Vidiauto Automobili Predstavljamo Nova Opel Insignia Sports Tourer

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.02.2017. 17:29

Druga generacija 

Nova Opel Insignia Sports Tourer

Nova Opel Insignia Sports Tourer

Prtljažnik nove Opel Insignije Sports Tourer veći je za 100 litara, automobil je do 200 kg lakši, a novost je osmerostupanjski automatski mjenjač.

Nova Opel Insignia Sports Tourer premijerno će biti predstavljena u Ženevi 7. ožujka na Ženevskom sajmu automobila. 19 dana ranije, od 17. veljače 2017. bit će moguće predbilježiti se za kupnju.

Opel Insignia Sports Tourer 2017 (2)

Potpuno nova karavanska Opel Insignia Sports Tourer nešto je duža - dimenzija je sada 4986 mm, uz 92 veći međuosovinski razmak (2829 mm), trag kotača povećan je za 11 mm, prednji prevjes smanjen je za 20 mm. Prtljažni prostor povećan je za 100 litara (na 1640 litara), poklopac prtljažnika može se otvoriti pokretom noge, a da se pritom ne dotiče automobil, a ovisno o pogonskom sustavu i opremi automobil će imati do 200 kilograma manju masu nego prethodnik.

Opel Insignia Sports Tourer 2017 (6)

Prednja rešetka je sada dojmljivija, a prednja svjetla koja je inspirirala Monza Concept pojačavaju taj dojam. U stražnjem dijelu oblik se doima puno lakšim nego prije, pri čemu novi model definiraju čiste linije. Zajedno s tankim i lagano izbočenim LED stražnjim svjetlima dizajniranim u obliku dvostrukog krila one pomažu da stražnji dio Opelova modela s vrha ponude ostavlja snažan dojam.

Opel Insignia Sports Tourer 2017 (1)

Vozač nove Insignije Sports Tourer sjedit će niže u automobilu nego prije te je okružen instrumentima i središnjom konzolom kao da sjedi u svojevrsnom komandnom centru. Čiste su linije i skulpturalne površine primjetne u interijeru. Povezivanja osiguravaju najnoviji sustavi IntelliLink kompatibilni s platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Novost u novoj Insigniji Sports Tourer bit će visokoučinkoviti osmerostupanjski automatski mjenjač koji će zadiviti svojom udobnošću mijenjanja stupnjeva prijenosa pa u Opelu smatraju da će biti vodeći u klasi. Novi 8-stupanjski mjenjač će ispočetka biti dostupan samo u kombinaciji s pogonom na sve kotače, s vektoriranjem okretnog momenta.

Opel Insignia Sports Tourer 2017 (4)

Umjesto uobičajenog diferencijala na istražnoj osovini ovaj se sustav pogona na sve kotače sastoji od dviju električno kontroliranih spojki s više pločica i nudi puno precizniji prijenos snage na svaki pojedinačni kotač, bez obzira na to je li cesta šljunčana, mokra, zaleđena ili prekrivena snijegom. Prilikom vožnje u zavojima dodatni se okretni moment prenosi na vanjski stražnji kotač čime se znatno smanjuje podupravljanje i omogućuje preciznija kontrola. Sustav u djeliću sekunde reagira na pritisak papučice gasa i time osigurava da automobil bude stabilniji i lakši za upravljanje u svim situacijama.

Opel Insignia Sports Tourer 2017 (5)

Dodatni sustavi pomoći namijenjeni vozaču obuhvaćaju:

- projekcijski zaslon: podaci o brzini, prometnim znakovima, postavljenoj brzini graničnika brzine ili smjeru navigacije projiciraju se na vjetrobransko staklo izravno u vozačevu vidnom polju tako da njegov pogled može biti usmjeren na cestu
- kamera koja pokriva 360° sastoji se od četiri zasebne kamere sa svake strane automobila i omogućuje pregled 360 stupnjeva iz ptičje perspektive te time znatno olakšava svaki manevar parkiranja
- prilagodljiva kontrola brzine (Adaptive Cruise Control, ACC) mjeri udaljenost u odnosu na vozilo ispred i u skladu s time prilagođava brzinu; ACC će pokrenuti automatsko kočenje u slučaju nužde ako se ta udaljenost naglo smanji
- pomoć pri držanju prometne trake s automatskom korekcijom upravljanja i upozorenjem u slučaju nenamjernog napuštanja trake (Lane Departure Warning, LDW) blago pomiče upravljač (i oglašava upozorenje radi zbog nenamjernog napuštanja trake ako je potrebno) i pomaže vozačima da izbjegnu slučajno vrludanje među prometnim trakama
- sustav upozorenja na okomit promet iza vozila koristi radarske senzore u stražnjem odbojniku za otkrivanje nadolazećih objekata udaljenih do 20 metara pod kutom od 90 stupnjeva lijevo ili desno iza vozila, što je vrlo korisna funkcija prilikom izlaska unatrag s parkirnog mjesta uz ograničenu vidljivost.

Ključne riječi:
Insignia Opel Sports Tourer Ženeva Motor Show
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.