Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 15.01.2015. 15:58

Falcon F7 

Made in America

Made in America

Prestižni supersportaš nastavlja tradiciju rasnih sportskih automobila iz prošlosti poput Lamborghini Miure i DeTomaso Pantere pružajući vozaču davno zaboravljenu esenciju uživanja u vožnji. Mnogo prije svih, često i prekobrojnih, elektroničkih pomagala. 

Na sajmu u Detroitu brojne uzdahe izaziva upravo ovaj američki sportaš namijenjen istinskim zaljubljenicima u vožnju. Naravno, snažan motor i ovdje je nezaobilazan. Radi se o provjerenom V8 7.0 benzincu iz Corvette serije LS7 koji doradama na usisu i ispuhu razvija čak 620 konjskih snaga. Sasvim dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat u svega 3,3 sekunde te najveću maksimalnu brzinu od 305 kilometara na sat. Automobil ima svega 1350 kilograma zahvaljujući korištenju naprednih materijala poput aluminija, karbona i kevlara. Kompletna samonoseća karoserija je takozvanog monocoque tipa te je trebala biti dodatno ojačana kako bi se spriječila ikakva uvijanja karoserije.

wlbmnoutevektzar6rus

Pri tome se naravno trebalo paziti na malu masu kompletnog automobila. Čitava karosrija je izrađena iz kombinacije karbona i kevlara što automobilu daje izuzetnu čvrstoću uz zadržavanje niske mase. Uostalom na identičan način se grade bolidi Formule 1 koji su sposobni izdržati udarce u zid i pri brzinama iznad 200 kilometara na sat. Od karbona je i usisna grana motora što je dodatno ušparalo 7 kilograma. Koncepcija automobila je takozvanog transaxle tipa sa motorom smještenim središnje, a mjenjačem ispred stražnje osovine. Šeststupanjski mjenjač sa dvije spojke omogućava rafalne izmjene brzina.Tehnološki se radi o jednom od najnaprednijih sportaša današnjice. Dizajn izvana pomalo podsjeća na legendarnog DeTomaso Panteru te u svakom slučaju sa velikim 20-colnim kotačima ostavlja bez daha. Međutim, fotografije iznutra predstavljaju pravo razočarenje. Automobil izvana i iznutra kao da su dizajnirale osobe različitih stilova. Profinjene vanjske linije u unutrašnjosti nestaje u potpunom neskladu sa dizajnom upravljača i centralnog grebena. Za automobil koji košta između 200.000 i 400.000 dolara, ovisno o varijanti, unutrašnjost djeluje pomalo jeftino. No, niti jedan automobil nije savršen, a F7 vanjskim dizajnom svakako spada među probrano društvo.

2014-Falcon-F7-Interior-1030x686
Ključne riječi:
Corvette Z06 Falcon F7 V8 motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs