Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 22.05.2017. 17:58

Deseta generacija 

Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Honda Civic s 5 vrata starta s cijenom od 144.890 kuna, a iz Honde novi Civic najavljuju kao automobil konstruiran po mjeri vozača.

Honda Civic je stigla do desete generacije, a stigla je u prodaju i na hrvatsko tržište. Nastao na potpuno novoj platformi novi Civic ima laganu, ali snažnu karoseriju koja je rezultat inovativnog inženjeringa i tehnika proizvodnje. Ima nisko težište i sofisticirano podvozje koji zajedno doprinose uzbudljivom i zabavnom iskustvu tijekom vožnje.

Cilj inženjera je bio da se obnovi sama srž Civic modela kao automobila s izrazito sportskim karakterom - inženjerski tim je od najranijih faza razvoja testirao najbolje automobile kompaktne klase, uključujući i vodeće modele premium marki. Ovaj proces evaluacije poslužio im je kako bi definirali ciljeve u dijelu vožnje, upravljanja i smanjenja buke i vibracija, kao i odgovore na pitanja kvalitete unutrašnjosti i cjelokupnog dojma koje novi Civic mora ispuniti.

Honda Civic 2017 (3)

U konačnici, nova karoserija je za 16 kilograma lakša od prethodne generacije, a čvršća je za 52%, što se dobilo ne samo novom platformom nego i izborom materijala, procesima spajanja i sastavljanja karoserije i novim tehnikama proizvodnje s ciljem lakše i znatno čvršće strukture.

Kompletan unutrašnji dio Civica sastavlja se prvi, zatim dolazi vanjski dio, a potom se sve spaja. Ovaj način je u suprotnosti s konvencionalnom metodom sklapanja karoserije, gdje se prvo sklapa vanjski dio, a nakon toga unutrašnjost. Nova proizvodna tehnologija u velikoj mjeri doprinosi cjelokupnoj čvrstoći karoserije koja je otpornija na savijanje za 65% u usporedbi s prethodnom generacijom Civica.

Spremnik goriva u novoj Hondi Civic više se ne nalazi ispod prednjih sjedala nego je premješten straga dok je podnica automobila spuštena u odnosu na prethodni model. U kombinaciji s poboljšanom šasijom i ovjesom, težište vozila je niže za 10 mm. Te promjene mijenjaju i položaj vozača u vožnji. Položaj kukova je niži za 35 mm te je zaslužan za dodatan sportski osjećaj u vožnji.

Honda Civic 2017 (2)

30 mm je duži međuosovinski razmak pa putnici imaju bolju preglednost i više prostora za uživanje u prostranoj unutrašnjosti. Vidljivost u prednjem dijelu vozila unaprijeđena je povećanjem kuta pogleda na cestu za 1% te smanjenjem širine A nosača za 9 mm čime je omogućena najbolja preglednost u klasi od 84,3 stupnja. Na stražnjim sjedalima prostor za ramena je povećan za 20 mm, prostor za noge za 95 mm, a prostor za koljena za 45 mm. Udobnost putnika u zadnjem dijelu poboljšana je zahvaljujući mogućnosti podešavanja, a ulazak i izlazak svih putnika iz vozila je sada lakši nego ikada.

S prtljažnim prostorom od 478 litara Civic ostaje vodeći u klasi u pogledu zapremnine, zadnja sjedala se mogu preklopiti u omjeru 60:40. Niski utovarni prag i širok otvor prtljažnika (1120 mm) u kombinaciji s ravnom podnicom olakšavaju utovar teških, širokih i dugih predmeta.

Honda je konstruirala dva nova turbo benzinska pogonska agregata - uz oba agregata, 1.5 i-VTEC snage 182 KS i 1.0 i-VTEC snage 129 KS moguće je odabrati 6-stupanjski ručni ili CVT automatski mjenjač.

1.0-litreni nudi maksimalni okretni moment od 200 Nm, sa 6 stupanjskim ručnim mjenjačem dostupan je pri 2.250 okr/min dok s automatskim CVT mjenjačem maksimalni okretni moment iznosi 180 Nm u rasponu od 1.700 do 4.500 okr/min. Maksimalna snaga od 129 KS (95kW) dostupna je pri 5.500 okr/min.
Veći 4-cilindrični VTEC TURBO benzinski agregat zapremnine 1.5 litara pruža još bolje performanse, veću snagu i okretni moment u usporedbi s 1,8 VTEC agregatom iz prethodne generacije. Maksimalna snaga od 182 KS (134 kW) je dostupna pri 5.500 okr/min (6.000 okr/min s automatskim CVT mjenjačem). U kombinaciji sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem maksimalni okretni moment od 240 Nm je dostupan između 1.900 i 5.000 okr/min. Kod oba modela s CVT mjenjačem maksimalni okretni moment od 220 Nm dostupan je između 1.700 i 5.500 okr/min.

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Civic Honda
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. rujan 1891.

Rođen «otac» suvremenog autoputa

Fritz Todt, tvorac i glavni inženjer modernog njemačkog autobahna rođen je u Pforzheim-u, Njemačka. Pod njegovim nadzorom do drugog svjetskog rata nastala je najveća mreža autoputa na svijetu, koja se kasnije nastavila razvijati.

vs

.::.