Vidiauto Testovi Testirali smo... Test potrošnje goriva: putno računalo vs. stvarna potrošnja

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.08.2015. 10:34

VIDIAUTO TEST Laže li putno računalo? 

Test potrošnje goriva: putno računalo vs. stvarna potrošnja

Test potrošnje goriva: putno računalo vs. stvarna potrošnja

Vozači često sumnjaju u točnost potrošnje svojih vozila, sumnjajući u istinitost podataka koje im prikazuje putno računalo. Provjerili smo stvarnu potrošnju s novim modelom Mazda CX-3.

Prema pojedinim istraživanjima, razlika između stvarne i prikazane potrošnje kod pojedinih proizvođača automobila kreće se i iznad jedne litre, pa čak i do jedne i pol litre goriva.

Na test smo uzeli novi model Mazda CX-3 s novim turbodizelskim motorom obujma 1,5 litara i snage 105 KS. Kakvi su naši dojmovi o ovom inače odličnom motoru moći ćete uskoro pročitati u našem testu na Vidiauto portalu. Ovaj put nas zanima samo potrošnja goriva odnosno dizela.

 

Mazda CX-3 test potrosnja goriva (1)

Ruta od Dugog Sela do Slavonskog Broda

 

Pročitajte usporedbu: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman
 

Mazda CX-3 test potrosnja goriva (2)

Zaputili smo se na rutu u dužini 200 kilometara, a gorivo smo na Ininoj benzinskoj postaji natočili do čepa kako bismo izbjegli različite „osjetljivosti pištolja“ za točenje goriva. Dakle, natočili smo u dlaku istu količinu goriva na početku i na kraju testa. Napominjemo kako je u vozilu bila samo jedna osoba, samo vozač mase 75 kilograma (dakle, isti uvjeti kao i tijekom testiranja potrošnje goriva od strane proizvođača automobila), a u prtljažniku smo imali 40-ak kilograma tereta. Provjerili smo i tlak u gumama dimenzija 215/60 R16 95V. Sve je bilo spremno za naš test potrošnje goriva s Mazdom CX-3.

Vozili smo se samo po lokalnim cestama, prošli kroz više središta gradova, a na put smo krenuli u ponedjeljak poslije 17 sati. Ruta našeg testa startala je u Dugom Selu u kojem smo i natočili gorivo, nastavili smo vožnju skretanjem prema Kutini te usput prošli kroz Kloštar Ivanić, Križ, Popovaču, Voloder. Nakon Kutine skrenuli smo za Lipovljane, prošli kroz centar Novske, Okučana i Nove Gradiške te završili u Slavonskom Brodu na obilaznici na kojoj smo napravili dodatnih 15 kilometara kako bismo dostigli ciljanih 200 km.

Prosječna brzina nam je bila oko 65 km/h, a na ruti smo imali vrlo često naseljena mjesta u kojima su ograničenja između 50 i 70 km/h. Dakle, vozili smo se u petom i šestom stupnju prijenosa. Putno računalo nam je pokazivalo potrošnju između 3,2 i 3,5 litara na 100 km. Hm, nije loše, zar ne? Tijekom tri sata vožnje vrzmale su nam se misli i sumnje u istinitost prikazanog podatka. Trebamo li vjerovati podatku koji nam servira putno računalo? Nije li to premala potrošnja? Koliko će se zaista razlikovati stvarna od prikazane potrošnje kada prijeđemo ciljanih 200 kilometara...

Mazda CX-3 test potrosnja goriva (7)

Ekran putnog računala Mazde CX-3

Nakon prijeđenih 200,3 kilometara zaustavili smo se na Ininoj benzinskoj postaji na Sjevernoj veznoj cesti u Slavonskom Brodu, a putno računalo je na ekranu pokazalo zaista nisku prosječnu potrošnju od samo 3,4 litre / 100 km. Još nas samo nekoliko trenutaka dijeli do trenutka istine u kojem ćemo otkriti za koliko se razlikuje potrošnja goriva. Opet točimo gorivo do čepa, a na mjeraču goriva prikazuje se informacija da smo natočili 7,14 litara.

Mazda CX-3 test potrosnja goriva (4)

Trenutak koji smo čekali: kolika je stvarna potrošnja Mazde CX-3?

Dakle, stvarna potrošnja Mazde CX-3 na otvorenoj cesti je 3,57 litara na prijeđenih 100 kilometara. Opet gledamo na ekran putnog računala na kojem se prikazuju 3,4 litre. Šteta što se u podatku putnog računala prikazuje samo jedno decimalno mjesto, a ne dvije decimale kao kod mjerača goriva na benzinskoj; u tom slučaju mogli bismo preciznije otkriti razliku između stvarne i prikazane na ekranu potrošnje goriva. Zaključujemo kako je mjerač potrošnje goriva u Mazdi CX-3 vrlo precizan jer razlika između potrošnji je oko jednog decilitra dizela. A da nove Mazde nisu veliki potrošači uvjerili smo se i testirajući Mazdu 3 sport 1.5 G100 početkom 2014. godine - imali smo stvarnu potrošnju od samo 4,06 litre na 100 kilometara.

Mazda CX-3 test potrosnja goriva (6)

Što je jeftinije - vožnja automobilom ili autobusom?

Na blagajni smo za natočeno gorivo platili 62,55 kuna. S obzirom da nismo platili cestarinu do Slavonskog Broda, ispada da je za istu udaljenost novčani iznos identičan vozili se Mazdom CX-3 1.5 CD105 ili u autobusu. Cijena jednosmjerne autobusne karte Zagreb - Slavonski Brod je od 62 do 116 kuna.

Koliko vaš automobil troši u stvarnosti, a kolika se potrošnja prikazuje na putnom računalu? Javite nam u komentarima ispod ovog članka, na našoj Facebook stranici ili na Vidiauto forumu.

Ključne riječi:
CX-3 Mazda potrošnja goriva test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs