Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota RAV4 2.0 D-4D AWD Elegant TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.09.2014. 13:30

I za grad i za offgrad 

Toyota RAV4 2.0 D-4D AWD Elegant TEST

Toyota RAV4 2.0 D-4D AWD Elegant TEST

Motor snage 124 KS pokazao se dovoljno jakim za sve izazove koje smo stavili pred novi RAV4.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Aktualni RAV4 predstavljen je na ženevskom salonu automobila početkom 2013. godine; Toyotin SUV nastavlja svoju uspješnu karijeru i u četvrtoj generaciji. Sve je započelo davne 1994. godine kada je Toyota predstavila RAV4 kao prvog u svijetu predstavnika C SUV segmenta, a od tada do danas su se u taj segment uključili i mnogi drugi proizvođači. RAV4 ima oko 20 konkurenata, a u odnosu na prvi RAV4, aktualni je zaista narastao za gotovo nekoliko brojeva. Podsjetimo se i kako je druga generacija predstavljena 2000. godine, a treća 2006. Inače, do sada je prodano više od 4,5 milijuna RAV-a 4.

I dok je prva generacija imala dužinu od 3690 mm, aktualni RAV4 koji smo testirali s 2.0 D-4D dizelskim motorom snage 124 KS sada je dužine od čak 4570 mm. Povećanjem vozila dobilo se na prostoru unutar vozila tako da je sada RAV4 zaista komotno i veliko vozilo. Prtljažnik je obujma 547 litara, a obaranjem stražnjih sjedala povećava se na 1746 litara. Pregrade ispod poda prtljažnika su povećane za 49 litara, s 51 na 100 litara.

Toyota RAV4 na cesti

Testirani RAV4 ima na papiru nešto slabiji motor snage 124 KS, ali koji će vrlo rado i agilno ubrzati vozilo tako da se dobro odmjerenim okretajima i stupnjem prijenosa i iz RAV-a mogu dobiti solidne performanse. Testirali smo verziju s pogonom na sve kotače AWD s runim mjenjačem, a u ponudi se još nalazi verzija sa samo prednjim pogonom, dok je jači 2,2-litreni D-4D dizelaš dostupan samo u verziji AWD i snage je 150 KS. Isti motor možete nabaviti i s automatskim mjenjačem dok je benzinska ponuda svedena na 2,0 Valvematic snage 151 KS i s obaveznim pogonom na sve kotače.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (4)

Toyota RAV4 će vas ugodno ubrzavati već od 1500 okretaja i to je područje u kojem ćete najčešće i voziti RAV-a. Nema tromosti. Poželite li kazaljku vidjeti i na drugim brojevima okretomjera, RAV4 će to vrlo rado za vas učiniti tako da ga slobodno možete stisnuti i do 4000 okr/min. Bez ikakvog straha ćete s RAV-om krenuti i u pretjecanja, agilan je bez obzira na samo 124 KS. Aktiviranjem tipke Sport dobit ćete bolji odaziv komandi u vožnji.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (5)
Toyota RAV4 2.0 D-4D (1)

Vozač će imati dobar vozački položaj, RAV je pregledan iako je zaista velik. Vozačko se sjedalo podešava i po visini, a sjedala spadaju u kategoriju sportskih. Prilikom parkiranja na ekranu dijagonale 6,1 inča moći ćete pratiti sliku iza vozila uz pomoć kamere smještene na stražnjem dijelu vozila. Zahvaljujući kameri, s Toyotinim SUV-om ćete se moći uparkirati gotovo na centimetar do prepreke ili drugog vozila.
Ruke tijekom vožnje ugodno leže na naslonu na vratima obloženom kožom, a kožu ćete pronaći i na središnjem naslonu za ruke. Dodirnete li kokpit, pod prstima ćete osjetiti kožne detalje, ali isto tako i tvrdu plastiku na kojoj do izražaja dolazi pozlaćena boja detalja od plastike.

Upravljač se može podesiti i po visini i po dubini te je dovoljno precizan za ugodnu i sigurnu vožnju. Precizan je i mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, s ugodnom ručicom. Pridružujemo ovom dijelu testa i kočnice koje su zaista dobre.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (9)

Testirani RAV4 ima pogon na sve kotače, a AWD pogon se ručno može postaviti i u stalni mod, ali čim brzina vožnje prijeđe brzinu veću od 40 km/h, ručno aktiviranje se isključuje. Raspodjela okretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača može varirati u omjeru 100:0 do 50:50, dok se u uvjetima normalne vožnji automatski odabire pogon na prednje kotače (100:0), kako bi se smanjila potrošnja goriva. S RAV-om ćete se bez straha zaputiti na offroad ceste, ići će i po snijegu, blatu.

Vozite li se zavojitim cestama, jako dobro drži cestu tako da nema potrebe za kočenjem prije ulaska u zavoj. Samo po gasu, a za sve će se pobrinuti elektronika automobila. Nema znakovitog i primjetnog naginjanja, težište je pod kontrolom tako da za RAV4 možemo zaključiti kako zaista dobro drži cestu. Dobar je i na autocesti, motor nije prebučan te se pri 130 km/h vrti na 2200 okretaja, troši nešto više od 6 litara, a prilikom pretjecanja nećete baš uvijek morati posezati za nižim stupnjem prijenosa jer automobil dobro povuče iz nižih okretaja. Prilikom mijenjanja stupnjeva prijenosa, bilo po gradu ili na otvorenoj cesti, kada kazaljka okretomjera dođe do brojke „2“ tada je vrijeme za sljedeći stupanj jer nema potrebe za vrtnjom iznad 2000 okretaja.

U većini verzija Stop & Start sustav nije dostupan tako da ga niti mi na testu nismo imali (dostupan je kod testiranog motora obujma 2 litre, ali samo s pogonom na prednje kotače). Potrošnja nam je u prosjeku bila 7,9 litara. Motor se pokreće samo na gumb tako da ključ samo mora biti u vašoj blizini. Isto tako, ključ se ne koristi za otključavanje/zaključavanje vozila nego je samo potrebno staviti dlan unutar kvake, a prekidanjem zrake koja prati pokrete automatski se otključavaju vrata.

Novi RAV4 je dostupan sa sustavima za pomoć pri spuštanju niz i kretanju uz brdo (DAC i HAC). Ugrađen kao standardna oprema na svim modelima s automatskim mjenjačem, sustav pomoći pri spuštanju niz brdo je naročito koristan na zaleđenim padinama ili onim prekrivenim snijegom. Automatski se odabire stupanj prijenosa, kontrolira brzina i individualno koči svakim kotačem kako bi se pomoglo vozaču da zadrži kontrolu nad vozilom, prilikom spuštanja niz klizave padine.

U sigurnosnom dijelu novi RAV4 ne razočarava - već u serijskoj opremi dolazi sa sedam zračnih jastuka, a na Euro NCAP testu dobio je maksimalnih 5 zvjezdica. U vožnji će dobro doći IDDS sustav (Integrirani dinamički sustav vožnje) koji ravnomjerno raspoređuje snagu motora na kotače u slučaju kritičnih situacija, a prikuplja i informacije sa stražnjeg diferencijala (informacije se prikupljaju od VSC i EPS sustava). RAV4 ima i dodatna ojačanja pragovima te u veznom limu. Tu je i Lane Departure Warning za upozorenje ukoliko tijekom vožnje prijeđete na drugu traku, bez da ste uključili pokazivač smjera kretanja.

Interijer i eksterijer

U odnosu na treću generaciju Toyote RAV4, novi RAV4 je duži za 205 mm, širi je za 30 mm, a Japanci su visinu smanjili za 25 mm. Međuosovinski razmak povećan je za 100 mm, na 2660 mm, tako da je sada u unutrašnjosti, na stražnjim sjedalima dostupno jako puno prostora. Prostora ima kao u priči.

Nova je prednja maska, a nova su i LED dnevna svjetla čistog izgleda. Velika trapezoidna donja maska ugrađena je u prednji branik, u kombinaciji s manjom gornjom maskom koja se proteže između novih farova. Na stražnjem kraju kabina je oštro zakrivljena prema unutra, što stvara kontrast sa širokim donjim dijelom vozila. Finalni rezultat je stabilan i snažan izgled vozila, ukrašen integriranim krovnim spojlerom. Zadnja vrata se otvaraju prema gore, a rezervni kotač je izostavljen kako bi se upotpunio čišći i aerodinamičan dizajn novog RAV-a 4. Ukoliko vas zanima što znači skraćenica RAV4, evo odgovora: Recreational Active Vehicle - odnosno u prijevodu rekre-aktivno vozilo s pogonom na 4 kotača.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (6)
Toyota RAV4 2.0 D-4D (7)

Prtljažnik je velik, prostran, a motorizirana vrata prtljažnika se otvaraju na gumb pored upravljača, preko daljinskog dok ste izvan vozila ili pak preko gumba na vratima samog prtljažnika (dostupno od testiranog, trećeg po redu paketa Elegant). Prethodno će se začuti zvuk upozorenja kako bi se spriječilo eventualno ozljeđivanje slučajnih prolaznika ili djece koja se vrte oko vozila. U slučaju da vrata prilikom zatvaranja naiđu na prepreku, automatski će se zaustaviti. Testirali smo sustav zatvaranja postavljanjem naše ruke, a čim su vrata osjetila minimalan otpor automatski su se zaustavila. Vrata prtljažnika imaju funkciju memoriranja visine do koje će se otvoriti. Zgodan feature za niže garaže, kako ne bi došlo do oštećivanja vrata ili stropa garaže.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (8)

U kabini ćete vidjeti trag prošlosti – stari, digitalni sat koji nastavlja živjeti kao detalj koji asocira na prethodne generacije. Sat ćete vidjeti u još nekim Toyotinim modelima. Na pojedinim mjestima interijera naići ćete na imitaciju karbona koja obljubljuje dio oko ručice mjenjača te komande za otvaranje stakala na vratima.

Multimedija

Srce infotainment sustava čini 6,1-inčn ekran u boji osjetljiv na dodir kojim se upravlja i putem komandi na upravljaču, a želite li tijekom vožnje telefonirati putem Bluetootha, moći ćete se poslužiti također komandama na upravljaču. Sučelje na ekranu je intuitivno, jednostavno za korištenje, sastoji se od ikona koje su kod glavnog izbornika predstavljene pikrogramima, a pored ekrana se nalaze i tipke za direktan ulazak u multimediju, navigaciju ili pak telefoniranje.

Na infotainment sustav bez prijevoda na hrvatski jezik možete spojiti USB stick, iPod ili druge glazbene uređaje preko AUX ulaza. Ispod se nalazi prostor na koji možete smjestiti svoje priključene uređaje. Postoji i čitač CD-a, a zvuk se rasprostire unutar kabine preko šest zvučnika.

Cijena za Toyotu RAV4

Toyota RAV4 se za svoj udio na tržištu bori protiv većeg broja konkurenata (Mazda CX-5, Volkswagen Tiguan, Honda CR-V, Kia Sportage, Hyundai ix35, Nissan Qashqai), a u toj borbi njezino „oružje“ su dva dizelska i jedan benzinski motor. Ukoliko vam 4x4 pogon nije jako bitan, vjerojatno ćete se odlučiti za verziju s prednjim pogonom (4x2) čija cijena starta od 207.300 kuna (paket Active).

Odabir dizelskog motora s AWD cijenu povećava na 229.900 kuna (paket Active), dok je cijena s paketom opreme Limited 253.700 kuna. Testirani automobil s paketom opreme Elegant cijenu povećava na 263.500 kuna, a možete odabrati doplatu za metalik boju u iznosu od 5260 kuna. Najjači paket opreme Executive cijenu testiranog RAV-a s 2,0 motorom povećava na 290.000 kuna.

Ako ste bacili pogled na dizelsku inačicu s pogonom na sve kotače, cijena se kreće od 265.000 do 310.500 kuna. Želite li automatski mjenjač cijena se kreće od 294.400 do 330.900 kuna.
Spomenimo i benzinski 2.0 Valvematic motor snage 151 KS čija je cijena od 239.000 do 284.000 kuna.

©VidiAuto.com, kolovoz 2014.

Toyota RAV4 2.0 D-4D (3)

Tehničke karakteristike

RAV4 2.0 D-4D AWD Elegant
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1998 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 124 KS pri 3600 o/min
Snaga u kWh: 91 kWh pri 3600 o/min
Okretni moment: 310 Nm pri 1600 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,50 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 5,70 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,40 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,90 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,90 l/100 km
CO2 emisija: 137 g/km
Duljina: 4570 mm
Širina: 1845 mm
Visina: 1660 mm
Međuosovinski razmak: 2660 mm
Obujam prtljažnika: 547 l
Masa vozila: 1700 kg
Gume: 235/55 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 263500 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj D-4D RAV4 test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs