovali predstavnici Michelina, istovremeno predstavljajući svoju novu gumu X Line Energy, Anton Kolak, predsjednik Nadzornog odbora Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i Boštjan Paušer, instruktor eko vožnje iz Slovenije.

Guma će na manjim kamionima doprinijeti optimizaciji opterećenja i osigurati nizak otpor kotrljanja, dajući joj dugotrajnost i prelazak većeg broja kilometara. Kamioni koji voze na duge relacije autocestama i drugim glavnim cestama korištenjem ove gume uštedjet će do 500 litara goriva, nakon prijeđenih 130.000 kilometara, odnosno 1000 eura. Pri tome će se smanjiti i emisija CO2 za 1,3 tone.

Zahvaljujući novom i širom profilu s pet blokova dobiven je niski otpor kotrljanja, a poprečni utori u obliku kapljice kiše nalaze se na tri središnja rebra, što omogućuje bolje performanse gume nakon 2/3 istrošenosti - tako se stvara više utora. Guma ima više žica nego kod prethodnika Michelin X Energy SaverGreen XT, a deblji je i sloj ispod profila u sredini samog profila. Korišten je novi materijal Carbion koji povećava kilometražu uz veću otpornost na abraziju.

Ključne riječi:
guma Michelin
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs