Vidiauto Novosti Autobiz U četiri dana Eurosuper poskupio 57 lipa

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.04.2015. 11:25

Najveće poskupljenje goriva u povijesti 

U četiri dana Eurosuper poskupio 57 lipa

U četiri dana Eurosuper poskupio 57 lipa

Domaći vozači od danas će litru goriva platiti vrlo skupo, a najavljuju se i nova poskupljenja.

Nikada u povijesti gorivo nije toliko odjednom poskupjelo. Višoj cijeni litre goriva pridonijela je odluka vlade od prije nekoliko dana da se za 25 lipa povećaju trošarine na goriva. Zbrojeno, nova trošarina i nova cijena donijele su povećanje cijene litre Eurosupera 95 BS za čak 57 lipa. Nova cijena litre benzina je 10,14 kuna (na nekim postajama i 10,15 kuna), što je najveća cijena litre benzina od početka studenog prošle godine, donosi portal cijenegoriva.info. Dakle, od danas 21. travnja 2015. punjenje spremnika od 50 litra skuplje je za čak 28,50 kuna nego da ste to napravili prije nekoliko dana.

Poskupjela je i litra Eurodizela, između 29 i 32 lipe tako da je nova cijena, uz novu trošarinu između 9,37 i 9,40 kuna. Ukupno je litra dizela poskupjela za 55 lipa. Preračunato na spremnik goriva od 50 litara, poskupljenje je 27,50 kuna.

Ipak, nešto je i pojeftinilo, a to je litra autoplina, koji već šest tjedana za redom pojeftinjuje - nova cijena od 4,04 kune je niža za 2 lipe nego prije tjedan dana tako da je spremnik od 50 litara pojeftinio za 43,50 kuna.

U posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima je porasla za oko 15%, dok je u istom periodu bazna cijena benzina u Hrvatskoj porasla za oko 6%, za očekivati je da nas sljedeći tjedan čeka novo poskupljenje.
Povećana potražnja goriva u predstojećoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj donijet će, uz najavljeni nastavak jačanja dolara prema kuni i nastavak rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, još veće cijene goriva tako da bi cijena litre benzina mogla ponovo premašiti 11 kuna, a litra Eurodizela 10 kuna, kao u srpnju 2014. godine.

Ključne riječi:
benzin cijena goriva dizel Eurodiesel BS Eurosuper BS 95
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.