Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Land Cruiser D-4D Premium TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.07.2018. 10:20

Avanturist 

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS TEST

Toyota Land Cruiser D-4D Premium TEST

Više od 60 godina postojanja respektabilna je brojka, a pozitivnom dojmu još pridonose i dalje odlične karakteristike izvan asfalta – to je najnovija generacija Toyote Land Cruiser!

Da odmah na početku testa razjasnimo svima onima koji ne znaju ništa o Land Cruiseru. On nije SUV, već je riječ o pravom terenskom vozilu, koji se rijetko kupuje za šminku. Njegova namjena je doći i do najzabačenijih dijelova zemlje, no pritom se ne smije zaboraviti kako ćete na svim tim područjima putovati i iznimno udobno.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 18

Iako na prvu ne djeluje spojivost izvanrednih terenskih svojstava i udobnosti, ali je Toyota Land Cruiser baš to. S njome se možete pojaviti i ispred najskupljih hotela, a isto tako i otići u duboko blato od kuda ćete se zasigurno izvući bez ikakvih problema.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 08

Doduše, za to trebate imati i dovoljno novaca, jer testirana Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS košta gotovo 700.000 kuna do registracije i najskuplji je model u ponudi, a serijska je oprema sve što se na ovom modelu može dobiti, izuzev metalik boje!

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 16

Već na prvi pogled se vidi kako nije riječ o nekom klasičnom SUV vozilu, jer je i sama pojava ovog modela zastrašujuća. Velike dimenzije i kutijast dizajn daje dojam kako je Land Cruiser veći nego što zaista jest. No čak i visoki vozači moraju poskočiti kako bi ušli u vozilo, ako ne žele koristiti ugrađenu stepenicu. No zato je sjedeća pozicija izvrsna. Povišena pozicija daje odličnu preglednost i iznad manjih dostavnih vozila, no privikavanje na dimenzije Land Cruisera će potrajati par dana.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 12

Duga prednja hauba ima dva ispupčenja i teško se je parkirati bez upotrebe serijski ugrađenih kamera oko vozila, posebice na manjim parkirnim mjestima, a zahvaljujući širini, ponekad su iscrtana parking mjesta jednostavno preuska.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 10

No zato je unutrašnje uređenje jako dobro, i pritom ne mislimo na dizajn, koji je prilično konzervativan, ali funkcionalan, već mislimo na količinu opreme i ugrađenih gumbića koje možemo pronaći po čitavoj kabini, a uz to se dobiva još i pravi daljinski upravljač za Blu-Ray player i ekran, na kojem možete  pustiti crtiće za vaše najmlađe.

Kad smo već kod stražnjih sjedala, moramo napomenuti kako se tamo može posebno regulirati temperatura zraka, a dostupna su i dva utora za slušalice – svaki s vlastitim podešavanjem glasnoće, podešavanje jačine ventilatora, pa čak i tipke za grijanje stražnjih kožnih sjedala. U prtljažniku se pak nalaze dodatna dva sjedala koji također imaju svoje otvore za ventilaciju, a samo vađenje, odnosno spremanje sjedala se podešava elektronički putem tipki.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 11

Udobna prednja kožna sjedala također imaju grijanje, ali i hlađenje, što je za svaku pohvalu, a udobnost je na visokom, u doslovnom smislu te riječi, nivou i prostora ima na pretek. Kao što smo već rekli, dizajn je konzervativan, ali iznimno funkcionalan i već nakon par vožnji znate gdje se nalazi koja tipka jer je sve logički smješteno. Da, iako ima zaslon osjetljiv na dodir, Land Cruiser nudi i tipke za gotovo sve funkcije. Dizajn softvera je također konzervativan, a sam zaslon nekad zna biti sporiji u prihvaćanju naredbi ili njihovoj izvedbi, no već sljedeće sekunde radi besprijekorno.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 02

Prtljažnik je velik kada je postavljena konfiguracija za 5 sjedala i tada mu je obujam 640 litara, no s dva dodatna sjedala se smanjuje na svega 120 litara, odnosno za samo nekoliko vrećica s placa. Prostor je pravilnog oblika i jako je praktičan, no otvaranje vrata prtljažnika se ne vrši prema gore, već se otvara kao normalna vrata, pa treba paziti kako se parkirate kako ne bi imali problema sa stavljanjem stvari u prtljažnik. 

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 03

No za sitnice je moguće i samo otvoriti staklo prema gore. Pohvalno je i kako su u samim vratima pretinci za alat te za prvu pomoć i trokut kako ne bi smetali, a rezervna guma je smještena ispod vozila.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 06

Ispod poklopca motora se nalazi klasični 2,8-litreni turbo dizel motor s četiri cilindra koji daje snagu od 177 KS i 450 Nm okretnog momenta. Motor je malo grublji, no zvučna izolacija je sjajna pa se u kabini rad motora jedva čuje, osim kada jače pritisnete gas i dobijete pomalo tutnjavi zvuk, kojeg je lijepo za čuti i podsjeća vas kako je riječ o zaista moćnom vozilu.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 19

Doduše, 175 km/h maksimalne brzine i 12,7 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h nisu respektabilne brojke. No ne smije se zaboraviti kako Land Cruiser nije sportsko vozila, a i testna verzija je teška gotovo 2,5 tona, točnije 2425 kg, gotovo dvostruko od klasičnih vozila! Ugrađen je automatik sa 6 stupnjeva prijenosa i tri načina rada – Comfort Eco, Normal i Sport, a imamo osjećaj kako mu je najbolje odgovarao način Normal. A to se djelomično odrazilo i na potrošnju.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 13

Prosječna potrošnja na testu nam je iznosila malo iznad 10 litara, dok je u gradu nismo uspjeli spustiti ispod 12 litara, no zato je na otvorenoj cesti ona pala na 7,5 litara. Kad smo već kod toga, otvorena cesta i najbolje pristaje ovoj Toyoti.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 05

U gradu smo imali osjećaj kao da smo slon u staklarni, dok je na autocesti vožnja dosadna. No na otvorenoj cesti je sve bilo na svom mjestu, od potrošnje do udobnosti i imamo osjećaj kako ni višesatne vožnje ne bi umorile vozača. Čak i vožnja zavojima za svaku pohvalu, te Land Cruiser djeluje stabilno kao i neka sportska vozila.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 07

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS je odlično vozilo koje se kupuje s razumom i oni koji ga kupuju znaju o kakvom je vozilu riječ. Ostali misli kako je riječ samo o skupoj Toyoti, no riječ je o vozilu koji će svojim mogućnostima 99% konkurencije ostaviti iza sebe! Bez imalo pretjerivanja.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 04

Kako smo već i spomenuli, testni Land Cruiser je bio opremljen najskupljim paketom opreme Premium, a doplatiti je moguće jedino za metalik (5.300 kn) ili bisernu (7.900 kn) boju i njegova je cijena do registracije 699.800 kn.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 20

Najpovoljnija Toyota Land Cruiser s 5 vrata, ručnim mjenjačem i istim motorom do registracije košta 427.800 kuna, dok je za najpovoljniji automatik potrebno izdvojiti 449.900 kuna. Land Cruiser je i dalje dostupan i u verziji s troja vrata, te je za takvu osnovnu izvedbu potrebno izdvojiti 406.900 kuna.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS 21

I za kraj spomenimo najveću manu ovog vozila – tepihe koji dolaze u serijskoj opremi. Oni su bijele boje! To nikako ne ide u kombinaciji s blatom za koje je ovo vozilo namijenjeno!

Tehničke karakteristike

Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2755 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 177 KS pri 3400 o/min
Snaga u kWh: 130 kWh pri 3400 o/min
Okretni moment: 450 Nm pri 1600 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,70 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (grad): 9,20 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 7,40 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 10,10 l/100 km
CO2 emisija: 194 g/km
Duljina: 4840 mm
Širina: 1885 mm
Visina: 1835 mm
Međuosovinski razmak: 2790 mm
Obujam prtljažnika: 640 l
Masa vozila: 2425 kg
Gume: 265/55 R19
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 699800 kn
Ključne riječi:
Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium TSS
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs