Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Qashqai DIG-T X-Tronic Tekna TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 29.01.2022. 04:02

Utemeljitelj trendova 

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ TEST

Nissan Qashqai  DIG-T X-Tronic Tekna TEST

Začetnik trendova SUV modela u kompaktnoj klasi stiže u svojoj trećoj i najnaprednijoj generaciji, a gotovo sve na njemu je u potpunosti novo, a sve to ukazuje kako će uspješna biti i najnovija generacija, bez obzira na sve bogatiju konkurenciju.

Iako je na tržištu tek 15 godina, a treća generacija je stigla nedavno, Nissan Qashqai se nametnuo kao kralj klase, a kako i ne bi kada je on njen začetnik. Sve je počelo 2004. godine kada je Nissan na ženevskom auto salonu predstavio koncept, koji se svidio javnosti, a serijska izvedba je predstavljena krajem 2006. godine, s početkom prodaje 2007. godine. I od samog početka prodaje Qashqai je postao hit zahvaljujući povišenoj vozačkoj poziciji, dovoljno prostora i svojim SUV izgledom, pa se u samim počecima na primjerke čekalo gotovo godinu dana.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-16

Sve to je pokrenulo lavinu novih primjeraka, pa se od tada klasa kompaktnih SUV modela proširila, pa se novi Qashqai mora, barem na europskom tržištu, boriti s dvadesetak konkurenata, stoga je nova generacije uvelike poboljšana u odnosu na prethodnu. Tako je Qashqai sada postavljen na potpuno novu platformu, modernijeg je izgleda izvana i u unutrašnjosti, ugrađeno je i više tehnologije, više opreme, a koriste se i kvalitetniji materijali, a uskoro stiže i novi e-Power sustav koji koristi benzinski motor za proizvodnju električne energije koja onda pokreće elektromotor.  Za sada je Qashqai dostupan samo s 1,3-litrenim turbo benzincem sa 140 KS i 158 KS, a mi smo testirali snažniju izvedbu u kombinaciji s automatskim mjenjačem i pogonom na prednje kotače, dok je u opciji i pogon na sve kotače.

Dizajn i praktičnost

Dizajn treće generacije je mješavina futuristički dizajniranog prednjeg djela vozila i nešto klasičnijeg dizajna stražnjeg dijela, koji u kombinaciji s izdignutom karoserijom i plastičnom zaštitom rubova oko čitavog vozila čine skladnu cjelinu. Sprijeda dominira velika maska s V dizajnom, karakterističnim za sve Nissan modele, a tu su i prednja svjetla koja podsjećaju na bumerang, a čitav prednji dio podsjeća na novi model Ariya, što nije nimalo loše.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-15

Gledajući s boka, dizajn je u osnovi sličan prethodniku, no zahvaljujući većim dimenzijama i dvobojnoj karoseriji te prednjim i stražnjim svjetlima koja svojim dizajnom ''ulaze'' duboko u bočnu liniju, dobiva se potpuno nova slika ovog modela.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-13

Straga su svjetla izduženija i tanja nego kod prethodnika, natpis Qashqai je postavljen u sredinu odmah podno Nissan loga, a donji dio stražnjeg branika donosi i srebrne umetke. Za pohvalu je što nema lažnih ispušnih otvora, što je danas trend u dizajniranju automobila.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-12

Novi model je duži, širi i viši, a samim time je profitirao prostor za putnike, ali i prtljažnik, koji je sada veći i ima obujam od 504 litre, a tu je i dvostruka podnica. Tu je mogućnost i podjele prtljažnika s podnicom, što će dobro doći ako prevozite manje terete koji se ne smiju ''šetati'' u vožnji. Preklapanjem stražnjih naslona pak dobivate ravnu podnicu za utovar i obujam od 1447 litara. Sve u prosjeku klase.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-02
Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-03

Unutrašnjost

U današnje vrijeme automobilima se vidi koliko godina imaju na leđima najviše po dizajnu unutrašnjosti, pa je tako kod nove generacije unutra sve u potpunosti novo. Sada je instrument ploča u potpunosti digitalna i ima dijagonalu od 12,3-inča, 10,8-inčni head-up zaslon i 9-inčni središnji multimedijski zaslon. Sve to u kombinaciji s ravnim linijama i bogatom opremom stvara ugodan boravak.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-07

Ugodnom boravku pridonose i nova kožna sjedala koja su iznimno udobna, električno su podesiva, a prednja nude i grijanje, kao i nekoliko vrsta masaže. Uz to, uvijek dobro dođe i grijani volan, koji je novog dizajna, kao i grijanje vjetrobranskog stakla. Središnji naslon za ruke sprijeda je dobro podstavljen u ugodan, a dovoljno je širok da ga istovremeno koriste dvije osobe. Vozačka pozicija je dobro uređena i s dobrim pregledom sprijeda, dok je straga i bočno preglednost ipak nešto manja.

Iako je dizajn multimedijskog zaslona isti kao i kod ostalih Nissan vozila, imamo osjećaj kako u novom Qashqaiju radi nešto brže, što je uvijek dobra vijest, kao i komande dvozonskog automatskog klima uređaja koje su odvojene od zaslona i lako ih je koristiti.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-08

Dva centimetra duži međuosovinski razmak zaslužan je za više prostora za koljena koji se sada nudi putnicima straga, a zahvaljujući i većoj visini, ima i više prostora za glavu, pa sada straga mogu sjediti i nešto viši putnici. Prostora u širinu ima dovoljno, a očekuju ih i ventilacijski otvori, kao i USB punjači - jedan standardni i jedan USB-C.

Motor i vožnja

Trenutno je u ponudi jedan motor, a riječ je o već dobro poznatom 1,3-litrenom turbo benzincu s četiri cilindra, koji je razvijen u suradnji s Mercedesom, a koji kod testne izvedbe nudi snagu od 116 kW/158 KS, a bio je uparen s automatskim CVT mjenjačem. U najnovijem izdanju je opremljen 12-voltnom blagim hibridnim sustavom, koji malo pomaže sustavu prilikom ubrzavanja, što olakšava rad motora, a time i mrvicu nižu potrošnju, a time i manje CO2 vrijednosti.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-04

U odnosu na prethodnu generaciju motor i mjenjač su bolje podešeni, pa više nije česta vožnja u visokim okretajima, kakva je bila ranije prilikom pritiska papučice gasa do poda, a uglađenije je i kretanje te parkiranje na skućenim parkinzima. Postoji i mogućnost prebacivanja brzina putem polugica iza volana, kada prebacujete virtualne brzine ovog bestupanjskog mjenjača.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-06

A potrošnja? Uglavnom između 8 i 9 litara, i tu se kreće prosjek. Naravno, uz mirnu nogu na gasu otvorenom cestom ćete trošiti i blizu 6 litara, ali s težom nogom na gasu na autocesti, ili u gradskim gužvama s puno kreni-stani vožnje možete računati i blizu 10 litara. Vjerujemo kako se s ručnim mjenjačem može računati i do liru manje za sve vrijednosti, a ne smijete ni zaboraviti da je riječ o SUV modelu težine oko tone i pol.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-05

Zahvaljujući novoj platformi CMF-C Nissan je uspio uštedjeti na kilogramima, a istovremeno je i vožnja udobnija s puno boljim upijanjem neravnina, ali i manjim naginjanjima kroz zavoje, čak i pri nešto većim brzinama. Bolje su i povratne informacije s ceste na volanu, pa se može reći kako se novi Qashqai vozi puno bolje od prethodnika.

Zaključak i cijene

Testni Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+ s doplatama košta 284.205 kuna i to je najskuplja izvedba s pogonom na prednje kotače, koja se trenutno može dobiti. Izvedba s ručnim mjenjačem je jeftinija za 11.500 kuna, dok se izvedba s pogonom na sve kotače može dobiti samo s automatikom, a s Tekna+ opremom košta 287.855 kn, ne računajući doplate.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-10

Najpovoljniji Qashqai košta 179.900 kuna, no tu izvedbu preporučujemo preskočiti, a naš preporučeni minimum je oprema Acenta, s kojom Qashqai košta 198.660 kuna u izvedbi sa 140 KS, dok u izvedbi sa 158 košta 207.682 kune.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-09

Najpovoljniji automatik je Qashqai Acenta po cijeni od 219.181 kunu, dok je pak najpovoljnija izvedba s pogonom na sve kotače Qashqai N-Connecta po cijeni od 251.117 kuna.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-17

Novi Nissan Qashqai uspješno kombinira bogatu opremu, zanimljiv dizajn i bogato naslijeđe, a zahvaljujući i većoj ponudi prostora ponovno se nameće kao razuman izbor prilikom kupnje.

Nissan-Qashqai-1.3-DIG-T-X-Tronic-Tekna+-11

Tehničke karakteristike

Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+
Vrsta motora: Turbo benzinski s blagim hibridom
Obujam motora: 1332 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 158 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 116 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 270 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,20 s
Maksimalna brzina: 199 km/h
Potrošnja (grad): 6,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,90 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 144 g/km
Duljina: 4425 mm
Širina: 1835 mm
Visina: 1625 mm
Međuosovinski razmak: 2665 mm
Obujam prtljažnika: 504 l
Masa vozila: 1468 kg
Gume: 235/40 R20
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 284205 kn
Ključne riječi:
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T X-Tronic Tekna+
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.