Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Nova Kia cee'd s novim 1.0 T-GDI motorom

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.06.2016. 10:19

Facelift 

Nova Kia cee'd s novim 1.0 T-GDI motorom

Nova Kia cee'd s novim 1.0 T-GDI motorom

Kia je redizajnirala svoj cee'd u svim verzijama - 5-vratni cee'd model, cee'd Sportswagon i 3-vratni pro_cee'd, a izmjene se odnose i na niz vizualnih i dinamičkih poboljšanja sportskih modela cee'd GT i pro_cee'd GT.

Kia cee'd ima prepoznatljiv izgled koji je sada još dinamičniji, nudi kvalitetan interijer, a uz novi trocilindični 1.0 T-GDI motor možete birati i novi sedmostupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom DCT. Novost je i sportska linija GT Line kod sva tri tipa cee'da.

Kia cee'd GT Line (1)

Kia cee'd GT Line

Od 2006. godine proizvedeno je više od 1.000.000 cee’dova - u svibnju je proizveden milijunti primjerak, Kia cee'd GT 1.6-litreni T-GDI s 204 KS hatchback model s 5-vrata, boje bisera. U Hrvatskoj je prodano 7000 cee'dova, a 60% prodaje čini peterovratna izvedba, 30% 3-vratna te 10% karavanska. Benzinski su motori zastupljeni s 80% udjela, a dizelski s 20%.

Nova Kia cee'd sprijeda i dalje zadržava prepoznatljiv izgled s rešetkom u obliku tigrovog nosa, elegantno spuštenim svjetlima i integriranim svjetlima za maglu, a promjene uključuju branik koji je sada širi i uglatiji, ima kromirani obrub oko svjetala za maglu te novi okrugli oblik rešetke koja naglašava oblike i dizajn prednjeg dijela automobila.
Slična promjena učinjena je i na stražnjom dijelu cee'da pomoću preoblikovanih branika i sportskog izgleda reflektora koji dodaju veći volumen i jačinu samom izgledu automobila. Stražnja LED svjetla daju finalni profinjeni pečat stražnjem dijelu automobila. Novi 16-inčni i 17-inčni aluminijski naplatci modernog dizajna od sad su dostupni kod svih izvedbi cee'da.

Kia cee'd GT Line (2)

Kia cee'd GT Line interijer

Kia cee'd GT Line (3)

Ovako izgleda Kia cee'd GT Line u stražnjem dijelu vozila

U interijeru promjene su stigle na asimetričnu, vozaču okrenutu armaturnu ploču koja je dobila kromirane obrube oko dvocilindrične instrument ploče, vozačevog okruženja, otvora za zrak te oko gornjeg ruba instrument ploče. Materijali su kvalitetniji, a sjajna crna boja otporna je na ogrebotine. Unaprijeđeni Kia cee’d dobio je i novi, smeđi paket unutrašnjosti, koji donosi elegantne smeđe obloge sjedala i vrata.
Kabina novog modela dobila je bolju zvučnu izolaciju, između ostalog tapeciranja i ventilacijski sustavi dobili su dodatne materijale koji upijaju zvuk, dok je udvostručena upotreba antivibracijske pjene armaturne ploče. Dizelske inačice dobile su dodatnu zvučnu izolaciju bloka motora, filtera ulja i filtera čvrstih čestica.

Kia pro_cee'd (1)

Ponuda motora je najveća do sada, svi ispunjavaju Euro 6 normu, a najveća novost zasigurno je novi 1.0-litreni T-GDI motor (turbo benzinac s izravnim ubrizgavanjem goriva). Trocilindrični downsized motor je napravljen kako bi smanjio potrošnju goriva i emisija, a istovremeno pružao odlične performanse i trenutni odaziv na vozačev pritisak na papučicu gasa. Motor donosi visokotlačni sustav izravnog ubrizgavanja goriva, naprednu tehnologiju hlađenja motora i integrirani ispušni sustav s bitno umanjenim emisijama štetnih plinova. Nudit će se u dvije izvedbe – snage 100 KS i s okretnim momentom 172 Nm, dok jača izvedba 1.0 T-GDI motora uz isti okretni moment proizvodi 120 KS. Najveći okretni moment je na raspolaganju u rasponu od 1.500 do 4.000 okr/min.

Kia cee'd SportsWagon

Kia cee'd SportsWagon

Dizelski dobro poznati 1.6 CRDi motor je doživio brojna poboljšanja, između ostalog sustav visokotlačnog ubrizgavanja goriva i uljnu crpku s umanjenim trenjem, tu je i „slabija“ izvedba sa 110 konjskih snaga koja će se nuditi kako kod standardnog cee'da tako i kod GT Line izvedbi. Najsnažnija izvedba 1,6-litrenog CRDi motora sada proizvodi 136 KS (u prošlom modelu 128 KS), a povećan je i okretni moment (285 Nm u odnosu na 265 Nm u prethodniku). Uz ovaj model je dostupan i novi 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DCT).

Kia cee’d i dalje će nuditi 1.6 GDI benzinski motor snage 128 KS, ulazni 1,4-litreni MPI benzinski motor snage 100 KS kao i 1.4 CRDi dizelski motor (90 KS), a svi ti motori zadovoljavaju najnoviji emisijski standard Euro 6.

Poboljšan je sustav upravljanja - novi sustav vektorskog upravljanja zakretnim momentom vozila u zavoju smanjuje podupravljanje kontroliranim kočenjem prednjeg unutarnjeg kotača. Električni servo upravljač na novom cee'du je predvidljiviji i s linearnijim odazivom, dok su promjene u geometriji prednjeg ovjesa poboljšale povrat i stabilnost upravljača u centralnom položaju. Što se tiče ovjesa, novo razvijeni ležajevi stražnjih amortizera i dodatak zglobova na stražnjem stabilizatoru doprinose značajnom smanjenju vibracija ovjesa i poboljšanju udobnosti vožnje po neravnim površinama.

Cee'd je moguće dobiti s opcijskim sustavom kontrole ograničenja brzine (SLIF) koji koristi kameru za identifikaciju znakova ograničenja brzine, sustav detekcije mrtvog kuta (BSD) i signalizacija prilikom uključivanja u promet unatrag (RCTA) također su dostupni kao opcija. Uz pomoć senzora za praćenje prometa koji se nalaze sa strane i na stražnjem dijelu vozila, cee'd za Vas kontrolira mrtvi kut i daje vozaču vizualna i zvučna upozorenja.

Novi Kia cee'd se može kupiti u Hrvatskoj te se standardno nudi uz Kijino jedinstveno 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara). Cijene:
-Kia pro_cee‘d 1.4 CVVT LX Active Eco (74 kW) - 95.990 kuna
-Kia pro_cee‘d 1.0 T-Gdi LX Urban (88 kW) - 117.790 kuna
-Kia pro_cee‘d 1.6 CRDi LX Fun (94 kW) - 117.590 kuna
-Kia pro_cee‘d 1.6 CRDi EX GT-Line Navi (99 kW) - 159.451 kuna

Ključne riječi:
cee'd cee'd Sportswagon facelift Kia Pro_Cee'd
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.