Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Koleos Initiale 175 4WD X-Tronic

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 30.04.2018. 11:44

Luksuzan i velik 

Renault Koleos Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic TEST

Renault Koleos Initiale 175 4WD X-Tronic

Trenutno najveći SUV u ponudi ovog francuskog proizvođača nam je na test stigao opremljen najsnažnijim dizelskim motorom i najskupljom Initiale Paris opremom te automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače.

Već prilikom preuzimanja Renault Koleosa Initiale Paris Energy dCi 175 4WD X-Tronic bilo nam je jasno kako je ovo jedan od najekskluzivnijih modela ovog francuskog proizvođača i sada je jasno kako je Renault odlučio novu generaciju Koleosa potpuno odvojiti od prethodnika, koji je bio prilično bezličan i nije dobro prošao na europskom tržištu.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 05

No zato je aktualna generacija potpuno druga priča. Atraktivan i elegantan dizajn, veliki prednji kraj te posebna metalik ljubičasta boja (7.590 kn doplate) odaju dojam tenka na cesti, a točku na i stavlja dizajn prednjih i stražnjih svjetala, koji su poznati s Talismana i manjeg Meganea.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 06

Čim se smjestite na udobna i velika kožna sjedala koja su grijana i hlađena, na središnjoj konzoli ćete prepoznati dizajnerski izričaj s već spomenutih manjih modela. Tamo dominira 8,7-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg se upravlja svim funkcijama vozila, od radija i klimatizacije pa do navigacije i svim ostalim stvarima koje se mogu podešavati kod ovog vozila, a ima ih podosta.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 13

Iako je Renault Koleos Initiale Paris dug 4.672 mm u njega se mogu udobno smjestiti do 5 osoba, a doplata za dodatna dva sjedala u prtljažniku (498 l) ne postoje kao opcija, već ćete u slučaju potrebe za 7 sjedala kao opciju odabrati Espace. Prostranosti sprijeda i straga ne nedostaje, a čak i kad je sjedalo gotovo 2 metra visokog vozača stavljeno u optimalan položaj, iza njega ima mjesta da se ugodno smjesti osoba prosječne visine.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 14

Osim sjedala, za udobnu vožnju se brine i ovjes, ali i akustična i laminirana bočna stakla, koja smanjuju vanjsku buku, a dio su serijske opreme u paketu Initiale Paris. Testni model je bio opremljen mnogobrojnom opremom koja dolazi u ovom paketu opreme,  uključujući i sve aktualne sustave pomoći vozaču (LDW, automatsko kočenje u nuždi,  nadzor mrtvog kuta, automatska duga/kratka svjetla) a od dodatne opreme je bio ugrađen sustav za parkiranje bez ruku + sustav pomoći pri parkiranju u 360 stupnjeva + stražnja kamera (2.290 kn doplate), već spomenuta metalik boja te rezervni kotač (790 kn doplate). Jedino što se još može nadoplatiti na ovaj model je paket WINTER IP koji uključuje grijana stražnja sjedala, grijano vjetrobransko staklo i grijan volan.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 15

No i ovako je paket opreme stvarno bogat, a voljeli bi da postoji i opcija staklenog krova, što je pomalo začuđujuće da nedostaje. Korišteni materijali su kvalitetni i svi spojevi su dobro napravljeni, no prilikom prelaska preko neravnina se ponekad čuje neki cvrčak, no nismo uspjeli odgonetnuti od kuda dolazi. I smještaj stražnje kamere nije idealan, te je kamera često bila prljava i ponekad nije bilo moguće raspoznati što ona uopće prikazuje, te smo se morali osloniti samo na senzore.

Zaslon na središnjoj konzoli je dovoljno velik za ugodno korištenje, no voljeli bismo da za neke osnovne funkcije radija i ventilacije lakše postoje fizičke tipke, a ne da sve svaki puta mora ulaziti u izbornik, što ponekad stvara problem. Perfekcionisti će prigovarati i na velike količine otisaka prstiju koji se na površinu lijepe kao metal na magnet, a ista stvar je i s mucicama, pa je potpuno čisti zaslon gotovo nemoguće imati dulje od nekoliko sekundi nakon čišćenja. S druge strane, posebno bi pohvalili dizajn bočnih vratiju, odnosno donjeg dijela koji se proteže ispod pragova, a zahvaljujući tome, dok se budete smještali na 59 cm visoko sjedalo nećete zaprljati hlače.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic interijer Bose

Dio paketa Initiale Pariz je i odličan Bose Surround Sound System s 12 ugrađenih zvučnika koji stvaraju dobar i kvalitetan zvuk, uz malen nedostatak basa, a tome pripomaže i odlična zvučna izolacija vozila, pa uz kvalitetnu audio snimku tijekom vožnje možete uživati u koncertima omiljenih izvođača. Koleos je opremljen i s dva USB priključka, AUX priključkom te utorom za SD karticu koji su smješteni unutar središnjeg naslona za ruku. Koliko nam se to svidjelo radi toga što USB stick ne strši iz središnje konzole, nije nam se svidjelo što priključci nisu osvjetljeni te je USB stick potrebno priključivati na neviđeno.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic interijer USB

U testni Koleos Initiale Paris ugrađen je turbodizelski motor obujma 2,0 litre i najveće snage 177 KS koju razvija pri 5300 okretaja u minuti, no najveći okretni moment od 380 Nm je dostupan već pri 2000 okretaja u minuti. Ugrađeni X-Tronic bezstupanjski CVT mjenjač namijenjen je „mirnim“ vozačima, jer je malo prespor za dinamičniju vožnju, a često i neodlučan. No „kruzanje“ otvorenom cestom ili autocestom će zadovoljiti vozače koji cijene mirnoću i uglađenost.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 02

Potrošnja se tijekom testa kretala od 7,2 litre na 100 km pa sve do 9,0 litara na 100 km, a treba uzeti u obzir da je najveća potrošnja mjerena prilikom hladnog vremena i konstantnog uspinjanja po snijegom prekrivenoj cesti i stalno uključenim pogonom na sve kotače.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 11

Pogon na sve kotače je preuzet s bratskog Nissan X-Traila, a moguće je imati uključen pogon samo na prednje kotače, stalni pogon na sve kotače (do 40 km/h), ili možete uključiti program koji po potrebi uključuje pogon na sve kotače. Možemo reći kako automatika odlično radi svoj posao, jer smo se bez ikakvih problema penjali po cesti na kojoj je bilo oko 5 cm neugaženog snijega.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 08

Testni Renault Koleos Initiale Paris Energy dCi 175 4 WD X-Tronic s dodatnom opremom do registracije košta 344.530 kuna što nije malen novac, no pri pogledu na cijenu konkurencije, dolazi se do zaključka kako je Koleos ipak povoljna kupnja. Osnovni Renault Koleos Zen Energy dCi 130 do registracije košta 212.900 kuna i stvarno je fer ponuda.

Renault Koleos 175 4WD CVT X-Tronic TEST 09

Ako ne želite najskuplju Initiale Paris opremu, Koleos s pogonom na sve kotače i automatskim mjenjačem je dostupan već za 302.900 kuna, a bez automatskog mjenjača Koleos Intens Energy dCi 175 4WD može biti vaš već za 282.900 kuna. Uz sve navedeno treba spomenuti kako već neko vrijeme traje akcija u kojoj pri kupnji Renault Koleosa dobivate i produženo jamstvo od 5 godina ili 150.000 prijeđenih kilometara.

Tehničke karakteristike

Koleos Initiale Paris Energy dCi 175 4WD X-Tronic
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1995 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 177 KS pri 5300 o/min
Snaga u kWh: 130 kWh pri 5300 o/min
Okretni moment: 380 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,40 s
Maksimalna brzina: 202 km/h
Potrošnja (grad): 6,20 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,80 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,90 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,20 l/100 km
CO2 emisija: 156 g/km
Duljina: 4672 mm
Širina: 1843 mm
Visina: 1673 mm
Međuosovinski razmak: 2705 mm
Obujam prtljažnika: 498 l
Masa vozila: 1758 kg
Gume: 225/55 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 344530 kn
Ključne riječi:
Initiale Paris dCi 175 4WD X-Tronic Koleos Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs