Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Yaris hybrid 1.5 VVT-i HSD Sol+ TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.09.2014. 15:32

Ne voli trošiti gorivo, to mu je „nedostatak“ :) 

Toyota Yaris hybrid 1.5 VVT-i HSD Sol+ TEST

Toyota Yaris hybrid 1.5 VVT-i HSD Sol+ TEST

Yaris hybrid baš dobro povuče, ima snage više nego što očekujete od "samo" 100 KS.

Testirao: Krunoslav Ćosić

S pet različitih hibridnih modela u ponudi Toyota je lider u ovom segmentu vozila. Sve je krenulo s Priusom 1997. godine, a u ponudi hibridnih vozila Toyota danas nudi Yaris hybrid, Auris hybrid, Auris hybrid Touring Sports, Prius te Prius+.

Vizualno, Toyota Yaris treće generacije ima isti vrlo izražajan vanjski dizajn s naglaskom na X vizualnosti u prednjem dijelu, bez obzira na pogon (konvencionalni ili hibridni), a stražnja LED svjetla imaju jako lijep potpis. Ipak, duži je za 20 mm u odnosu na obični Yaris. Dolazi s troja i s pet vrata, a zamijenili su u interijeru dosadašnju tvrdu plastiku s mekanom gumom na pojedinim dijelovima interijera. U ponudi su dva benzinska i jedan dizelski motor te hibrid. Benzinci su 1,0 VVT-i snage 69 KS (51 kW) i 1,33 snage 99 KS (73 kW), dizel je 1,4 D-4D snage 90 KS (66 kW) dok hibrid dolazi samo s pet vrata i koristi benzinski 1,5 VVT-i i električni motor uz ukupnu snagu od 100 KS. Upravo ovaj posljednji, hibridni smo dobili na test.

Spomenimo usput da su na 1.0 benzincu smanjili trenje motora korištenjem karbonskog premaza na klipovima čime je poboljšana efikasnost, omogućili su 37% veću termičku efikasnost i poboljšano sagorijevanje goriva tako da motor troši 15% manje goriva. Automobil ima 20% veću krutost uz pomoć višetočkastih zavarivanja i zadebljanja, a razvijeno je i novo ljepilo za vjetrobran. Straga je torziona osovina sada tvrđa. Upravljač je nešto direktniji nego kod starog Yarisa.

Dostupne opremljenosti na Yarisu hibrid su Luna, Sol, Sol+ i najjači paket Sport. Već početna Luna uključuje 7 zračnih jastuka, povlačenje papučica i upravljača pri sudaru, 2x ISOFIX u drugom redu sjedala, ABS, BA,VSC, EBD, automatski dvozonski klima uređaj, USB radio s MP3 funkcijom čitanja diskova, Follow me home svjetlosnu opciju itd. Nadalje, tu su upravljač podesiv po visini i dubini, vozačevo sjedalo podesivo po visini, električno pokretanje prednjih stakala...

Toyota Yaris hibrid na cesti

Yaris je u svakoj situaciji zanimljiv gradski automobil - po gradu će agilno ubrzati u djeliću sekunde, a na otvorenoj će se cesti mirno voziti sve dok ne poželite malo uzbuđenja koje će vam i uzvratiti. Vozite li ga na autocesti i tamo će se Yaris hibrid jako dobro snaći. Jedino pri većim brzinama na autocesti očekujte nešto veću buku zraka kroz prednje vjetrobransko staklo. Nije ništa strašno, ali primijetili smo. Isto tako, ako Yaris opteretite teretom, očekujte značajno slabije performanse na autocesti jer njegova masa plus masa 4 putnika i prtljaga su jednostavno preteški za samo 100 KS. Hibridni Yaris je za oko 100 kg teži nego obični Yaris.

Toyota Yaris hybrid (5)
Toyota Yaris hybrid (1)

Startanje vozila je bešumno, bez zvuka (naravno, pod uvjetom da se u prethodnoj vožnji napunila nikal-metal-hidrid baterija smještena ispod stražnjeg sjedala). Dovoljno je samo pritisnuti gumb za startanje motora (bez korištenja ključa) i za sekundu-dvije spremi ste za vožnju. Bez ikakvog zvuka Yaris hybrid će se početi kretati, pa stoga uvijek budite oprezni dok prolazite pored pješaka koji vas sigurno neće čuti.

Pri svakoj vožnji kazaljka "okretomjera" će se veselo vrtjeti između polja koja prikazuju status punjenja, eko vožnje i snažne (Power) vožnje. Pustite li papučicu gasa ili pak kočite, baterije će se puniti i to će biti prikazano kazaljkom u tom polju, kao i na središnjem ekranu na kojem se može pratiti tijek energije. Želite li se voziti samo na struju, prethodno se baterije u vožnji moraju dovoljno napuniti, inače će električni pogon biti samo ispomoć prilikom startanja vozila ili pak u vožnji kada želite snažno ubrzati.

Pri tome će bezstupanjski automatski CVT mjenjač odlično odraditi svoj posao jer mjenjač nema klasične stupnjeve prijenosa, kao kod ostalih automatskih mjenjača. Ovdje ste „uvijek u jednoj brzini“ tako da su ubrzavanja ugodna, bez trzanja. Jedino se morate naviknuti na zvuk motora odnosno rada s CVT mjenjačem jer se u trenucima kada kazaljka ode u područje Power motor zaista glasno "dere". Popuštanjem papučice gasa zvuk se stišava.

CVT mjenjač se u vizualnom i praktičnom dijelu ponaša poput automatskog mjenjača - prebacivanjem ručice u D ili R mod vozilo se pokreće, a postoji i pozicija B na ručici mjenjača koja motor stavlja u mod kočenja, što dobro dođe prilikom približavanja semaforu ili pak pri vožnji po nizbrdici.
Masu vozila ćete u vožnji osjetiti samo kada kočite, tada se zaista osjeti razlika u odnosu na klasični Yaris. Ipak, kočnice s prednjim i stražnjim diskovima se dobro nose s teretom, ali povremeno budite spremni i na jači pritisak na papučicu kočnice.

Toyota Yaris hybrid (3)

Zaključujemo kako kombinacija 1.5-litrenog benzinca sa 16 ventila snage 74 KS i električnog motora od 45 kW Yarisu daje snažan polet da se vozilo ponaša u vožnji kao da ima daleko više snage od deklariranih 100 KS. Očito utjecaja ima i obujmom velik motor koji ima daleko više momenta od današnjih malih obujmom motora. Tu je i dobar okretni moment elektromotora koji uvijek iznosi 111 Nm dok benzinski motor ima 111 Nm, u području od 3600 do 4400 Nm).

S obzirom da se benzinski motor nebrojeno puta pokreće i isključuje, potrošnja je znatno manja nego što možete očekivati od gradskog klasičnog automobila. Yaris će u gradskoj vožnji trošiti oko 4,5 litara, a ako ste svaki dan u gužvi tada možete računati na oko 5,5 litara. Izlaskom na otvorenu cestu potrošnja se smanjuje i dotiče brojku od oko 4 litre, pa čak i manje. Na autocesti je pak potrošnja oko 6 litara, što je za benzince solidan rezultat jer vam električni pogon na autocesti samo daje dodatnu snagu kada odlučite ubrzavati.

Električno-progresivni servo upravljač je nešto manje precizan i predstavlja slabiju kariku u cijelom lancu, iako pri vožnji po gradu nećete osjetiti nepreciznost, s obzirom na naše loše ceste kao i stalno mijenjanje smjera vožnje, ali ćete na otvorenoj, ravnoj cesti uvidjeti kako upravljač ima lufta. Ipak, najbitnije je da nema utjecaja na sigurnost u vožnji.

Tijekom samo nekoliko minuta gradske vožnje benzinski motor će se upaliti i ugasiti nekoliko desetaka puta. U suštini, svaki put kad pustite papučicu gasa, benzinski će se motor ugasiti. Maksimalna brzina vožnje na električni pogon koju smo uspjeli ostvariti na ravnoj cesti je oko 50 km/h, a doseg je moguć do otprilike nekoliko kilometara, po ravnoj cesti, bez promjene dinamike vožnje. Čim se dosegne kritična brzina vožnje, potreba za većom snagom ili je baterija pri kraju, automatski ce se pokrenuti benzinski motor.

Toyota Yaris hybrid (2)

Upute se sastoje od čak 704 stranice!

Električni mod se može povremeno koristiti čak i pri vožnji od 60 km/h ako se samo lagano dodiruje papučica gasa i održava brzina vožnje. Ipak, u praksi je dosta teško postići da je baterija napunjena do vrha jer se baterija vrlo često koristi u vožnji. Jedini način je vožnja po nizbrdici, kao što je spuštanje sa zagrebačkog vrha Sljeme.
Tipke za uključivanje EV načina vožnje, eco moda i za kontrolu stabilnosti vizualno su skrivene ispod ručne kočnice, ali ćete ih nakon kraćeg vremena početi koristiti i bez gledanja u njih.

Iako teži od klasičnog Yarisa, hibridni Yaris je vrlo ugodnog ovjesa, mekan preko ležećih policajaca, a tijekom testa nismo čuli nikakvo lupkanje ovjesa niti amortizera. Moramo priznati da ga je bio gušt testirati.

Energy monitor

Bitan dio svakog hibrida je ekran na kojem možete pratiti potrošnju, punjenje baterija strujom tijekom vožnje, tijek kretanja energije dok se krećete s vozilom. U svakom trenutku možete vidjeti koristi li se benzinski ili električni pogon, koliko su baterije napunjene itd. Sustav prati potrošnju za posljednjih pet tripova, kolika je prosječna potrošnja, brzina kretanja, doseg goriva te koliko se regeneriralo električne energije u Wh tijekom svake minute vožnje. Prava mala statistika koja se jedino ne može izvući van iz sustava kako biste duže vremena mogli imati statistiku.

Hibrid - da ili ne?

Naše je iskustvo itekako pozitivno. Automobil je žustar pri vožnji, voli ubrzavanja, a pri tome ne troši previše goriva. Hibridna vozila počinju biti sve bolji odabir prilikom kupnje novog vozila jer sada imamo i poticaje pri kupnji (iako su trenutno, za 2014. godinu već potrošeni). Osim manje potrošnje, vožnja po gradu s CVT mjenjačem je ugodnija, ne morate stalno mijenjati brzine, stiskati papučicu spojke. Dok stojite na semaforu, uživat ćete u tišini. Hibridi se pokazuju kvalitetnima i nemaju baš neke boljke.

Interijer

U unutrašnjosti je izražena horizontalna linija uređenja kokpita. Unutrašnjost automobila je kvalitetna, nismo niti jednom čuli nikakve šumove niti cviljenje, a što bismo do prije nekoliko godina očekivali od automobila dodatno otežanih baterijama i elektromotorom za hibridni pogon. Jedan dio kokpita je izrađen od gumiranog materijala ugodnog pod prstima, u sivoj boji, dok je tvrda plastika u crnoj, tvrdoj plastici.

Kokpit je postavljen većim dijelom vertikalno, uz dinamično izbačene ventilacijske otvore koje dizajnom prati maleni pretinac smješten u lijevom gornjem dijelu kokpita. Središnji dio zauzima touch ekran osjetljiv na dodir dok su ispod njega postavljene komande automatskog klima uređaja. Komande klime su praktično postavljene, dovoljno je pri korištenju samo na djelić sekunde baciti pogled na njih.

Sviđa nam se neobično postavljena obloga vrata - u dijelu kod vanjskih retrovizora se plastika podiže prema gore, stvarajući zanimljiv miks metala i plastike na tom dijelu karoserije.
U unutrašnjosti Toyote Yaris nalazi se veći broj manjih pretinaca, ali nema središnji naslon za ruke koji bi vrlo često dobro došao s obzirom da desna ruka u vožnji baš i nema što raditi, ukoliko volite voziti samo s lijevom rukom na upravljaču. Upravljač obložen kožom je kvalitetne završne izrade, a znakovit je po gornjem tanjem dijelu nego što je na ostalim dijelovima kola upravljača. Fora.

Mjesta u Yarisu ima iznenađujuće puno. Podešavanjem prednjih sjedala za osobe normalne visine, iza će biti sasvim dovoljno mjesta za koljena suputnika. Vozačko sjedalo se podešava i po visini. Nakon vožnje po gradu uputili smo se na otvorenu cestu i zaključili smo kako sjedala baš i nisu namijenjena za duže vožnje. Ipak je ovo gradski automobil. Prtljažnik obujma 286 litara je solidno velik i moći ćete u njega smjestiti dovoljnu veliku prtljagu prilikom odlaska u trgovinu ili pak na kraće putovanje. Zgodno je što zbog baterija prtljažnik nije nimalo manjeg obujma.

Multimedija

Oprema u novoj Toyoti Yaris donosi infortainment sustav Toyota Touch 2 s ekranom dijagonale od 7 inča osjetljivim na dodir, iza je smještena stražnja kamera, nudi primanje i slanje e-mailova, SMS poruka, a ima i Mirror link povezivanje s pametnim telefonima.

Središnje mjesto infotainment sustava koji nema prijevod na hrvatski jezik zauzima veliki ekran osjetljiv na dodir, uz fizičke tipke kojima se ulazi u pojedine dijelove sustava. Ekran je rezistivne tehnologije, a sastoji se od tabova i dobrog grafičkog sučelja, uz nacrtano podvozje na kojem se tijekom vožnje prati tijek energije. Navigacija je podržana, kao i Bluetooth za spajanje telefona. Na ekranu možete imati svoje kontakte iz telefona, pozivne liste, poruke. Možete i birati telefonski broj putem tipkovnice s dovoljno velikim brojevima. Sustav vam nudi čak i tri melodije za dolazne pozive, ukoliko ne želite da se koristi melodija postavljena na telefonu. Sugovornici su nas tijekom vožnje odlično čuli.

Zvuk je dobre kvalitete, a moguće je postaviti samo osnovne parametre zvuka (bas, srednje i visoke tonove).
Kamera smještena na stražnjem dijelu vozila omogućuje prikaz žive slike iza vozila prilikom vožnje unatrag, a za nju je moguće podesiti kontrast i svjetlinu.

Cijena za Toyotu Yaris hibrid

Hibridni Yaris HSD s matiranim krom lajsnama dolazi s četiri paketa opreme (nema paket Lounge, inače dostupan na benzinskim i dizelskim Yarisima), a cijena se kreće od 120.900 do 135.900 kuna.
Na test smo dobili paket opreme Sol+ tako da je cijena za Yaris hybrid 129.900 kuna. Yaris emitira samo 75 g CO2 po kilometru, a donedavno se nudio i s popustom od 10.000 kuna čime se čini kao dobra konkurencija dizelašima, koje ljudi kupuju upravo radi niže potrošnje.

Cijena za klasični Yaris Sol+ s troja vrata počinje od 88.500 kuna za benzinski 1,0 motor,a ako želite verziju s pet vrata cijena je 91.500 kn. Cijena za jači benzinac kreće se od 86.500 do 106.100 kuna. Želite li izabrati dizelski motor, cijena starta od 101.900 kuna, a najskuplji paket opreme Sport cijenu podiže na 121.900 kuna.

©VidiAuto.com, rujan 2014.

Tehničke karakteristike

Yaris hybrid 1.5 VVT-i HSD Sol+
Vrsta motora: Hibridni
Obujam motora: 1496 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 100 KS pri 4800 o/min
Snaga u kWh: --- pri 4800 o/min
Okretni moment: 111 Nm pri 360 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,80 s
Maksimalna brzina: 165 km/h
Potrošnja (grad): 3,90 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,50 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,70 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,00 l/100 km
CO2 emisija: 74 g/km
Duljina: 3885 mm
Širina: 1695 mm
Visina: 1510 mm
Međuosovinski razmak: 2510 mm
Obujam prtljažnika: 286 l
Masa vozila: 1100 kg
Gume: 175/65 R15
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 129900 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj hibrid test Toyota Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs