Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pick-up, kabriolet, terenac i mali gradski automobil

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.05.2013. 12:01

Toyota 

Pick-up, kabriolet, terenac i mali gradski automobil

Koncept Toyota ME.WE (ja.mi) ima okvir šasije od aluminijskih cijevi, a korištenjem proširenog polipropilena postiglo se značajno smanjenje mase od samo 750 kg.

Dimenzije koncepta ME.WE su 3440x1750x1600 mm, a pogon je na dva ili četiri kotača, s tim da se po jedan motor nalazi na svakom kotaču. Baterije su smještene ispod poda. Toplinska pumpa s niskom potrošnjom povezana je s električnim grijačima sjedala i na taj se način smanjuje potrošnja energije.

Koncept laganog i ekološki prihvatljivog automobila predstavlja jedinstvenu suradnju s poznatim industrijskim dizajnerom JM Massaudom, a radi se o paradigmi u automobilskoj industriji korištenjem nestandardnih tehnika.

Ovisno od svoje prvobitne upotrebe, polipropilen se može 100% reciklirati, kao i korišteni aluminij. Za pod i horizontalne površine odabran je bambus, zbog svoje estetske kvalitete i izuzetne mogućnosti reciklaže. Pošto je napravljen od materijala koji smanjuju potrošnju energije - pa tako i CO2 i emisiju štetnih plinova, a ti prirodni materijali su odmah dostupni, Toyota ME.WE se na inteligentan način suočava s ekološkim prijetnjama masovne proizvodnje i rasta broja automobila na svjetskoj razini.

U unutrašnjosti vozila putnici uvijek imaju prednost u odnosu na prtljagu koju je moguće sigurno smjestiti na krov - zaštićen pokrivačem od neoprena. Ovaj pokrivač je smješten na prednjem kraju krova i po potrebi se može odmotati, kako bi sigurno zaštitio predmete smještene na krovu.

Dodatno se i prostor u prtljažniku može proširiti zapravo transformirati u platformu poput pick-upa. Stražnja klupa je montirana na tračnice na podu, što joj omogućuje preklapanje i smještaj ispod prednjeg sjedala. Alternativno, ova prenosiva klupa može se iskoristiti za piknik na travi.

Jednostavnost dizajna i upotrebe se dodatno ogleda u karakteristikama instrumenata. Jedan ekran smješten je iznad upravljača, a pokazuje brzinu vozila, razinu napunjenosti baterije, informacije o putovanju i upute navigacijskog sustava dostupnog preko pametnog telefona. Pametni telefon je smješten ispod zaslona i pruža korisniku mogućnost kreiranja vlastitog okruženja - komunikaciju, glazbu i druge aplikacije, kao i kontrolu temperature zraka u kabini.

Grijanje i klima uređaj su izvedeni pomoću toplinske pumpe s niskom potrošnjom, koja radi sa električnim grijačima sjedala i na taj način smanjuje potrošnju energije. Spuštanjem svih prozora, pa čak i vjetrobrana, putnici mogu doživjeti iskustvo vožnje kabrioleta.

Ključne riječi:
električni automobil koncept Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs