Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Twin clutch transmission – mjenjač s dvije spojke

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 10.12.2014. 23:58

Alfa Romeo TCT 

Twin clutch transmission – mjenjač s dvije spojke

Twin clutch transmission – mjenjač s dvije spojke

U suradnji s vodećim proizvođačem elekronike Magnenti Marelli i svih vrsta prijenosa BorgWarner Alfa je 2011. godine razvila sekvencijalni mjenjač sa dvije spojke koji se može šaltati mjenjačkom polugom ili polugicama iza upravljača.

Radi se o mjenjaču sa dvostrukom suhom spojkom, koji se sastoji iz dvije mjenjačke kutije posložene paralelno jedna uz drugu. Unutar jedne mjenjačke kutije su 1.,3.,i 5. brzina, dok su unutar druge mjenjačke kutije smještene 2., 4., i 6. brzina. Obje mjenjačke kutije su stalno spojene na glavnu mjenjačku polugu te omogućavaju odabir slijedeće brzine dok je trenutna još aktivirana. Na taj način nema kašnjenja u izmjenama brzina. Zahvaljujući ovoj arhitekturi, Alfa TCT osigurava besprekidnu isporuku okretnog momenta i energije, bez ikakvog gubitka snage tijekom promjene prijenosnih odnosa.
Alfa TCT prekidač ima četiri položaja: parking (P), reverse (R), neutral (N) i drive (D). Oni su integrirani s TIP kontrolom, koja omogućuje sekvencijalnu promjenu brzina. U TIP načinu rada, brzine se mogu mijenjati ručno pomicanjem ručice mjenjača prema naprijed i nazad, ili preko poluga iza upravljača.
Radi se o vrlo sofisticiranom sustavu koji komunicira sa svim elektroničkim sustavima automobila. Za poboljšane performanse, ovisno vremenskim uvjetima i načinu vožnje, Alfa TCT konstantno komunicira sa Alfa DNA sustavom. Dakle sa kočionim sustavom, upravljačkim sustavom, kontrolnom jedinicom motora, sustavom kontrole stabilnosti vozila. Također TCT je uvijek uparen sa Start&Stop sustavom.

alfa-romeo-giulietta-tct-shifter-paddle

Alfin TCT mjenjač sa šest brzina može izdržati okretni moment do 350 njutnmetara što je najviše od svih sličnih sekvencijalnih mjenjača u kompaktnoj klasi. Po prvi puta je ugrađen 2010.godine u Alfu Mitu i Giuliettu. A za sportski spider 4C TCT je dodatno usavršen. Izmjene brzina su još uglađenije, potpuno bestrzajne te je potrebno svega 8 miliseundi za promjenu brzine. Nova Giulietta Sprint za 2015.godinu uvodi 2.0 MultiJet common-rail turbo-dizel snage čak 175 konsjkih snaga. Iako motor bez problema isporučuje 400 njutnmetara okretnog momenta, za potrebne ugradnje TCT mjenjača okretni moment je smanjen na 350 njutnmetara. To je više nego dovoljno za ubrzanje do 100 km/h u 8 sekundi.

alfa-romeo-tct-gearbox-6
Ključne riječi:
Alfa Romeo Giulietta Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs