Vidiauto Testovi Testirali smo... Porsche 911 Turbo S s ubrzanjem ispod 3 s

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 15.06.2016. 11:55

Porsche Road Tour 2016 

Vozili smo Porsche 911 Turbo S s ubrzanjem ispod 3 sekunde

Porsche 911 Turbo S s ubrzanjem ispod 3 s

Sudjelovali smo na Porsche Road Touru na kojem je sedam Porschea imalo oko 3000 KS.

Poseban dan u životu svakog auto entuzijaste je kada vozi sportski automobil, ali kada vozite Porsche onda je to još posebniji dan. A da dan može biti još posebniji pokazao je (i dokazao) Porsche Road Tour održan u Istri na kojem smo u samo jednom danu po istarskim cestama i na pisti aerodroma u Vrsaru imali pred sobom čak sedam različitih Porsche automobila. Može li još bolje od toga? Mislite da ne može? Ma može, kada svi Porsche automobili u oznaci imaju i onaj "S". Pazite sada: Porsche 911 Turbo S (991-2), Porsche 911 Carrera S Cabrio (991-2). Jesmo li vam izazvali dovoljno sline? Idemo dalje s nabrajanjem: Porsche 911 Carrera 4S (991-2), Porsche Panamera S E-Hybryd, Porsche Cayenne Turbo S, Porsche Macan S, Porsche Cayenne.
Ukupan zbroj snaga ovih super automobila je oko 3000 KS!

Prvo smo u vožnju krenuli s izrazito zabavnim, pa čak bismo rekli i najzabavnijim od ove sedmorke, s Porscheom 911 Carrera S Cabrio (u izrazito upečatljivoj plavoj boji. Pokrećemo s ključem na lijevoj strani (pretpostavljamo da znate zašto je na lijevoj strani volana, a ne na desnoj kao kod gotovo svih drugih proizvođača) snažni 3.0 turbobenzinski motor sa šest cilindara, smješten iza nas u boxer formaciji, snage 420 KS. Brundavi zvuk je ugodan za uši, broj otkucaja srca nam se povećava, a mi na upravljaču biramo S mod vožnje te glasniji zvuk auspuha putem gumba pored automatskog mjenjača sa sedam stupnjeva.

Preporuka za bolju povezanost s automobilom je smještaj ruku u položaju 3-9 sati, uz obavezni pritisak palcem na upravljač jer se na palcu nalazi najviše živaca pa putem palaca primamo najbolje informacije tijekom vožnje.

Krećemo, zvuk para rovinjske ulice te izlazimo na otvorenu cestu. Sa svakim puštanjem papučice gasa čuje se brum, brum, brum. Naravno, nismo sjeli u Porsche kako bismo puštali papučicu gasa nego kako bismo ju stiskali. Jasno, po lokalnim cestama se baš i ne može iskoristiti sva snaga ovog motora, ali smo zato uživali u fantastičnom mijenjanju stupnjeva brzina putem polugica na volanu. Istovremeno, otklon kazaljke okretomjera je doslovce neviđen na nekom drugom vozilu - kazaljka okretomjera se ne pomiče linearno kao kod drugih motora, nego se doslovce događa otklon, kao kad putem Unimetra na nekom elektronskom sklopu mjerimo napon ili struju pa kazaljka odmah skoči na recimo 100 volti. E takva je kazaljka i u Porscheu, doslovce u trenu oka skače po brojkama, a maksimalno se zaustavi iznad 7000 okretaja.

Porsche 911 Carrera S Cabrio i Porsche Panamera S E-Hybryd

Porsche 911 Carrera S Cabrio i Porsche Panamera S E-Hybryd

Istovremeno, iznenađuje nas koliko je lagano i jednostavno voziti Porsche sa stražnjim pogonom - usredotočeni smo samo na vožnju, imamo odličnu povezanost s cestom i snažan motor. Iako smo ulaskom u vozilo ostali zatečeni brojem gumbića u središnjem dijelu kokpita, kao da smo ušli u kakav Audi, ali kad krenemo ništa od toga ne primjećujemo. Bitan je samo osjećaj u vožnji, koji je u odnosu na prethodne Porsche modele na upravljaču nešto manje čvrst. Naime, do Rovinja smo se vozili u Porscheu Boxter 987 druge generacije (iz 2005. godine) koji ima hidraulički servo volan, ali sve je to danak koji se danas plaća zbog klimatskih promjena kojima svjedočimo, a ugradnja električnog serva donosi i do nekoliko decilitara manju potrošnju goriva.

Porsche 911 i Porsche Boxter 987

Porsche 911 i Porsche Boxter 987

Ipak, vožnja u 911 Carrera S cabrioletu protiče vrlo ugodno i sportski. Sama potrošnja tijekom vožnje je bila izrazito sportska i u nižim stupnjevima prijenosa te visokim okretajima se kretala iznad 20 litara, pa i oko 25. Ipak, kada bismo vozili lagano, bez uključenog Sport moda ili pak Sport+, mjenjač bi brzine mijenjao kao i kod drugih današnjih motora, na oko 1500 okretaja tako da je onda potrošnja daleko, daleko manja.

Nakon istarskih cesta slijedi slalom vožnja po pisti vrsarskog aerodroma te tu osjećamo kako je dobar (fantastičan) ovjes Porschea, volan je ipak dobar, a najviše se osjeti snaga motora ojačanog turbinom.

Zatim slijedi prava poslastica, Porsche 911 Turbo S. Ovaj automobil ili bolje rečeno „avion bez krila“ ima 580 KS, a cijena mu je oko 200.000 eura. Ubrzanje koje smo na pisti aerodroma osjetili u nekoliko vožnji je 2,9 sekundi do stotke.

Prava prilika za isprobavanje performansi motora obujma 3,8 litara, uz šest cilindara boxer motora i pogon na sve kotače uz straga postavljen motor je Launch Control. Zaustavili smo se na početku piste, pritisnuli lijevom nogom kočnicu, a desnom gas do daske te nakon sekundu-dvije (trebale su nam za psihičku pripremu jer smo znali što nas očekuje u sljedećih samo nekoliko sekundi) naglo otpustili kočnicu i "raketno" počeli ubrzavati po pisti. Cilj je bio ispred nas, morali smo pri tome proći između dvije Porsche zastavice te zatim energično kočiti.

Ubrzavanje je neopisivo snažno, kao da ćemo uzletjeti u smjeru neba prošaranog velikim brojem tragova aviona koji su prolazili iznad nas, zvuk gromovit. Tih 4-5 sekundi prolazi nevjerojatno brzo, ali ih i osjećamo dok nam kroz glavu prolazi činjenica da se vozimo u automobilu od 580 KS te u tih nekoliko sekundi postižemo gotovo 150 km/h. Zatim se vraćamo natrag i sve opet ispočetka. Specke ukratko o Porscheu 911 Turbo S: max brzina 330 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi, emisija CO2 212 g/km, kombinirana potrošnja 9,1 litara, max okretni moment 700 Nm u području 2100 - 4250 okr/min (overboost 750 Nm), masa 1600 kg.

Moramo se malo smiriti pa na test uzimamo trećeg elfera, 911 Carrera 4S s 3.0-litrenim turbobenzinskim motorom snage 420 KS, ali uz pogon na sve kotače te s ubrzanjem do stotke za 3,8 sekunde s PDK mjenjačem i Sport+ modom (4,2 sekunde s ručnim mjenjačem). Opet osjećamo snagu, agilnost, zvuk, ubrzavanja i onaj fantastični PDK mjenjač sa sedam stupnjeva kojeg nimalo ne mazimo nego želimo vidjeti što sve može.

Ipak, vožnja je manje uzbudljiva nego u 911 Carreri S sa stražnjim pogonom jer je automobil s AWD pogonom daleko smireniji i ne dopušta previše toga u vožnji. Kad smo napisali da je vožnja "manje uzbudljiva", to ne znači da nije uzbudljiva, ali je za mrvicu jača uzbuđenost s otvorenim krovom i sa stražnjim pogonom koji od vozača traži i više iskustva te korištenja više pozornosti tijekom vožnje. Nećemo vas zamarati s drugim informacijama o vozilu, multimediji, prostoru (kojeg u sve trima 911-cama ima sasvim dovoljno) nego pogledajte naše video filmove s testnih vožnji i fotografije u galerijama.

Porsche Panamera S E-Hybryd

Porsche Panamera S E-Hybryd

Kratki pogled u prošlost: Porsche je prvi model s turbinom (911 Turbo) predstavio 1975. godine, bio je to 3.0 motor s 260 KS, a kasnije je s modifikacijama izašao 3.3-litreni s 300 KS (BMW 2002 Turbo sa 170 KS predstavljen 1973. godine na Frankfurt Motor Show bio je prvi njemački automobil s turbinom).

Porsche Road Tour dan je poseban dan kakav se pamti i prepričava dugo vremena tako da naši prijatelji upravo dok čitate ovaj tekst uživaju u našim dojmovima o fantastično zabavnim automobilima koji s razlogom već duže od stoljeća nose epitet kakav imaju. Jednom kad probate bilo koji Porsche shvatite da je to vrh, najbolji osjećaj vozila na cesti, okretanje drugih sudionika u prometu za vama i ljubav koja ne blijedi nikada. Nedavno je u Rovinju održan Porsche Parade Europe 2016 na kojem se okupilo više od 230 vlasnika Porschea iz cijele Europe koji su bili jako zadovoljni rutom koju su im organizatori pripremili (od Bleda do Rovinja). Sljedeći europski susret se održava u nizozemskoj za dvije godine, a mi s nestrpljenjem očekujemo sljedeći Porsche Road Tour te test u našoj rubrici na Vidiauto portalu.
Mi idemo isprobavati i ostale Porschee koje su na raspolaganju u Rovinju i okolici...

Porsche Panamera S E-Hybryd (1)

Porsche Panamera S E-Hybryd

Ključne riječi:
911 Carrera 4S 911 Carrera S Cabrio 911 Turbo S Cayenne Cayenne Turbo S Macan S Panamera S E-Hybryd Porsche
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs