Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Qashqai 1.6 DCI 4WD Visia TEST

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 25.07.2012. 09:25

Zabavan dizelaš za grad i prirodu

Nissan Qashqai 1.6 DCI 4WD Visia TEST

Nissan Qashqai 1.6 DCI 4WD Visia TEST

Novi turbodizelski 1.6 motor u ponudi razlog je za test Nissana Qashqai. Odličan je motor, zabavan i agilan, voli se vrtjeti. Tu je i pogon na sva četiri kotača...

Testirao: Krunoslav Ćosić
Gradski SUV-ovi odnosno crossoveri već su godinama popularna kategorija automobila, a jedan od bitnih proizvođača u tom segmentu je Nissan, koji je od 2006. godine s modelom Qashqai (i Qashqai+2) napravio bitan prodor prema nižim cijenama. Tako se Nissan Qashqai danas može dobiti i za 135.000 kuna, a novost u Nissanovoj ponudi je novi turbodizelski 1.6 motor dostupan i na testiranom Qashqaiju i na modelu s 2 dodatna sjedišta - Nissan Qashqai+2.
Nissan Qashqai u vožnji
Odmah na početku možemo reći kako smo jako zadovoljni s novim motorom - snažan je, zabavan, ide visoko u okretaje za jedan dizelski motor. Motor se vrti do gotovo 5500 okretaja, što je zaista rijetkost u svijetu dizela. Kod većine njih je peak na 5000 okr/min.

IMAG0006
IMAG0019

Prava eksplozija snage osjeti se nešto ispod 2000 okretaja i od tog trenutka Qashqai zaista agilno ubrzava. Želite li štedjeti na potrošnji, tu je i savjetnik za mijenjanje brzina koji će vam preporučiti sljedeću brzinu.
Ukoliko želite osjetiti snagu tada u prvoj brzini vozite do 3000 okretaja, zatim ga u drugoj držite do 4000 okretaja, nakon čega se okretaji mogu držati u području između 2000 i 2500. Naravno, za manju potrošnju treba se držati nižih okretaja, već na 1900 okretaja možete ići u sljedeću brzinu.
Testirani motor sa 16 ventila i 4 cilindra snagu od 130 KS postiže pri 4000 okretaja. Okretni moment je nešto što uvijek obožavamo na dizelašima - što više to bolje. Qashqai nudi 320 Nm pri vrlo niskih 1750 o/min. 130 KS će masu od 1562 kilograma do 100 km/h dovesti za 10,9 sekundi, a maksimalna brzina je 190 km/h. Očekivano, s obzirom na visinu i proporcije vozila te motor od 130 KS.
Osim ovog novog motora, u ponudi se nude još dva dizelska motora - 1.5 sa 110 KS i 2.0 sa 150 KS te dva benzinska motora - 1.6 sa 117 KS i 2.0 sa 140 KS. Vidljivo je kako se s novim motorom popunio prostor između dizelskih motora snage 110 i 150 KS. Odlično, ukoliko ste probirljivi.

IMAG0036

Mjenjač ima šest brzina i jako dobro obavlja svoj posao - ručica je čvrsta, hodovi su precizni i ugodni za mijenjanje stupnjeva prijenosa. Pored mjenjača se nalazi i odabir vrste prijenosa - samo na prednje kotače ili pak odabir automatskog načina prijenosa u kojem automobil po potrebi uključuje i stražnji pogon.
Naravno, automobil je tada stabilniji, bolje drži cestu i nećete osjetiti gubitak kontrole prolazeći kroz zavoje. Ali će se povećati potrošnja goriva. Naravno, zaustavni put je i dalje isti, bez obzira na vrstu pogona.

IMAG0039

Pri odabiru automatskog načina rada pogona na sva četiri kotača raspodjela snage na prednje i na stražnje kotače je automatska, ovisno o uvjetima na cesti. Omjer može biti 50:50. Prijenos na sva četiri kotača je moguće i zaključati, ali taj mod je namijenjen za vožnju po terenu izvan asfalta (na primjer, po makadamu) i automatski će se isključiti nakon što brzina kretanja prijeđe 40 km/h.
Isprobali smo ga i izvan ceste, po vrlo neravnom i skliskom terenu - Qashqai je sve obavio bez ikakve poteškoće, bez proklizavanja i vrlo smireno.
Automobil je u vožnji dosta tih, a vožnja po autocesti je također ugodna. Pri brzini od 130 km/h motor se u šestom stupnju vrti na 2500 okretaja. Trebate li još ubrzati, Nissan Qashqai će to bez problema učiniti jer je baš u naponu snage u tim okretajima.

IMAG0051
IMAG0189

Dok smo se vozili po autocesti koristili smo tempomat koji ipak olakšava duže vožnje, a vožnja je vrlo često ugodnija uz korištenje limitatora brzine. Postavili smo maksimalnu brzinu na 110 km/h i vozili se bez razmišljanja o prekoračenju. Nakon što se dostigne maksimalno postavljena brzina, automobil ne ubrzava nego održava konstantnu brzinu.
Ukoliko iz nekog razloga ustrebate veću brzinu (na primjer, pretječete drugo vozilo, a iz suprotnog smjera vam se približava vozilo i hitno trebate veću brzinu) dovoljno je pritisnuti papučicu gasa do kraja (ući u kickdown) i blokada će se automatski poništiti. Ovo je vrlo bitno jer u tim trenucima sigurno nećete ići tražiti gumb na upravljaču kako biste poništili limitator brzine.

IMAG0021

Što se tiče ponašanja vozila po zavojima, automobil dobro održava putanju i ne osjeti se više težište. Vožnja po sljemenskim zavojima prošla je ugodno i sigurno. Isto tako, ulazak u zavoje na autocesti ne dovodi do velikog naginjanja vozila. Drago nam je što nema ljuljanja u vožnji.
Isključena kontrola proklizavanja omogućuje i uživanje u vožnji, a ukoliko se ne osjećate sigurni onda obavezno koristite uključenu kontrolu (koja je i uključena po defaultu). Tada će automobil kontrolirati brzinu i proklizavanje kotača te na vrijeme smanjiti snagu, bez obzira koliko jako držali pritisnutu papučicu gasa.
Nissan Qashqai 1.6 DCI 4WD Visia je pregledan u vožnji, a isto tako je i parkiranje s njime vrlo praktično. Nismo niti osjetili potrebu za parking senzorima. Vozačkom užitku doprinosi i središnji naslon za desnu ruku, na kojem ruke može odmarati i suvozač.

IMAG0053

Što se tiče potrošnje, Qashqai nije veliki potrošač - po gradu smo s uključenim klima uređajem imali potrošnju od 7 litara, dok je na autocesti potrošnja bila oko 6,5 litara. Sasvim solidna potrošnja. Emisija CO2 iznosi 145 g/km.
U sigurnosnom dijelu Nissan Qashqai ima šest zračnih jastuka, ESP, ABS, EBD, a neovisni stražnji multilink ovjes potpomaže pri prolasku kroz zavoje. Sprijeda se koristi McPherson Strut. Diskovi sprijeda i straga odlično se nose s masom od 1562 kilograma.
Vanjski izgled
Nissan Qashqai spada u skupinu SUV-ova sa smirenijim dizajnom i nije previše razigran. Na taj se način osigurala dugoročnija atraktivnost. Dvije istaknute linije na poklopcu prtljažnika vizualno podižu prednji kraj, a i dobro izgledaju dok se vozite s automobilom jer vidite haubu i vidite koliko je vozilo dugačko. Danas jako puno novih automobila vozaču ne omogućuje da vidi prednji kraj.

IMAG0031
IMAG0003

Visoko podignuti prednji kraj „drži“ veliki Nissanov logotip, a bijela boja u kombinaciji s crnom plastikom dobro je nijansirana. Jasno, velika prednja svjetla daju mu potpis kojim je prepoznatljiv na cesti. Saćasta rešetka nalazi se ispred hladnjaka i dobro izgleda.
Pogled na bok otkriva lagano spuštanje linija u kupe stilu, a iza stražnjih vrata krije se glavna razlika između Qashqaija i Qashqaija+2 koji je nešto duži i ima veći prozor na prtljažniku. Retrovizori su zaista ogromni i cijelom automobilu daju još veći volumen na cesti. Straga je Qashqai vrlo klasično dizajniran, s LED svjetlima i šteta je što ne piše da ima pogon na sva četiri kotača.
Unutrašnjost
Za crossover ovakvih proporcija očekivano ima jako puno prostora, za razliku od mlađeg brata Jukea koji ne raspolaže s toliko komoditeta. Putnici i na prednjim i na stražnjim sjedištima uživat će u prostranosti, kao i u udobnim sjedištima (automobil ima međuosovinski razmak 263 cm). Vozačko se sjedalo može pomjerati i po visini, a već spomenuti naslon za ruku upotpunjuje komoditet.

IMAG0050
IMAG0008
IMAG0054

Kokpit je obložen mekanom plastikom tako da nema opasnosti od pojave neugodnih zvukova koje plastika kod dizelaša zna proizvoditi. Ukoliko se želite klimatizirati tu je ručni klima uređaj, a upravljanje klimom se obavlja putem jednostavnog prekidača. Za više dodatne opreme treba razmisliti o jačim paketima opreme.
Prtljažnik volumena 410 litara i više je nego dovoljan za duža putovanja, a peta vrata omogućuju ugodan ulaza sa stvarima.

IMAG0011

Multimedija
Multimedijski sustav na prvi pogled ne izgleda bogato, ali to je samo varka. Ipak, nedostaje nam veći ekran, te da je u boji. Ovako ste osuđeni na jednolinijski ekran osvijetljen narančasto-žutim osvjetljenjem. Drugi ekran, smješten unutar instrument ploče, izgleda moderniji i zanimljiviji.
Na upravljaču se nalazi velik broj gumbića kojima se upravlja multimedijom. Na audio sustav moguće je putem Bluetootha spojiti do pet različitih mobitela i sigurno telefonirati tijekom vožnje. Ipak,  u jednom trenutku je moguće imati samo jedan aktivno spojen mobitel.

IMAG0022

Smisao ove funkcionalnosti je dobar kada isti automobil koristi više vozača. Pri spajanju se na mobitelu potraži handsfree sustav, upiše šifra (ponavlja se i na sustavu automobila) i to je to. Na ekranu sustava prikazuje se jačina signala s mobitela i kakva je napunjenost baterije.
Na upravljači i na audio sustavu se nalazi tipka za telefon, a pritisak na nju poziva posljednji birani broj telefona. Kvaliteta zvuka je dobra, zvuk na zvučnicima je vrlo glasan, a i sugovornici su nam javili da je kvaliteta zvuka dobra.

IMAG0173
IMAG0042

U imenik auto radija je moguće spremati telefonske brojeve, i to do 100 brojeva, a brojevi iz telefona se mogu poslati putem Bluetootha. Zgodno je što se na svaku od šest tipki sustava može predefinirati po jedan broj telefona, kao kada spremate radijske stanice u memoriju. Nadalje, tu je i glasovno pozivanje, ukoliko ste prethodno u svojem telefonu spremili glasovne zabilješke.
Glasnoća zvuka je dosta dobra, nemamo nikakvih zamjerki, a tijekom vožnje glasnoća se automatski smanjuje i pojačava, ovisno o brzini. To je funkcija koja se može podešavati ili pak u potpunosti isključiti. Na audio sustav se može spojiti vanjske uređaje, putem AUX i USB priključka.
Cijena za Nissan Qashqai 1.6 DCI 4WD Visia

IMAG0023

Qashqai se proizvodi u Velikoj Britaniji tako da nema plaćanja carine od dodatnih 8 posto, kao u slučaju kada su vozila proizvedena izvan EU. Turbodizelski model s pogonom na prednje kotače može se dobiti za 181.600 kuna, dok testirani model s pogonom na sve kotače i paketom opreme Visia košta 201.000 kuna (oko 26.800 eura).
Glavni konkurenti Qashqaiju su već nekoliko godina Hyundai ix35 i Kia Sportage koji se vrlo često nude u zanimljivim akcijama, isto kao i Qashqai.
©VidiAuto.com, 07.2012.

IMAG0029
IMAG0009
IMAG0014
IMAG0007
IMAG0032
IMAG0033
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs