Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 01.10.2015. 21:30

Active Aero Splitter 

Aktivna aerodinamika

Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio postavlja neka nova mjerila što se tiče motorizacije, opremljenosti te performansi. No sva ta silna konjica, točnije punih 510, ne bi mogla omogućiti sigurnu vožnju da karoserija nije opremljena sofisticiranim aerodinamičnim rješenjima.

Moderni automobili diče se sve nižim otporom zraka, stoga su danas vrijednosti koeficijenta otpora zraka Cv u rasponu od 0,24 do 0,28 sasvim uobičajene brojke. No, niži otpor zraka ne znači uvijek i bolje rješenje. Naime, snižavanjem otpora dobiva se na dinamičnosti,nižoj potrošnji goriva uz manje snage te većim krajnjim brzinama.Ipak, visoke brzine iznad 200 kilometara na sat ne traže nizak otpor zraka već dodatnu silu prijanjanja uz podlogu. Da bi se dobila ta dodatna sila poznata kao downforce potrebno je narušiti odnosno povećati otpor zraka. Uostalom Porsche 911 ima koeficijent otpora CV od velikih 0,34.

Active-Aero-Splitter-Giulia-Quadrifoglio

Nova Alfa Giulia odlazi korak dalje. Prva u klasu uvodi aktivnu aerodinamiku u vidu difuzora koji mijenjaju površinu kanala za protok zraka te takozvanog Active Aero Splitter-a.Budući da Giulia 2.9 V6 twin turbo može razviti brzine do čak 320 km/h vrhunska stabilnost nameće se sama po sebi. Dakle, pričamo o downforcu.No, pri niskim brzinama u rasponu od 80 do oko 130 km/h nije potrebna tolika sila prijanjanja jer se bez koristi dodatno troši gorivo. Active Aero Splitter je u biti aktivni spojler koji se nalazi ispod prednjeg kraja automobila. Kod niskih brzina priljubljen je uz branik. Iznad 150km/h počinje se izvlačiti, dok je iznad 250 Km/h spušten u potpunosti. Na taj način zrak koji dolazi na prednji kraj automobila,prelazi preko površine spojlera te dodatno pritišće prednji kraj automobila omogućavajući dodatno prijanjanje. Giulia je za sada prvi automobil u klasi s ovom novotarijom.

Alfa-Romeo-Giulia-35656
Ključne riječi:
Alfa Romeo Alfa Romeo Giulia Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 26. listopad 1955.

10-26-1955 Rođen Sammy Swindell

Rođen Sammy Swindell

Sammy Swindell najuspješnjiji vozač u povijesti Sprint Car serije rođen je na današnji dan. On je kao prvi i jedini u povijesti uspio pobijediti na svim utrkama u jednoj sezoni Pennzoil World of Outlaws serije. Bilo je to 1995. godine.

vs