Vidiauto Zanimljivosti Auto FUN Nissan u perilici pere svoje crossovere

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.06.2016. 09:46

Ovo je jako velika perilica 

Nissan u perilici pere svoje crossovere

Nissan u perilici pere svoje crossovere

Znamo da se automobil ne može strpati u perilicu rublja, ali Nissan je napravio jako veliku perilicu u koju stanu njihovi crossover automobili.

Razlog za postojanje tako velike perilice je testiranje njihovih automobila na propusnost vode. Naime, Nissanov cilj je da niti jedan automobil ne propušta vodu niti vlagu u unutrašnjost. Zbog toga se svaki Nissannov crossover (Qashqai, Juke, X-Trail) prska tisućama litara vode iz svakog kuta, a nakon toga se ručno provjerava kako bi se osigurala vodonepropusnost karoserije. Taj se test, logično nazvan monsunski test, provodi više puta tijekom razvoja svih automobila i kombija iz Nissanove bogate ponude vozila.

Nissan Shower test (2)

U početnoj se fazi automobil prska s više od 24.000 litara vode. U najintenzivnijoj fazi na automobil se ispušta više od 1.000 litara vode u samo 15 minuta – što odgovara metru padalina. Tijekom cijelog testiranja – monsunskog testa i testa visokotlačnim uređajem – potroši se do 30.000 vode. To je 2000 puta više od količine koja se iskoristi u prosječnom ciklusu perilice posuđa u domaćinstvu. Svaka kap vode se reciklira i ponovo koristi za sljedeća testiranja tako da niti jedna kap ne završava u odvodu - sva se voda skuplja u ogromnom spremniku i upotrebljava se za testiranje sljedećeg automobila.

Nissan Shower test (1)

Proces nije automatiziran - inženjeri u Nissanovu najsuvremenijem postrojenju, smještenom u Cranfieldu u Engleskoj, mogli su potpuno automatizirati taj postupak. No, beskompromisni uvjeti razvojnog programa te različiti vremenski uvjeti diljem svijeta to ispitivanje čine prezahtjevnim da bi ga se prepustilo samo strojevima. Jedan član tima sjedi u automobilu i endoskopom visoke razlučivosti koji mu omogućuje otkriti i najsitniju kapljicu provjerava prostor između obloga i karoserije. Provjere su tako detaljne da će Carlov tim rastaviti cijelu unutrašnjost kako bi se uvjerili da u unutrašnjost nije prodrla ni kap vode.

Nissan Shower test (3)

U procesu testiranja Nissanovi inženjeri brtve vozila napadaju visokotlačnim uređajima za čišćenje prilagođenim za rad pod ekstremnim tlakom i do 150 bara. To je mnogo snažnije od mnogih takvih uređaja za uporabu u domaćinstvu koji rade pod tlakom do 110 bara. Nissanova rigorozna testiranja važna su jer je svako tržište drugačije. Na primjer, visokotlačni uređaji u Rusiji rade pod većim tlakom kako bi mogli isprati prljavštinu s ceste.

Ključne riječi:
Juke Nissan Qashqai X-Trail
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs