Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Laserski farovi postaju stvarnost

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 28.12.2013. 15:37

Tehnologije budućnosti 

Laserski farovi postaju stvarnost

Laserski farovi postaju stvarnost

Hibridni BMW i8 prava je riznica moderne tehnologije. Između ostaloga po prvi puta u povijesti uz doplatu se uvode laserska svjetla koja bi trebala omogućiti noćnu vidljivost kao nikada do sada. Duljina osvjetljenog puta duža je za čak 10 puta od klasičnih halogenih farova i dvostruko od LED farova.

Razloga za laserskim farovima ima nekoliko. Prije svega laserske ćelije u diodama farova manje su čak 100 puta nego kod LED farova. Na taj način prednja svjetla mogu biti mnogo manja za veću učinkovitost. Također laserski usmjereno svjetlo manje se rasipa na sve strane te time i manje ometa vozače iz suprotnog smjera.

bmw-i8-concept-live-photos-2011-frankfurt-auto-show_100362966_l

No ono što je i najvažnije jest doseg. Čak 600 metara je doseg laserskog snopa svjetla naspram 300 metara kod LED svjetala te samo 50-ak metara kod halogenih svjetala. Iako se ovo doima kao daleka budućnost vjerojatno će vrlo brzo sve luksuzne limuzine prijeći na ovu tehnologiju osvjetljavanja puta.

Ključne riječi:
BMW Halogeni farovi LED farovi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs