Vidiauto Automobili Predstavljamo Mercedes-AMG GT: buđenje sportskih gena

Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 12.09.2014. 10:39

Vrati dite materi 

Novi Mercedes-AMG GT budi sportske gene trokrake zvijezde

Mercedes-AMG GT: buđenje sportskih gena

Do zuba naoružan sirovom snagom i naprednom tehnikom Mercedesov novi moćnik AMG GT juriša na Porsche 911 Turbo i Jaguar F-Type R.

Ako je Mercedes i mislio skrivati na koga budeći svoje nekoć uspavane sportske gene novim Mercedes-AMG GT-om cilja, teško da bi u tome uspio. Jer, rijetko je kada izraz “sliči kao jaje jajetu” imao više smisla nego u usporedbi jajastog stražnjeg kraja netom predstavljenog baby SLS-a, Mercedes-AMG GT-a, i onog Porscheove ikone pod brojkom 911. No, Mercedesov novi moćnik za napad na Porsche 911 Turbo i Jaguar F-Type R nije naoružan samo dizajnom oko kojeg će se, kao uostalom i oko svakog takvog automobila, neko vrijeme lomiti koplja. 

Mercedes-AMG GT_2014_straga dinamicno
Mercedes-AMG GT_2014_sprijeda staticno crveni

Karoserija je izrađena od kombinacije aluminija, čelika i magnezija i u osnovi je skraćena platforma Mercedes-Benz SLS AMG-a. Iz 4-litrenog V8 s dva turbopunjača postavljenih između redova cilindara izvučene su dvije snage (462 i 510 KS), a smješten je iza prednje osovine, dok je 7-brzinski mjenjač s dvije spojke postavljen ispred stražnje, pogonske osovine (transaxle), što osigurava odličan raspored težine (47% sprijeda i 53% straga). Tu su i mehanička ili elektronska blokada stražnjeg diferencijala, elektronski kontroliran ovjes (GT S) i divlje performanse. Mercedes-AMG GT do stotke ubrzava za samo 4 sekunde (3,8 u S verziji) i sprinta do elektronski ograničenih 304 km/h (310 km/h S). Slurp! Dovoljno da se u ustima počne nakupljati slina… 

Mercedes-AMG GT_2014_motor
Mercedes-AMG GT_2014_odozgora

Slično je i pri pogledu na unutrašnjost za dvoje koja, naravno, nudi nebrojene mogućnosti izbora i tone elektronskih igračaka, ali u kojoj će, unatoč očekivanoj cijeni otprilike dvostruko nižoj od one SLS AMG-a, na žalost, opet boraviti samo rijetki. Osim ako ste kojim slučajem potomak sultana od Bruneja pa ste već rezervirali pet AMG GT-a – npr. crveni, žuti, crni, bijeli i srebrni. Ipak ga njegovi tvorci smatraju sportskim automobilom za svaki dan, a dana je u godini mnogo…

Mercedes-AMG GT_2014_unutra
Ključne riječi:
biturbo GT Mercedes-AMG V8 motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.