Vidiauto Testovi Testirali smo... Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 04.08.2019. 06:23

Po mjeri velike obitelji 

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence TEST

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE TEST

Seat Tarraco je veliki SUV sa 7 sjedala koji je stvoren za velike obitelji, a nudi mnogo prostora, pogon na sve kotače i udobnu vožnju.

Kako je na tržištu sve manje velikih monovolumena sa 7 sjedala, a potražnja za takvim vozilima i dalje postoji, tako sve više velikih SUV vozila dolaze s dodatnim sjedalima kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 22

Testni Seat Tarraco uz to nudi i lijepi izgled, prostranost i bogatu opremu, pa je teško poželjeti još nešto više. Osim toga, 150 dizelskih konja u kombinaciji sa 7-stupanjskim DSG automatskim mjenjačem pokazali su se kao dobar izbor za ovaj 1,8 tona težak automobil.

Dizajn i praktičnost

Iz kojeg god da ugla pogledate Tarraco, uvijek će davati robustan, ali i pomalo sportski dojam. Manja ''namrštena'' prednja LED svjetla u kombinaciji s kromiranom maskom u retrovizoru izgledaju moćno i jednostavno vas tjeraju da mu se maknete s puta, dok su straga svjetla spojena tankom crvenom linijom i smirenijeg su dizajna.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 18

Bočno gledajući, 19-inčni aluminijski naplatci djeluju maleno, što dodatno naglašava veličinu Tarraca. Dug je 4.735 mm, širok 1.839 mm i visok 1.674 mm, no dok ste za volanom te se dimenzije ne ''osjete'' i lako je njime manevrirati. Novi Seat Tarraco je zasigurno najluksuzniji model kojeg je tvrtka napravila, a moramo priznati i kako je završna obrada na visokoj razini.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 16

Kako je riječ o sedmerosjedu, obujam prtljažnika može mnogo varirati. Tako sa sedam putnika obujam iznosi 230 litara, dok s pet putnika obujam raste na 700 litara i pritom se dobiva potpuno ravan pod. Preklapanjem stražnja tri sjedala, prtljažnik raste na velikih 1.775 litara, a podnica je i dalje potpuno ravna.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 05

Iskoristivost je velika, a spremanje i vađenje sjedala je jednostavno i brzo, stoga neće biti problema s prilagodbama prostora prema potrebama. A ako je potrebno, uvijek postoji opcija krovnih kutija.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 07

Unutrašnjost

Otvaranjem velikih vozačkih vrata jasno vam je kako ovo nije samo običan Tarraco. Komforna sjedala su lijepo i jednostavno dizajnirana, a ujedno dobro drže tijelo u zavojima. Ni duže vožnje ne predstavljaju problem jer ćete se i nakon njih osjećati odmorno.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 03

Ispred vozača se nalazi digitalna instrument ploča, koju je moguće konfigurirati kako vama odgovara, a pregledna je i pri najjačem suncu. Na vrhu središnje konzole se pak nalazi 8-inčni zaslon za upravljanje multimedijom. Visoke je rezolucije, a oko njega se nalaze dodirne tipke za prečace.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 08

Podno njega se nalaze otvori za zrak, a ispod njih su komande trozonskog klima uređaja. Kao i uvijek, posebno hvalimo što su komande ventilacije maknute s dodirnog zaslona, pa je njima moguće upravljati bez skretanja pogleda s ceste. Tu su još i USB i AUX priključci, te ručica automatskog mjenjača oko koje su smješteni prekidači za razne sustave, ali i tipka za paljenje, odnosno gašenje motora. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na kotačić putem kojeg se bira način vožnje.

Podna konzola se nastavlja s nosačima za čaše i na kraju dolazimo do središnjeg naslona za ruke. On je dovoljno velik, iako bismo u ovako velikom vozilu očekivali još veći naslon, no postavljen je pod malo čudnim kutom. Naime, ako je u potpunosti zatvoren visi prema naprijed, a ako ga želite podići na visinu koja vam odgovara, on ostaje čitavo vrijeme otvoren, a samim time se skuplja prašina u pretinac koji se nalazi ispod njega.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 04

U drugom redu se nalaze tri zasebna sjedala, od kojih su dva vanjska veća, dok je središnje sjedalo uže. Sjedala se mogu podešavati  po dužini i nagibu naslona, a vanjska se mogu i preklopiti kako bi se olakšao ulazak u treći red sjedala, koji nudi prostor samo za djecu. Iako je prostora u drugom redu dovoljno, moramo napomenuti kako neki konkurenti ipak nude nešto više mjesta za koljena.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 06

Kako je testni model bio opremljen najbogatijom Xcellence opremom, tako je moguće podešavati temperaturu klimatizacije  i u drugom redu sjedala, koja su također i grijana, a tu je i jedan USB priključak te 12V priključak. Sjedala u trećem redu su prilično ravnih naslona, ali i manje udobna od ostalih sjedala, no to se i očekuje, jer je ipak riječ samo o pomoćnim sjedalima. No zato će i oni koji sjede u ''magarećoj klupi'' imati nosače za čaše.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 19

Motor i vožnja

Iako nije najsnažniji u ponudi, dvolitreni turbo dizel motor nudi snagu od 150 KS i 340 Nm okretnog momenta lako pokreću Tarraco. Ne možemo reći kako je riječ o brzom automobilu, no ne možemo reći ni kako je riječ o sporom automobilu. S manje od 10 sekundi do stotke i gotovo 200 km/h maksimalne brzine riječ je o sasvim solidnom obiteljskom automobilu. Ipak je tu važnije da je vozilo udobno.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 01

7-stupanjski DSG automatski mjenjač dobro obavlja svoj posao i dobro prati vozačev stil vožnje.  Naravno, brzine je moguće mijenjati i putem lopatica koje se nalaze na volanu. Zahvaljujući toj sinergiji, i potrošnja je za ovakvo vozilo prilično niska. U prosjeku smo trošili 7,1 litru! Naravno, samo gradska vožnja donosi nešto višu potrošnju od 7,3 litre, dok smo na autocesti trošili oko 7,5 litara. Na otvorenoj cesti pak potrošnja pada na šest litara.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 10

Tarraco Xcellence je opremljen i 4Drive sustavom pogona na sve kotače, a radi na način da pokreće prednje kotače, a samo po potrebi se snaga prebacuje i na stražnje kotače. Takav pogon nije namijenjen ekstremnim off-road mogućnostima, no ni kupci ovakvog modela zasigurno to ni ne očekuju.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 09

Testni je model bio opremljen i mnogim sigurnosnim sustavima, a posebice tu moramo istaknuti sustav automatskog kočenja, koji ponekad reagira bespotrebno, pa će vam zakočiti automobil dok se parkirate i približavate rubnom kamenu, ali problem može stvarati i malo strmiji izlazak iz dvorišta na povišenu cestu, pa je potrebno izlaziti pod određenim kutem.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 02

No ukupan dojam je dobar. Tarraco zavoje prolazi bez problema i bez nepotrebnog naginjanja, a za volanom se osjećate da vozite puno skuplji SUV.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 20

Zaključak i cijene

Doduše, testni Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence nije jeftin s ukupnom cijenom od 324.955 kn, u što je uključena i dodatna oprema: sedam sjedala, connectivity box, navigacija i zimski paket koji donosi grijanje prednjih i stražnjih sjedala te grijane mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 12

U ovakvoj kombinaciji motora i pogona Tarraco je dostupan i u Style opremi kada mu je cijena 273.063 kuna, dok cijena sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i bez pogona na sve kotače pada na 232.400 kn, dok takva kombinacija s bogatijim Xcellence paketom košta 261.864 kune.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 15

Najpovoljniji Seat Tarraco košta 225.519 kuna i dolazi s 1,5-litrenim TSI motorom snage 150 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem, dok je snažniji dvolitreni TSI motor sa 190 KS moguće kombinirati s DSG mjenjačem i 4Drive pogonom kada cijena raste na 284.190 kn, a u to je uračunat i bogatiji paket opreme.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 11

Seat Tarraco je dobar izbor za sve koji traže puno prostora i pritom se žele voziti u SUV-u, a zahvaljujući dobroj ponudi motora, pogona i mjenjača moguće je izabrati model kakav vam najbolje odgovara. Budući kupci će zasigurno biti zadovoljni svojim izborom.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence 13

Tehničke karakteristike

Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1968 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 3500 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 3500 o/min
Okretni moment: 340 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,80 s
Maksimalna brzina: 198 km/h
Potrošnja (grad): 6,20 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,60 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,10 l/100 km
CO2 emisija: 146 g/km
Duljina: 4735 mm
Širina: 1839 mm
Visina: 1674 mm
Međuosovinski razmak: 2790 mm
Obujam prtljažnika: 230 l
Masa vozila: 1803 kg
Gume: 235/50 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 324955 kn
Ključne riječi:
Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DRIVE Xcellence test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs