Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 22.05.2017. 17:58

Deseta generacija 

Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Honda Civic s 5 vrata i s dva nova motora

Honda Civic s 5 vrata starta s cijenom od 144.890 kuna, a iz Honde novi Civic najavljuju kao automobil konstruiran po mjeri vozača.

Honda Civic je stigla do desete generacije, a stigla je u prodaju i na hrvatsko tržište. Nastao na potpuno novoj platformi novi Civic ima laganu, ali snažnu karoseriju koja je rezultat inovativnog inženjeringa i tehnika proizvodnje. Ima nisko težište i sofisticirano podvozje koji zajedno doprinose uzbudljivom i zabavnom iskustvu tijekom vožnje.

Cilj inženjera je bio da se obnovi sama srž Civic modela kao automobila s izrazito sportskim karakterom - inženjerski tim je od najranijih faza razvoja testirao najbolje automobile kompaktne klase, uključujući i vodeće modele premium marki. Ovaj proces evaluacije poslužio im je kako bi definirali ciljeve u dijelu vožnje, upravljanja i smanjenja buke i vibracija, kao i odgovore na pitanja kvalitete unutrašnjosti i cjelokupnog dojma koje novi Civic mora ispuniti.

Honda Civic 2017 (3)

U konačnici, nova karoserija je za 16 kilograma lakša od prethodne generacije, a čvršća je za 52%, što se dobilo ne samo novom platformom nego i izborom materijala, procesima spajanja i sastavljanja karoserije i novim tehnikama proizvodnje s ciljem lakše i znatno čvršće strukture.

Kompletan unutrašnji dio Civica sastavlja se prvi, zatim dolazi vanjski dio, a potom se sve spaja. Ovaj način je u suprotnosti s konvencionalnom metodom sklapanja karoserije, gdje se prvo sklapa vanjski dio, a nakon toga unutrašnjost. Nova proizvodna tehnologija u velikoj mjeri doprinosi cjelokupnoj čvrstoći karoserije koja je otpornija na savijanje za 65% u usporedbi s prethodnom generacijom Civica.

Spremnik goriva u novoj Hondi Civic više se ne nalazi ispod prednjih sjedala nego je premješten straga dok je podnica automobila spuštena u odnosu na prethodni model. U kombinaciji s poboljšanom šasijom i ovjesom, težište vozila je niže za 10 mm. Te promjene mijenjaju i položaj vozača u vožnji. Položaj kukova je niži za 35 mm te je zaslužan za dodatan sportski osjećaj u vožnji.

Honda Civic 2017 (2)

30 mm je duži međuosovinski razmak pa putnici imaju bolju preglednost i više prostora za uživanje u prostranoj unutrašnjosti. Vidljivost u prednjem dijelu vozila unaprijeđena je povećanjem kuta pogleda na cestu za 1% te smanjenjem širine A nosača za 9 mm čime je omogućena najbolja preglednost u klasi od 84,3 stupnja. Na stražnjim sjedalima prostor za ramena je povećan za 20 mm, prostor za noge za 95 mm, a prostor za koljena za 45 mm. Udobnost putnika u zadnjem dijelu poboljšana je zahvaljujući mogućnosti podešavanja, a ulazak i izlazak svih putnika iz vozila je sada lakši nego ikada.

S prtljažnim prostorom od 478 litara Civic ostaje vodeći u klasi u pogledu zapremnine, zadnja sjedala se mogu preklopiti u omjeru 60:40. Niski utovarni prag i širok otvor prtljažnika (1120 mm) u kombinaciji s ravnom podnicom olakšavaju utovar teških, širokih i dugih predmeta.

Honda je konstruirala dva nova turbo benzinska pogonska agregata - uz oba agregata, 1.5 i-VTEC snage 182 KS i 1.0 i-VTEC snage 129 KS moguće je odabrati 6-stupanjski ručni ili CVT automatski mjenjač.

1.0-litreni nudi maksimalni okretni moment od 200 Nm, sa 6 stupanjskim ručnim mjenjačem dostupan je pri 2.250 okr/min dok s automatskim CVT mjenjačem maksimalni okretni moment iznosi 180 Nm u rasponu od 1.700 do 4.500 okr/min. Maksimalna snaga od 129 KS (95kW) dostupna je pri 5.500 okr/min.
Veći 4-cilindrični VTEC TURBO benzinski agregat zapremnine 1.5 litara pruža još bolje performanse, veću snagu i okretni moment u usporedbi s 1,8 VTEC agregatom iz prethodne generacije. Maksimalna snaga od 182 KS (134 kW) je dostupna pri 5.500 okr/min (6.000 okr/min s automatskim CVT mjenjačem). U kombinaciji sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem maksimalni okretni moment od 240 Nm je dostupan između 1.900 i 5.000 okr/min. Kod oba modela s CVT mjenjačem maksimalni okretni moment od 220 Nm dostupan je između 1.700 i 5.500 okr/min.

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Civic Honda
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 15. rujan 1909.

9-15-1909  Imaginarni patent

Imaginarni patent

Henry Ford izgubio je parnicu protiv George Seldena u kojoj je tvrdio da ovaj nema pravo na patent na motorno vozilo. Dvije godine kasnije to pravo je ukinuto jer se saznalo da Selden nikada nije namjeravao izgraditi automobil koji je prijavio 1895. godine

vs