Vidiauto Novosti Događanja Dvije Mazde u finalu izbora Auta godine

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.03.2020. 05:23

WCOTY 

Dvije Mazde u finalu izbora za Svjetski auto 2020. godine

Dvije Mazde u finalu izbora Auta godine

Po prvi puta dva od tri finalista za Svjetski automobil godine (WCOTY) dolaze iz iste marke, a riječ je o modelima CX-30 i Mazde3, dok je treći finalist Kia Telluride.

Još se nije dogodilo da od tri finalista za Svjetski auto godine dva dolaze od istog proizvođača, no Mazda je s modelima CX30 i 3 to uspjela ostvariti. Treći finalist je Kia Telluride, veliki SUV, a pobjednika ćemo znati za 15 dana. Osim toga, Mazda3 je i među prva tri kandidata za nagradu Svjetski dizajn automobila 2020., pa tako ima priliku ponoviti dvostruki trijumf Mazde MX-5 iz 2016. godine.

Mazda3_Skyactiv-X_dynamic_HB_soul_red_crystal-9

Mazda CX-30 i Mazda3 su dostupni sa Skyactiv-X motorom, prvim serijskim benzinskim motorom koji kombinira paljenje pomoću svjećice, kao kod benzinskog motora, s kompresijskim paljenjem dizelaša, kako bi postigao dobre performanse i učinkovitost. Tu su i Mazdina najnovija Skyactiv arhitektura vozila i Mazdina M hybrid tehnologija koja je serijska kod svih benzinskih varijanti oba modela.

Mazda_CX-30_Girona2019_Action_08

Oba se modela mogu pohvaliti i novodizajniranom unutrašnjošću osmišljene s čovjekom u središtu i prilagođene ljudskim osjetilima, kao i s poboljšanom zvučnom izolacijom. Mazda je pritom koristila takozvanu strukturu ''dva zida'' s razmakom između podne obloge i vanjske oplate karoserije kako bi učinkovitije suzbila buku.

Mazda_CX-30_Girona2019_Action_15

Izbor za Svjetski auto godine (WCOTY) se održava od 2005. godine, a Mazda2 je pobijedila 2008. godine, dok je aktualna generacija Mazde MX-5 2016. godine postao prvi model koji je osvojio glavnu nagradu, ali i nagradu za svjetski automobilski dizajn godine. Žiri za izbor Svjetskog automobila godine sastavljen je od 86 automobilskih novinara iz 25 zemalja.

Ključne riječi:
auto godine CX-30 Mazda3 WCOTY
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.