Vidiauto Novosti Autobiz Odsad se ZAZ spominje samo u povijesti

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 19.03.2019. 06:13

Kraj jedne ere 

Definitivan kraj za ZAZ: Ukrajinski proizvođač stavio ključ u bravu

Odsad se ZAZ spominje samo u povijesti

Ukrajinski proizvođač automobila sada je i službeno samo dio povijesti, a poznat će ostati po modelu Zaporožac, koji se prije trideset i više godina mogao vidjeti i na našim cestama.

Nekad poznata Ukrajinska automobilska tvornica ZAZ i službeno je zatvorila svoja vrata, odnosno prestala s proizvodnjom automobila. ZAZ je skraćenica za Zaporizki avtomobilebudivny zavod, a osnovana je daleke 1863. godine, a 98 godina kasnije, ZAZ je proizveo prvi automobil ZAZ-965 Zaporožac.

zaz_966_3

Prvi model je bio bliski rođak Fiata 600 s drugačijim stražnjim krajem, a pet godina kasnije, odnosno 1966. godine predstavljen je ZAZ 966 Zaporožac, kakvog se sjećaju stariji čitatelji portala. Od 1961. do 1994. godine ZAZ je proizveo 3,4 milijuna Zaporošca, što morate i sami priznati, nije nimalo mala brojka.

zaz_tavria_crvena

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća i ZAZ je predstavio svoj moderan automobil, a bio je to model ZAZ 1102, odnosno poznatiji pod imenom Tavria, a nju se također moglo vidjeti na našim cestama, a radi dizajna su je često mijenjali s Ladom Samarom.

zaz_slavuta

Tijekom devedesetih godina, Tavria je dobila limuzinsku Slavuta i karavansku Dana izvedbu, no one se nisu prodavale na našem tržištu. Osim toga, bili su potpisani ugovori s markom Daewoo, te je ZAZ niz godina proizvodio Lanos i Aveo u nekoliko verzija pod različitim imenima (Lanos, Chance, Vida, Sens), ali i druge Daewoo modele. Proizvodili su i Kije ali i Opele.

zaz_chance_daewoo_lanos

Zadnje je trzaje tvrtka pokazivala prošle godine kada je prikazan prototip Slavuta Nova, koji je trebao ponovo pokrenuti proizvodnju, no ovaj, u osnovi kineski automobil Riich G2, nikad nije ušao u serijsku proizvodnju i samim time ni ZAZ nije ponovo živnuo.

zaz_slavuta_nova
zaz_slavuta_nova_straga
Ključne riječi:
Tavria Zaporožac ZAZ
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 16. srpanj 1955.

7-16-1955 Prva pobjeda Mossa

Prva pobjeda Mossa

Legendarni britanski vozač Stirling Moss pobijedio je na velikoj nagradi Britanije u Aintreeu za upravljačem Mercedesa Benz W196. Iako ga smatraju jednim od najboljih F1 vozača u povijesti, Moss je tijekom svoje karijere ostao u sjeni Fangia.

vs