Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Zoe Intens R90 FP 41 kWh TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.03.2018. 07:43

Električni Clio 

Renault Zoe Intens R90 FP 41 kWh TEST

Renault Zoe Intens R90 FP 41 kWh TEST

Električni Renault Zoe nam je na test pristigao u atraktivnom izdanju s upadljivom plavom bojom i lijepim aluminijskim naplatcima, i uz to što je još i bešuman u vožnji, mnogi su se za njime okretali kad su ga primijetili.

U Hrvatskoj je prilično malo električnih vozila na cestama, prvenstveno slabijoj ponudi zastupnika, no u posljednjih godinu dana stvari se polako mijenjaju, te je ponuda električnih automobila sve veća. Među njima je na naše tržište stigao i Renault Zoe, koji se u ostatku Europe mogao kupiti još od 2012. godine. Na test je pristigla verzija s jačom 41 kWh snažnom Lithium-Ion baterijom kojoj službeni doseg po NEDC standardu iznosi 403 km.

Renault Zoe Intens R90 FP 2

Za vrijeme testa temperature su tijekom jutra bile oko nule, a tijekom dana do nekih 10 stupnjeva, pa se doseg baterije sveo na maksimalnih 260 km. Naime, kao i sve ostale baterije, kapacitet i trajanje baterije se prilikom hladnoće smanjuje, te je stoga i ovakav doseg puno manji od deklariranog. Pratili smo kapacitet baterije i znalo se dogoditi da navečer, pri 7 stupnjeva vanjske temperature, parkirate vozilo ispred zgrade i ostane vam doseg od 209 km, no kad ujutro uđete u vozilo, a vanjska temperatura je 0 stupnjeva, kapacitet padne na 197 km, bez da ste pomakli ili upalili vozilo.

Renault Zoe Intens R90 FP 9

Ne treba zaboraviti i kako se baterija puni i putem regeneracije tijekom kočenja ili tijekom spuštanja niz brijeg, te s time možete malo povećati doseg, barem u jednom smjeru. Potrošnja struje, odnosno doseg pada rapidno pri strmijim ili dužim usponima, no nećete imati nikakvih problema sa snagom ili penjanjem i na najstrmije ceste. Snaga od 92 KS, koliko nudi testni Zoe, dovoljna je za brza ubrzanja, a sve zahvaljujući tome što je sva snaga dostupna u svakom trenutku vožnje.

Renault Zoe Intens R90 FP 3

Najljepše je voziti Renault Zoe Intens R90 kada je isključen radio i ventilacija, jer je jedino što čujete u vožnji lagan vjetrić i šum guma. Osjećaj koji je, barem nas, smirivao u vožnji i u tom trenu vam prestaju ići na živce stvari koje rade drugi vozači, no baš u ovom trenutku morate početi puno više obraćati pažnju na pješake, posebice u gradu, jer nam se dogodilo nekoliko puta da pješaci izlete na cestu jer ne gledaju, ali i ne čuju da dolazi vozilo. Baš iz ovog razloga će se donijeti zakon da sva električna vozila moraju proizvoditi buku kao i obična vozila.

Renault Zoe Intens R90 FP 5

Sada dolazimo i do onog drugog važnog problema električnih vozila – punjenje baterija. Ako, kao i mi, živite u zgradi i nemate garažu, možete zaboraviti punjenje automobila kod kuće, i morate se osloniti samo na javne punionice. Mi smo ih isprobali nekoliko i možemo doći do jednog zaključka – morat ćete puno hodati. Naime, punionice u Westgateu, City Centru One West i IKEA-i  uglavnom rade samo s njihovim karticama, barem su nam tako rekli na informacijama, i po njih je potrebno otići na info pult i ostaviti osobnu iskaznicu dok se vozilo puni.

To znači da se morate parkirati, otići do info pulta, ostaviti osobnu iskaznicu i preuzeti karticu za pokretanje punjača, vratiti se do vozila, pokrenuti punjenje i na kraju ponoviti isti postupak, samo u obrnutom smjeru, kod odjavljivanja punjenja. Komplicirano!

Renault Zoe Intens R90 FP 6
Renault Zoe Intens R90 FP 7

 

Na javnu smo pak punionicu otišli u Zaprešiću i pokušali napuniti vozilo, no nismo uspjeli jer upute na aparatima nisu napisane dovoljno jasno. Naime, punjenje je moguće pokrenuti na nekoliko načina i to uz aplikaciju i karticu, koje nismo imali, pa nismo mogli uključiti punjenje, no svidjela nam se opcija da pošaljemo SMS poruku s oznakom uređaja i punjenje može početi. To smo napravili tri puta no ništa se nije dogodilo, a na mobitelu nam je samo pisalo da je poruka poslana. No ono što je najvažnije na samom aparatu ne piše! Takvo pokretanje je moguće samo korisnicima HT mreže. Bilo bi lijepo kada bi došla povratna SMS poruka s takvom napomenom ili kada bi ta informacija pisala na uređajima, no ako posjedujete ili ćete posjedovati električno vozilo vjerojatno ćete ove informacije saznati na vrijeme.

Renault Zoe Intens R90 FP 8

Što se pak brzine punjena tiče, svuda se uglavnom nalaze brze punionice, pa smo tako bili zadovoljni s dobivenim rezultatima. Nećemo vas zamarati s postotcima napunjenosti, već o onome bitnijem – dostupnim kilometrima. U prosjeku, sat vremena punjenja donosi 40 do 60 km vožnje, što je za grad i više nego dovoljno. Ako pak uz šoping sjednete na kavu, dobit ćete još 20 do 30 km vožnje.

Renault Zoe Intens R90 FP 4

Službeni podaci trajanja punjenja testnog modela su od 2 sata i 40 min za 100% napunjenosti pa do 15 sati na jednofaznoj 3 kWh utičnici. Možda je važniji i podatak kako je na brzim 43 kWh punionicama bateriju od 0% do 80 % moguće napuniti za 1 sat i 40 minuta. Zanimljivo je kako možete Zoe rashladiti ili zagrijati na željenu temperaturu i prije nego vozilo upalite, no za takvu je opciju potrebno da je Zoe priključen na punjač.

No Renault Zoe je i nešto više nego same baterije i punjenje. Čim sjednete za upravljač, osim instrumentalne ploče, veći dio unutrašnjosti je uređen kao i onaj kod Renault Clija. Zoe ima mnogo više detalja koji mu daju dozu posebnosti, no i dalje je riječ o prekidačima koje je moguće naći i u drugim, i jeftinijim, Renault modelima. S druge strane, udobnost je prilično dobra, osim na kratkim neravninama kada stražnji kraj poskakuje. I za visoke vozače prostora ima dovoljno, a voljeli bismo i da je sjedalo podesivo po visini, no radi baterija to nije moguće.

Renault Zoe Intens R90 FP prtljažnik 2

Na stražnjoj klupi je prostrano za dvoje putnika, a za trećeg ima mjesta samo na kraćim relacijama. Prtljažnik je prilično dubok i minimalna zapremnina mu je 338 litara, uz to što morate računati da dio prostora oduzima i barem jedan kabel za punjenje (kabel za brzi punjač – serijska oprema i dodatan kućni punjač – 790 kn doplate), no za gradsku vožnju i tjedne šopinge je i više nego dovoljan. Pohvalili bi i širok otvor prtljažnika, no isto tako više bi voljeli da se vrata podignu malo više, jer bi mogli često glavom udariti u rub otvorenih vratiju, ako ste malo viši.

Renault Zoe Intens R90 FP prtljažnik

Kada se sve zbroji i oduzme, dolazimo do zaključka kako Renault Zoe, ali i drugi električni automobili s ovakvim dosegom, uglavnom mogu biti druga vozila u obitelji. Možete s njime otići i na dalje putovanje, no prije puta će biti potrebno dobro promotriti kojom je rutom potrebno putovati, odnosno gdje su postavljene javne punionice kako bi mogli napuniti vozilo.

Renault Zoe Intens R90 FP 10

Osim toga, još je važno spomenuti i cijenu. Testni Renault Zoe Intens R90 FP do registracije košta 263.900 kuna, a s dodatnom opremom cijena se popela na 271.660 kuna. Od dodatne opreme je Zoe posjedovao unutrašnjost personaliziranu u plavoj boji (1.590 kn), pomoć pri parkiranju straga + kamera za vožnju unatrag (2.290 kn), kabel za punjenje kod kuće (790 kn) i metalik plavu Thunder boju (3.090 kn). Nažalost, dok Hrvatska ne uvede povlastice za električna vozila, njihova cijena je nedostupna većini kupaca. Serijska oprema testnog modela je bogata i sadrži uglavnom sve što je potrebno vozaču i putnicima za sigurnost i udobnost.

Osnovni model Renault Zoe moguće je kupiti za 233.900 kuna, no uz njega dolazi i slabija baterija kapaciteta 22 kWh. Najpovoljniji Renault Zoe Life FP s baterijom kapaciteta 41 kWh se nudi po cijeni od 251.900 kuna. I za kraj nemojte zaboraviti da prilikom punjenja na kućnoj utičnici potrošite oko 5 kuna struje za 100 km vožnje ili ga možete puniti besplatno na javnim punionicama! Jeftinije ne može!

Tehničke karakteristike

Zoe Intens R90 FP
Vrsta motora: Električni
Obujam motora: ---
Broj cilindara: ---
Snaga u KS: 92 KS pri 3000 o/min
Snaga u kWh: 68 kWh pri 3000 o/min
Okretni moment: 220/250 Nm pri 2500 o/min
Mjenjač: ---
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 13,20 s
Maksimalna brzina: 135 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): ---
Potrošnja (tijekom testa): ---
CO2 emisija: ---
Duljina: 4084 mm
Širina: 1730 mm
Visina: 1562 mm
Međuosovinski razmak: 2588 mm
Obujam prtljažnika: 338 l
Masa vozila: 1403 kg
Gume: 195/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 271660 kn
Ključne riječi:
Renault Zoe Intens R90 FP
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs